Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο για τη Δαδιά – Συνεχίζεται η «μάχη» για την κατάσβεση της φωτιάς

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο για τη Δαδιά – Συνεχίζεται η «μάχη» για την κατάσβεση της φωτιάς

«Γίνονται αντιπυρικές ζώνες αλλά φαίνεται ότι πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο» λέει ο αντιπεριφερειάρχης

Δύσκολες ώρες περνά ο Έβρος. Η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς συνεχίζεται και το επόμενο 48χρονο θεωρείται ιδιαίτερο κρίσιμο. Το Σάββατο (26/8) ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη κατά την οποία πάρθηκε η απόφαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας να ζητήσει την επιπλέον ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων κατάσβεσης για τα πύρινα μέτωπα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτροβιτς εξήγησε πως «αποφασίστηκε από το Συντονιστικό να ζητηθεί επιπλέον ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων για τον περιορισμό και την επέκταση της πυρκαγιάς με στόχο να προφυλαχθούν οι δύο οικισμοί Κοτρωνιάς και Γιαννούλη για να μη γίνει διασπορά της πυρκαγιάς προς άλλες κατευθύνσεις και απειληθεί ο ορεινός όγκος προς την περιοχή του Μεγάλου Δερείου».

«Γίνονται αντιπυρικές ζώνες αλλά φαίνεται ότι πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο» συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτροβιιτς χαρακτηρίζει ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο 48ωρο για την εξέλιξη της πυρκαγιάς καθώς αυτή τη στιγμή ο αέρας είναι σύμμαχος και πνέει κόντρα στο πύρινο μέτωπο, σύμφωνα όμως με τις καιρικές προβλέψεις τη Δευτέρα αναμένεται οι άνεμοι να γυρίσουν σε νοτιάδες αυξάνοντας τον κίνδυνο η πυρκαγιά να κινηθεί προς τον ορεινό όγκο της Ροδόπης.

Τεράστια η καταστροφή σύμφωνα με τους επιστήμονες

Τεράστια είναι η καταστροφή που σημειώθηκε στο δάσος της Δαδιάς από τη φωτιά. Ό,τι καταστράφηκε μέσα σε έξι ημέρες, θα χρειαστεί δεκαετίες για να δημιουργηθεί και πάλι εφόσον υπάρξουν οι αναγκαίες συνθήκες και πρόνοιες.

Το μέγεθος της καταστροφής του δάσος ακόμη δεν έχει καταγραφεί πλήρως εφόσον η φωτιά χθες, Παρασκευή (25/8) συνέχιζε να καίει, μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση της πρώτης εστίας το προηγούμενο Σάββατο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 738.400 στρέμματα έχουν καεί σε στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, εκ των οποίων 133.000 στρέμματα ανήκουν στο Εθνικό Πάρκο Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.