Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα: Στα 400 μέτρα από τη Motor Oil η πυρκαγιά, πάνω από την εθνική οδό – Αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα: Στα 400 μέτρα από τη Motor Oil η πυρκαγιά, πάνω από την εθνική οδό – Αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται αυτή την ώρα να μην πλησιάσει η φωτιά που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια την εθνική οδό, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει στα 400 μέτρα από τη Motor Oil, πάνω από την εθνική οδό, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική. Η Motor Oil πάντως δεν κινδυνεύει.

 

Στο σημείο επιχειρούν επιχειρούν δύο αεροσκάφη και δύο καναντέρ.

Στη Βλυχάδα η φωτιά είναι σε ύφεση, ενώ έχει κοπεί προς την εθνική οδό Μάνδρας – Μαγούλας. Και στη Νέα Ζωή είναι σε ύφεση. Η πυρκαγιά νοτιοδυτικά έχει περάσει στην Παναγία Γοργοεπήκοο ωστόσο δεν απειλείται το μοναστήρι καθώς γύρω στις 8 το πρωί είχε κατεύθυνση προς Καντήλι-Μέγαρα, όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί.

Νοτιοανατολικά, η πυρκαγιά κινείται πάνω από τα διόδια Ασπροπύργου, προς ΕΥΔΑΠ, ενώ όλα δείχνουν πως σύντομα θα ελεγχθεί.

Βορειοδυτικά προς Αγία Σωτήρα και Οινόη το μέτωπο της πυρκαγιάς φαίνεται να είναι πιο δύσκολο. Βορειοανατολικά προς το χωριό Στεφάνη η πυρκαγιά δεν έχει δυναμική και αντιμετωπίζεται. Από νωρίς το πρωί στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και πέντε αεροσκάφη με οκτώ ελικόπτερα.

Στη Ρόδο, η πυρκαγιά κατευθύνεται νοτιοανατολικά, έχει μπει σε χαράδρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ανοίξει ζώνες και την περιμένουν. Στο σημείο επιχειρούν 3 air tractors, ένα Mi-8 και ένα Σινουκ.

Όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, στη Ρόδο, η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο του νησιού ανάμεσα στους οικισμούς Λάερμα και Απόλλωνα, χωρίς να απειλείται κατοικημένη περιοχή. Νέες αναζωπυρώσεις παρατηρούνται γύρω από το Λουτράκι. Εναέρια μέσα επιχειρούν σε ενεργό μέτωπο στα Ίσθμια, ενώ παράλληλα επιχειρούν και πεζοπόρα τμήματα.

Οι φωτιές που μαίνονται από τη Δεύτερα 17 Ιουλίου έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και καταστρέφουν σπίτια και φυσικό περιβάλλον στο πέρασμά τους.

 

Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού. Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο. Στο Λουτράκι επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο, ενώ στη Ρόδο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα για την απομάκρυνση, εάν χρειαστεί, κατοίκων μέσω θαλάσσης.

Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνθηκε προς Βλυχάδα και συνέχιζε να καίει καθώς, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών που ήταν αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.

Για μεγάλη αναζωπύρωση στα Δερβενοχώρια έκανε λόγο το ρεποτάζ του Open το πρωί της Τετάρτης, καθώς η φωτιά φούντωσε με την ενίσχυση των ανέμων.

Στον οικισμό Νέα Ζωή στη Μάνδρα, όπου χθες κάηκαν σπίτια, οι Αρχές είναι σε επιφυλακή, λόγω φόβου για αναζωπυρώσεις, ενώ η φωτιά κινείται πλέον προς τη Νέα Πέραμο.

Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Παράλληλα, η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τη φωτιά σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια και παραμένει σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

 

Εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν σήμερα εστίες φωτιάς που καίνε στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου. Παράλληλα, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 120 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα συνεχίζουν να επιχειρούν, ώστε μαζί με τα εναέρια μέσα να αντιμετωπίσουν άμεσα τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές. Το έργο τους συνδράμουν μηχανήματα έργων του στρατού και της αυτοδιοίκησης, υδροφόρες, αλλά και εθελοντές.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, κηρύχθηκε ο δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Η πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια μάχη και συνεχίζουν να επιχειρούν με ανανεωμένο προσωπικό σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, το πρωί της Τετάρτης, σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στη Δυτική Αττική, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 17/7 από τα Δερβενοχώρια, ο κ. Βαθρακογιάννης σημείωσε πως επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

Στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, όπως είπε, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Για τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Ρόδο, ο κ. Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι εξελίσσεται πλέον στο κέντρο του νησιού, ανάμεσα στους οικισμούς Απόλλωνα και Λάερμα, χωρίς μέχρι στιγμής να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Επιχειρούν 86 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, στο έργο κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης, αλλά και 4 αεροσκάφη που έφτασαν στην Ελλάδα χθες το απόγευμα από Ιταλία και Γαλλία.