Μεγάλη φωτιά στον Κουβαρά: Δύσκολη προμηνύεται η νύχτα για τους κατοίκους

Μεγάλη φωτιά στον Κουβαρά: Δύσκολη προμηνύεται η νύχτα για τους κατοίκους

Σταμάτησαν να ενεργούν τα εναέρια μέσα λόγω σκότους

Ένα δύσκολο βράδυ προμηνύεται για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής από την πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε το μεσημέρια από τον Κουβαρά. Με δεδομένο το γεγονός ότι σταμάτησαν να ενεργούν τα εναέρια μέσα λόγω του σκότους, μόνο οι επίγειες δυνάμεις κάνουν τα πάντα για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Στην... μάχη εκτός από τους Έλληνες πυροσβέστες, έχουν πέσει και Ρουμάνοι που έχουν έρθει από την χώρα τους για να βοηθήσει κι αυτό το καλοκαίρι στις αναμενόμενα πολλές φωτιές που θα ξεσπάσουν. Η γενική εικόνα είναι αποκαρδιωτική, καθώς εκτός από την μεγάλη φυσική καταστροφή, έχουν καεί σπίτια, αυτοκίνητα, στάβλοι και γενικά έχουν χαθεί περιουσίες στον Κουβαρά, στην Σαρωνίδα, στα Καλύβια και στο Λαγονήσι.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 12.27 στον Νέο Κουβαρά. Κατευθύνθηκε προς οικισμό Πέτα και στις 14.37 έφτασε στους οικισμούς Μελισσουργό και Τραμπουριά. Στις 15.07 άρχισε να απειλεί Λαγονήσι, Σαρωνίδα Ανάβυσσο. Η φωτιά λόγω των ανέμων κάλυψε απόσταση 12 χιλιομέτρων μέσα δύο ώρες. Έγινε απειλητική και προκάλεσε υλικές ζημιές, ενώ έκαψε σπίτια στη Σαρωνίδα, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Πέντε προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής για να εκκενώσουν τις εστίες τους. “Εκκενώστε προς Αθήνα”, έγραφε η εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίηση, προς όλους όσοι ήταν στο Λαγονήσι, στις 16.22 το απόγευμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φωτιά απείλησε 15 άλογα στον Ιππικό Όμιλο της Ανάβυσσου. Πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά τους, ενώ οι εργαζόμενοι προσπάθησαν με πυροσβεστήρες να περιορίσουν το μέτωπο, τονίστηκε στην ΕΡΤ.

Νωρίτερα, στη Λεωφόρο Αναβύσσου σημειώθηκαν εκρήξεις καθότι υπήρχαν φιάλες στο πίσω μέρος μίας μονοκατοικίας που περικυκλώθηκε από τις φλόγες.

Ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών και σε αρκετές περιπτώσεις υπό πολύ αντίξοες συνθήκες. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών συνδράμουν η Αστυνομία, αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις, που διέθεσαν 2 ελικόπτερα σινούκ, μηχανήματα και πεζοπόρα τμήματα.

Επίσης οι αναζωπυρώσεις είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ενώ το μόνο θετικό στην παρούσα φάση είναι ότι έχουν κωπάσει οι άνεμοι, αν και αρχίζουν πάλι να δυναμώνουν. Επίσης χάρη στην έγκαιρη αντίδραση με τα μηνύματα από το 112 ευτυχώς δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές.