«Μάχη» με αντίπαλο τον άνεμο για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη

«Μάχη» με αντίπαλο τον άνεμο για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις - Μεταξύ Μαΐστρου και Αμφιτρίτης το πιο δύσκολο μέτωπο

Να κατασβήσουν τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται από το Σάββατο (19/8) στην Αλεξανδρούπολη κάνοντας στάχτη χιλιάδες στρέμματα προσπαθούν οι πυροσβέστες. Έχοντας ως «αντίπαλο» τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οι δυνάμεις προχώρησαν στην εκκένωση πέντε οικισμών ενώ νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (20/8) οι άνδρες της Πυροσβεστικής που μάχονται με τις φλόγες αυξήθηκαν και έφτασαν τους 198.

Εκτός από τους δεκάδες πυροσβέστες στη «μάχη» της κατάσβεσης συμμετέχουν 59 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 11 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα ενώ συνδράμουν ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρεια και των δήμων και πολλοί εθελοντές.

Μεταξύ Μαΐστρου και Αμφιτρίτης το πιο δύσκολο μέτωπο

Το πιο δύσκολο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται μεταξύ Μαΐστρου και Αμφιτρίτης ενώ οι άνεμοι φούντωσαν και οι διάσπαρτες εστίες σε Λουτρά, Δωρικό και Αγνάντια εξελίχθηκαν σε μέτωπα.

Η Πολιτική Προστασία το μεσημέρι της Κυριακής (20/8) κάλεσε σε εκκένωση πέντε οικισμών με μηνύματά της. Συγκεκριμένα στις 14:00 από το 112 εστάλη μήνυμα στους πολίτες που είναι στην Αμφιτρίτη και τον Μαΐστρο να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη και σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Μοναστηράκι και Δορίσκο να απομακρυνθούν προς Φέρες. Δύο σχεδόν ώρες αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τον οικισμό Άβαντα προς Αλεξανδρούπολη.

Δείτε τα μηνύματα του 112

«Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών»

Επίσης είχε σταλεί μήνυμα στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, ζητώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστές πόρτες και παράθυρα λόγω των πυκνών καπνών.

«Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει η ειδοποίηση από το 112.

Ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης:

Για την κατάσβεση επιχειρούν:

  • 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 έναντι τεσσάρων,
  • 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και
  • 2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK)
  • ενώ στο έδαφος προστέθηκαν αλλοι 2 προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Εξακολουθούν να συνδράμουν:

  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • υδροφόρα οχήματα,
  • βυτιοφόρα οχήματα και
  • οχήματα γενικής χρήσεως.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων - Αλεξανδρούπολης

Νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε ισχύ το μεσημέρι της Κυριακής λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή της Μελίας.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών -Αλεξανδρούπολης.

Ακραίος ο κίνδυνος φωτιάς τη Δευτέρα στην Αττική και άλλες 4 περιοχές

Ακραίος προβλέπεται για αύριο, Δευτέρα (21/8) ο κίνδυνος φωτιάς στην Αττική και άλλες τέσσερις περιοχές της χώρας μας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.