«Καίει» την κατηγορούμενη ο παιδίατρος στο νοσοκομείο του Ρίο, τονίζοντας ότι υπήρχαν υποψίες, ότι η ίδια προκαλούσε τα επεισόδια
Τους προβληματισμούς που είχαν προκαλέσει στους γιατρούς στο νοσοκομείο του Ρίο τα ανεξήγητα επεισόδια που υπέστη η Τζωρτζίνα, μετέφερε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με την κατάθεση του ο παιδίατρος του νοσοκομείου, Άρης Μπερτζουάνης.
Ο παιδίατρος ο οποίος κλήθηκε από το δικαστήριο με αφορμή κατάθεση συναδέλφου του, αναφέρθηκε σε δυο επεισόδια που έκανε το παιδί στις 25 Ιανουαρίου του 2022, σημειώνοντας πως το ένα ήταν τόσο σοβαρό, που χρειάστηκε να γίνει ανάνηψη. Ο μάρτυρας μάλιστα, κατέθεσε πως υποψιάστηκαν, ότι η μητέρα προκαλούσε τα επεισόδια. «Η υποψία εδραζόταν στο ότι τα επεισόδια γίνονταν χωρίς παρουσία άλλου, μόνο της μητέρας και ότι δεν μπορούσαμε να δώσουμε κάποια άλλη εξήγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως υπήρξε μεγάλος προβληματισμός.
«Αρχικά αντιμετωπίστηκαν ως επεισόδια σπασμών. Είχαμε κάποιους ενδοιασμούς, δεν μας ταίριαζαν κάποια πράγματα. Δεν ήταν όλα ίδια, αυτό δεν μας ταίριαζε, είχαν διαφορετική διάρκεια, είχαν διαφορετικές μορφές. Δεν είμαι ειδικός σε αυτά περιστατικά. Ένα άλλο που δεν μας ταίριαζε, ήταν πως δεν είχαμε δει από την αρχή επεισόδια. Επίσης, ήταν ένα παιδί, που δεν έκανε επεισόδια στη ΜΕΘ» κατέθεσε ο μάρτυρας.
Πρόεδρος: Συζητήσατε με την κυρία Πελεκούδα (σ.σ. παιδονευρολόγος) ή άλλους για το πως προκαλούνται αυτά τα επεισόδια;
Μάρτυρας: Το συζητήσαμε. Η υποψία μας ήταν πως θα μπορούσε να είναι προκλητά από τη μητέρα τα επεισόδια. Η υποψία εδραζόταν στο ότι τα επεισόδια γινόταν χωρίς την παρουσία άλλου, μόνο της μητέρας και ότι δεν μπορούσαμε να δώσουμε κάποια άλλη εξήγηση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εισαγγελέως, ο παιδίατρος ανέφερε, πως η κατηγορούμενη είχε αγωνία σχετικά με την αιτία που προκαλούσε τα επεισόδια. «Είχε αγωνία. Ρωτούσε, γιατί δεν βρίσκουμε τι συμβαίνει» είπε και στη συνέχεια ανέφερε, πως δεν παρατήρησε κάποιο μοτίβο στα επίμαχα επεισόδια.
Εισαγγελέας: Σας έριξε ευθύνες για το τι κάνετε και δεν κάνετε και προκαλούνται αυτά; Ήρθε σε μία παιδιατρική κλινική και ξαφνικά το παιδί άρχισε να εμφανίζει επεισόδια τα οποία δεν εμφάνιζε σπίτι. Την είδατε να αγανακτεί;
Μάρτυρας: Όχι, δεν την είδα να αγανακτεί. Ήταν πολύ συνεργάσιμη.
Εισαγγελέας: Το είχατε συζητήσει με τη μητέρα;
Μάρτυρας: Θυμάμαι ότι έλεγε πως έβλεπε κάποια πράγματα στο μόνιτορ, δε θυμάμαι τι.
Εισαγγελέας: Υπήρχε μομφή από τη μητέρα ότι δεν κάνετε τίποτα να βοηθήσετε το παιδί;
Μάρτυρας: Σε μένα από τη μητέρα όχι. Ο πατέρας ήταν λίγο θυμωμένος και ζητούσε επιτακτικά να βρεθεί μία λύση.
«Όλα λειτουργούσαν ρολόι»
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ο Ευάγγελος Μπουρούσης, παιδίατρος στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», ο οποίος βοήθησε στην προσπάθεια ανάνηψης της Τζωρτζίνας στο τελευταίο μοιραίο επεισόδιο.
«Πήγα να βοηθήσω. Είδα ένα παιδί νεκρό, γινόταν ΚΑΡΠΑ, με τον κ. Τζιούβα, (σ.σ. γιατρός επικεφαλή ανάνηψης) μοιραζόμασταν ΚΑΡΠΑ και ΑΜΠΟΥ. Κρατούσα το χρόνο των πέντε λεπτών στο κινητό μου» περιέγραψε ο μάρτυρας ο οποίος θυμήθηκε «ότι όλα λειτουργούσαν ρολόι».
Πρόεδρος: Ήσασταν μπροστά στη διαδικασία διασωλήνωση;
Μάρτυρας: Θυμάμαι ότι η κυρία Θεοτοκάτου ανέλαβε. Χορηγήθηκε ροκουρόνιο, θυμάμαι ότι διασωληνώθηκε με τη δεύτερη φορά.
Πρόεδρος: Θυμάστε εάν χρησιμοποιήθηκε κάποιο άλλο σκεύασμα ;
Μάρτυρας: Όχι μόνο αδρεναλίνη.
Ο γιατρός κατέθεσε πως ο επικεφαλής της ανάνηψης ενημέρωσε τη μητέρα, πως το παιδί δεν επανέρχεται και όταν εκείνη τους είπε, πως στην Πάτρα έκαναν ανάνηψη 55 λεπτά συνέχισαν.
Πρόεδρος: Μετά τις 15:50 που είχαμε και ώρα θανάτου, είχατε επαφή με την κατηγορουμένη;
Μάρτυρας: Αν θυμάμαι κ. Τζιούβας έβγαινε από το γραφείο επιμελητών και είχε ενημερώσει τη μητέρα πως παιδί κατέληξε. Η μητέρα εκείνη τη στιγμή, έβγαινε από το γραφείο, μας ευχαρίστησε για την προσπάθεια, ήταν ψυχρή, δεν έκλαψε και κατευθύνθηκε στο δωμάτιο.
Πρόεδρος: Μήπως αντιληφτήκατε κάποια συντριβή;
Μάρτυρας: Όχι, ήταν αρκετά ψύχραιμή.
Πρόεδρος: Φαινόταν κλαμένη; Είχε κόκκινη μάτια;
Μάρτυρας: Όχι.
Ο μάρτυρας κατέθεσε πως τους έκανε εντύπωση ότι η κατηγορούμενη τους ζήτησε να γίνει η ιατροδικαστική εξέταση στην Πάτρα. «Μας έκανε εντύπωση, δεν μου είχε τύχει ξανά γονιός να πάρει τηλέφωνο ιατροδικαστή. Μας είπε πως δε ήθελα να μπλέξει με την Αθήνα» τόνισε ο μάρτυρας.
«Σαν να περίμενε να την ρωτήσουμε εμείς»
Νωρίτερα, κατέθεσε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Παίδων, Ελισάβετ Παπασημακοπούλου, η οποία περιέγραψε τη στιγμή που η Ρούλα Πισπιρίγκου ενημέρωσε τους νοσηλευτές πως το παιδί δεν είναι καλά, λίγο πριν φύγει από τη ζωή.
«Ήρθε η μητέρα και δεν μπορούσα να προσδιορίσω εάν μας λέει κάτι. Και ρωτάει η συνάδελφος «είναι καλά το παιδί, κάνει σπασμούς;» και κατόπιν κατάλαβα πως κάτι συνέβαινε» κατέθεσε η μάρτυρας και συμπλήρωσε πως η μητέρα συνέδεσε την ΑΜΠΟΥ και την έδωσε στους γιατρούς.
Επαναφέροντας στη μνήμη της τη στιγμή η μάρτυρας είπε πως είδε την κατηγορούμενη «να στέκεται, δεν είδα κάτι, σαν να περίμενε να την ρωτήσουμε εμείς. Δεν είδα τα χείλη να κινούνται. Δε φορούσε μάσκα».
Μαρία Ζαχαροπούλου