Νέα Φιλαδέλφεια: Στο «στόχαστρο» άλλοι επτά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. – Η εξέταση των DNA και η άρση απορρήτου

Νέα Φιλαδέλφεια: Στο «στόχαστρο» άλλοι επτά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. – Η εξέταση των DNA και η άρση απορρήτου

Οι αστυνομικοί ευελπιστούν ότι θα βρουν στα κινητά των Κροατών κάποιθο βίντεο από την συμπλοκήμε τον Μιχάλη Κατσούρη

Σε εξέλιξη βρίσκονται τόσο η ΕΔΕ, όσο και η έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων για τις ευθύνες των αξιωματικών στην περίπτωση των Κροατών χούλιγκαν που διέσχισαν ολόκληρη την Ελλάδα, για να φτάσουν μέχρι την έφοδο έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας που κατέληξε στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στο μικροσκόπιο της ΕΔΕ έχουν μπει περίπου 15 αξιωματικοί και τουλάχιστον για επτά εξ αυτών φαίνεται πως προκύπτουν σοβαρές ευθύνες. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο υποστρατήγους, τρεις ταξίαρχους και τουλάχιστον δύο αστυνομικούς διευθυντές, που ενδέχεται να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους. Ο συγκεκριμένος αριθμός ωστόσο μπορεί να μεταβληθεί προς τα κάτω ή προς τα πάνω, όταν ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα, κάτι που αναμένεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα σε 15-20 ημέρες. Το πόρισμά της θα επισυναφθεί στην ποινική έρευνα, όπως έχει διατάξει ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου.

Σε εκκρεμότητα 200 δείγματα DNA

Εντεκα ημέρες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα από την αντιπαραβολή του DNA των συλληφθέντων, με γενετικό υλικό που εντοπίστηκε στα 65 πειστήρια που έχει στην κατοχή της η Αστυνομία, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ταύτιση που θα συνδέει δράστες με όπλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περίπου 200 δείγματα DNA, από πολλαπλά σημεία των πειστηρίων (σουγιάδες, λοστοί, ρόπαλα κ.ά.) και τους συλληφθέντες, από τα οποία δεν έχουν εξαχθεί οι γενετικοί τύποι.

Αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει η διαδικασία αντιστοίχισης και ενδεχόμενης ταυτοποίησης γενετικών τύπων συλληφθέντων πάνω σε κάποια πειστήρια. Από το σώμα του θύματος δεν έχει ακόμη εντοπιστεί ξένος ολοκληρωμένος γενετικός τύπος, που θα μπορούσε να αντιστοιχηθεί με τα DNA των συλληφθέντων.

Αρση απορρήτου

Στο μεταξύ, δεν έχει εκδοθεί ακόμη διάταξη των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να ανοίξουν τα κινητά τηλέφωνα των 105 Κροατών συλληφθέντων. Από την ανάσυρση δεδομένων, οι αστυνομικοί ευελπιστούν, ότι κάποιος από τους Κροάτες χούλιγκαν έχει τραβήξει βίντεο με το κινητό του, που αποτυπώνει τη στιγμή, αλλά και τον δράστη του εγκλήματος. Θα μπορέσουν επίσης να εντοπίσουν ύποπτα μηνύματα και συνομιλίες ανάμεσά τους, όπως και περιηγήσεις στο Διαδίκτυο.

Επίσης από τις κεραίες εκπομπής κινητής τηλεφωνίας θα εντοπίσουν τα στίγματα των κινητών τηλεφώνων που εξέπεμπαν γύρω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Με αυτή την αναζήτηση θα εντοπίσουν πόσα από τα κινητά τηλέφωνα των Κροατών συλληφθέντων ενεργοποιούνταν στην περιοχή το κρίσιμο χρονικό διάστημα της δολοφονικής επίθεσης. Παράλληλα θα εντοπιστούν τηλεφωνικές συνδέσεις που μπορεί να αντιστοιχούν σε «εγχώριους» οπαδούς ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, οι οποίοι φέρεται να ήταν οι «οδηγοί-καθοδηγητές» των Κροατών χούλιγκαν, και δεν δικαιολογείται η παρουσία τους εκεί.