Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μέγαρα, Λακωνία και Ρόδο – Εντολή εκκένωσης τεσσάρων οικισμών στην Αττική

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μέγαρα, Λακωνία και Ρόδο – Εντολή εκκένωσης τεσσάρων οικισμών στην Αττική

Κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων στον Άγιο Σωτήρα ανάμεσα σε Μάνδρα και Μέγαρα - Ισχυροί άνεμοι δυσχαιρένουν το έργο της κατάσβεσης

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Μέγαρα, Λακωνία και Ρόδο.

Στην περιοχή των Μεγάρων σημειώθηκε το απόγευμα νέα σοβαρή αναζωπύρωση στον Άγιο Σωτήρα, ανάμεσα στα Μέγαρα και την Μάνδρα. Ο καπνός είναι πολύς και έντονος, ενώ ενισχύθηκαν και οι άνεμοι καθιστώντας δυσκολότερη την προσπάθεια κατάσβεσης. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά πεύκα και η φωτιά κατευθύνεται με την ένταση του ανέμου στην περιοχή Κανδήλι. Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, στην περιοχή επιχειρούν 7 αεροσκάφη 9 ελικόπτερα στις διάσπαρτες εστίες.

Μήνυμα που εστάλη μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι, τους ζητά να εκκενώσουν προς Οινόη. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, υπάρχει αναζωπύρωση της φωτιάς που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στα Δερβενοχώρια και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική. Την τελευταία ώρα οι διάσπαρτες εστίες που υπήρχαν στην περιοχή και συγκεκριμένα από την πλευρά της Μάνδρας και ευρύτερα προς Αγία Σωτήρα έχουν λάβει μεγαλύτερη ένταση με αποτέλεσμα να υπάρξει αναζωπύρωση στο σημείο.

Εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς, η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών απο το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στη Ρόδο συνεχίζεται η μάχη σε όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Τρίτης στο νησί. Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν από αέρος, ενώ οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Το έργο των ανθρώπων που συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνεται όμως δυσκολότερο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Καυτός αέρας δημιουργεί με κάφτρες από τα καμένα νέες εστίες, ενώ υπάρχουν και αναζωπυρώσεις εκτός από τα μέτωπα της φωτιάς που συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους.  Το πρωί της Πέμπτης έφθασαν ενισχύσεις στο νησί από Πειραιά και Κω.

Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε και η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Λακωνία, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό, στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά χθες. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί νοτιοανατολικοί άνεμοι. Το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Καίει δασική έκταση σε δύσβατο σημείο, ενώ άμεσα ξεκίνησε να επιχειρεί ένα ελικόπτερο. Νωρίτερα σήμερα, η φωτιά παρουσίασε σημαντική βελτίωση καθώς δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.