«Μοναδικός μου στόχος ήταν να ενισχύσω ανθρώπους που είχαν στόχο να γίνουν γονείς» λέει ο κατηγορούμενος 73χρονος γιατρός
Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις που αφορούν το κύκλωμα εμπορίας βρεφών το οποίο δρούσε στην Κρήτη και είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε όλη την Ελλάδα. Ενώ οι εννέα συλληφθέντες ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν την Κυριακή (13/8) το «φως» βλέπουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι εμπλεκόμενοι είχαν στήσει μια εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μωρά και έδιναν «ενοίκιο» στις παρένθετες μητέρες.
Οι κατηγορούμενοι πέρασαν την Τετάρτη (9/8) το κατώφλι του εισαγγελέα λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα και μετά από μια μαραθώνια διαδικασία που διήρκησε 7 ώρες πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή.
«Μοναδικός του στόχος ήταν να ενισχύσει ανθρώπους που είχαν στόχο να γίνουν γονείς» λέει ο δικηγόρος του 73χρονου γιατρού
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 73χρονου γιατρού μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ: «Η υπόθεση είναι εξαιρετικά συνθέτη. Είναι πρωτόγνωρη και για τα δεδομένα της περιοχής, αλλά ενδεχομένως και για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μια μακρά επεξεργασία από τις εισαγγελικές αρχές. Πήραμε προθεσμία για την απολογία γιατί ο όγκος της δισκογραφίας είναι δυσθεώρητος».
Σύμφωνα με τον ίδιο ο εντολέας του υποστηρίζει ότι «ο μοναδικός του στόχος ήταν να ενισχύσει ανθρώπους που είχαν στόχο να γίνουν γονείς και ότι με την επεξεργασία που θα γίνει, θα αναδειχθεί η πραγματική διάσταση και αυτή θα είναι διαφορετική από αυτή που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα στα μέσα ενημέρωσης».
«Στρατολογούσαν» παρένθετες μητέρες και τους πλήρωναν «ενοίκιο» και έπαιρναν για το κάθε παιδί χιλιάδες ευρώ
Το όφελος το οποίο αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση εμπορίας βρεφών ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας φέρεται να κυμαινόνταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αμοιβή τους που έδιναν σε κάθε παρένθετη μητέρα την οποία εισήγαγαν στη διαδικασία ξεκινούσε από 5.000 ευρώ ενώ η μηνιαία αμοιβή μέχρι να γεννήσουν ξεκινούσε από 300 ευρώ τον μήνα και έφτανε τα 600.
Πώς δρούσε η οργάνωση
Οι γυναίκες είτε υποβάλλονταν σε ειδική θεραπεία ως δότριες ωαρίων, τα οποία χρησιμοποιούνταν σε μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και σε προγράμματα παρένθετης μητρότητας είτε εντάσσονταν σε ελεγχόμενους χώρους που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, με σκοπό να κυοφορήσουν σε περιβάλλον εργασιακής εκμετάλλευσης κατά παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίας (υπέρβαση ορίου ηλικίας, πλαστές δικαστικές αποφάσεις, ανακριβές, ελλιπές ή ανύπαρκτο ιατρικό ιστορικό) και εν συνεχεία, έναντι αμοιβής, να παραδώσουν τα βρέφη. Σε κάποιες περιπτώσεις, πριν οι γυναίκες χρησιμοποιηθούν ως παρένθετες μητέρες, τις εκμεταλλεύονταν περαιτέρω, λαμβάνοντας και από αυτές ωάρια.
Για να πετύχουν τον σκοπό τους, τα μέλη της οργάνωσης, προέβαιναν σε πλήθος επιμέρους εγκληματικών πράξεων και συγκεκριμένα κατάρτιζαν πλαστά δικαιολογητικά με σκοπό την έκδοση δικαστικής απόφασης, για άτομα τα οποία δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις και σε συνεργασία με κλινικές, ιατρικά εργαστήρια και ιατρούς, παραποιούσαν καταχωρήσεις ωοληψιών, παραποιούσαν ιατρικά έγγραφα, κατάρτιζαν εικονικά μισθωτήρια και εικονικά σύμφωνα συμβίωσης.
Παράλληλα, σε περιστατικά ενδιαφερόμενων γονέων από χώρες όπου απαγορευόταν η διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας, δήλωναν τις γεννήσεις ως υιοθεσίες.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι, ενεργούσαν ως μεσολαβητές σε παράνομες υιοθεσίες βρεφών έναντι χρηματικού ανταλλάγματος ενώ προέβαιναν και στη συστηματική εξαπάτηση γυναικών ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι υπέβαλαν αυτές σε πράξη εμβρυομεταφοράς.