Φωτιά στην Πάρνηθα: «Μάχη» με τις αναζωπυρώσεις – Νέα εντολή εκκένωσης σε Αγία Παρασκευή και Άγιο Νικόλαο

Φωτιά στην Πάρνηθα: «Μάχη» με τις αναζωπυρώσεις – Νέα εντολή εκκένωσης σε Αγία Παρασκευή και Άγιο Νικόλαο

Επί ποδός οι πυροσβεστικές δυνάμεις - Τραυματίστηκε πυροσβέστης στο Μετόχι

«Μάχη» με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα, όπου όλο το βράδυ της Τετάρτης η φωτιά μαίνονταν εντός χαράδρας, παίρνοντας μεγάλες διαστάσεις και κατευθυνόταν προς την κορυφογραμμή.

Πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό της. Την ώρα δε που η φωτιά στην Πάρνηθα βρισκόταν σε ύφεση, φούντωσαν ξανά οι φλόγες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Λίγο πριν από τις 4:00 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης για τις περιοχές της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου προς το κέντρο το Αχαρνών. Το πρωί της Πέμπτης η πύρινη λαίλαπα μπήκε στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία καίγονται σπίτια. Η φωτιά κατευθύνται προς της Αμυγδαλέζα.

Παράλληλα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Τις πρώτες πρωινές ώρες τραυματίστηκε πυροσβέστης στην προσπάθειά του να κατασβήσει την πύρινη λαίλαπα στο Μετόχι. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου και τον παρέλαβε. Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ, αυτή την ώρα η φωτιά δεν εμπνέει ανησυχία. Σύμφωνα με τον ίδιο αλλά τις πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της Επί ποδός οι πυροσβεστικές δυνάμεις - Τραυματίστηκε πυροσβέστης στο Μετόχι, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ειδικό σχέδιο από την Πυροσβεστική με δασοκομάντος που έχουν μπει στο βουνό, πριν πέσει το φως της ημέρας, μέσα από μονοπάτια που εντοπίστηκαν από drone της Πυροσβεστικής που επιτηρούσε και έδινε εικόνα για το μέτωπο της πυρκαγιάς πίσω από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής.