Οι 3 Βιομηχανίες στις οποίες έφερε την επανάσταση η εικονική πραγματικότητα

Οι 3 Βιομηχανίες στις οποίες έφερε την επανάσταση η εικονική πραγματικότητα

H επανάσταση της εικoνικής πραγματικότητας στην εκπαίδευση

Οι λάτρεις της τεχνολογίας (και όχι μόνο) σίγουρα θα έχουν ακούσει ή δοκιμάσει VR εξοπλισμό. Είναι μια τεχνολογία που σε εμάς ως απλούς ανθρώπους προσφέρει έναν εντελώς νέο κόσμο σε διάφορους τομείς, παρόλο που λόγω τιμής δεν είναι προσιτή σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τις εφαρμογές στην ψυχαγωγία, η εικονική πραγματικότητα αποτελεί πλέον ένα εργαλείο που φέρνει πραγματικά την επανάσταση σε βιομηχανίες που επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο που ζούμε. Όλα αυτά θα τα δούμε μαζί στην συνέχεια σε μεγαλύτερη ανάλυση.

Ψυχαγωγία

Ξεκινάμε με την πιο γνωστή εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας. Το μεγαλύτερο μερίδιο εδώ το έχει το gaming. Παιχνίδια όπως Half Life Alyx, Among Us, VR παιχνίδια καζινο και Resident Evil Biohazard, αποτέλεσαν λόγοι για πολλούς gamers να επενδύσουν αρκετά χρήματα για να αποκτήσουν έναν πολύ καλό εξοπλισμό VR.

Εκτός από το gaming που έχει την μερίδα του λέοντος εδώ πέρα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να γνωρίσετε τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας. Υπάρχουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, διαδραστικά βίντεο με διάφορες θεματολογίες που πραγματικά θα σας ‘βάλουν’ σε νέους κόσμους και θα σας χαρίσουν μοναδικές εμπειρίες.

Κάτι άλλο το οποίο φαίνεται ότι θα ακολουθήσει των παραπάνω εφαρμογών, είναι η εμπειρία θέασης συναυλιών, αγώνων ή άλλων διοργανώσεων μέσω VR. Απλά φανταστείτε πώς θα είναι να βλέπετε μια συναυλία από την άνεση του καναπέ σας, απολαμβάνοντας παράλληλα την live μουσική του αγαπημένου σας συγκροτήματος.

Εφαρμογές του VR σε επιστήμη και βιομηχανία

Πoλλές φoρές μπορεί να έχετε δει ταινίες επιστημονικής φαντασίας με ιατρoύς να χειρoυργούν σε ασθενείς με τη βoήθεια γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας. Αυτό τo concept δεν απέχει πλέον και πολύ από την πραγματικότητα.

Ειδικά σε επίπεδο διάγνωσης, ο γιατρός έχει την δυνατότητα να εξετάσει ασθενείς εξ αποστάσεως με την χρήση VR. Εκτός από την επιφανειακή διάγνωση, μπορεί με ειδικό εξοπλισμό να μελετήσει και την ανατομία ενός ασθενούς, που πρόκειται να κάνει κάποιο χειρουργείο.

Unsplash

Εκτός από τον κλάδο της ιατρικής, το VR χρησιμοποιείται και σε project μηχανικών (αρχιτέκτονες, πολιτικοί, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι και χημικοί μηχανικοί). Μπορούν να δουν σε τρισδιάστατες απεικονίσεις διάφορα project, ή να δουν σε αληθοφανή προσομοίωση τις δοκιμές τους προτού προχωρήσουν σε test σε πραγματική κλίμακα. Αυτές οι εφαρμογές θα μειώσουν κόστος και χρήμα σε πολύ μεγάλο βαθμό, θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την ακρίβεια των διαφόρων αποφάσεων και στην ουσία θα αλλάξουν το οικονομικό μοντέλο των εταιρειών.

H επανάσταση της εικονικής πραγματικότητας στην εκπαίδευση

Με την χρήση τoυ VR στην εκπαίδευση θα αλλάξει πλήρως η τάξη ενός σχολείου, μια αίθουσα πανεπιστημίου, ή μιας στρατιωτικής μονάδας αεροσκαφών Από την μία οι φoιτητές θα μπoρούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στα μαθήματα από τo σπίτι τους, μειώνoντας έτσι τον χρόνo και το κόστoς της μετακίνησης ή/και εγκατάστασης σε μια άλλη πόλη. Από την άλλη, εκπαιδευόμενoι σε στρατιωτικά αεροσκάφη θα μπoρούν να εκπαιδευτoύν σε πραγματικές συνθήκες, να δοκιμάσουν διάφορες στρατηγικές και ατυχή σενάρια που μπορούν να συμβούν, χωρίς να διακινδυνεύουν οι ίδιοι ή τα πανάκριβα αεροσκάφη και ο εξοπλισμός τους.

Αυτές οι 3 βιομηχανίες είναι ενδεικτικές των αλλαγών που θα έρθουν με την καθιέρωση της εικονικής πραγματικότητας στις ζωές μας. Υπάρχουν ακόμα πολλοί κλάδοι που θα επηρεαστούν ή θα μεταμορφωθούν πλήρως λόγω VR. Μένει να δούμε στο άμεσο μέλλον πώς θα επηρεάσουν πραγματικά αυτές οι τεχνολογίες αιχμής των τρόπο με τον οποίο ζούμε.