Ο στόχος τους είναι φυσικά να επιστρέψουν στο σπίτι τους κάποια μέρα
Ήρθαν στην Ελλάδα «κυνηγημένες» από την λαίλαπα του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες. Η Κατερίνα και η Νατάλια είναι δύο γυναίκες που μένουν πλέον στην Ελλάδα και αποφάσισαν να κάνουν βήματα για να αξιοποιήσουν δημιουργικά και με τρόπο εποικοδομητικό τον χρόνο τους εδώ μέσα από την επιχειρηματική δραστηριότητα που η καθεμία επέλεξε. Καθώς δεν γνώριζαν τίποτα για την ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα ή για το νομικό πλαίσιο που την διέπει βρήκαν απαντήσεις και πολύτιμη βοήθεια στο πρόγραμμα «Craft your Business» το οποίο υλοποιεί η IRC Hellas σε συνεργασία με το Alba Graduate Business School, The American College of Greece, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Citi.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος «Resilient Futures». Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αφού ολοκληρώσουν δύο εκπαιδευτικούς κύκλους του «Craft Your Business», παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας ώστε να διεκδικήσουν ένα συμβολικό ποσό για τα επόμενα βήματα της επιχειρηματικής τους ιδέας καθώς και εξατομικευμένη τεχνική υποστήριξη. Και οι δύο γυναίκες που κέρδισαν το ποσό αυτό, περιγράφουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εμπειρία τους και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στην Ελλάδα.
H Κατερίνα από το Κίεβο βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα και μένει εδώ πάνω από ένα χρόνο. Οι συγγενείς της, δηλαδή οι γονείς και οι παππούδες της βρίσκονται στην Ουκρανία. Η ίδια βρίσκεται εδώ με τον σύζυγο και το παιδί τους. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος βρίσκονταν στην Πολωνία και μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 ήρθαν στην Ελλάδα, καθώς ζούσε εδώ από πριν ένας Ουκρανός φίλος τους. Άλλωστε, είχαν επισκεφθεί τη χώρα αρκετές φορές στο παρελθόν. Ο στόχος τους είναι φυσικά να επιστρέψουν στο σπίτι τους κάποια μέρα, κάθε μήνα αξιολογούν την κατάσταση μήπως είναι εφικτό να επιστρέψουν. Στην αρχή μάλιστα δεν έγραψαν καν το 9χρονο παιδί τους στο σχολείο αλλά πλέον το έχουν κάνει όταν είδαν ότι ο πόλεμος συνεχίζεται. Μετά από μήνες παραμονής στην Ελλάδα σκέφτηκαν με τον άντρα της ότι ήταν ώρα να ενσωματωθούν περισσότερο στην χώρα, όπως λέει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού συνειδητοποίησαν ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει περισσότερο από όσο υπολόγιζαν αρχικά. Στην Ουκρανία είχαν τη δική τους επιχείρηση και έτσι ξεκίνησαν να σκέφτονται πώς θα δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά και στην Ελλάδα, αλλά ξεχωριστά αυτή τη φορά.
«Το πρόγραμμα αυτό ήταν σαν διαμάντι για εμάς. Προσφέρουν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και μας έδωσαν τη δυνατότητα να καταλάβουμε πώς λειτουργούν τα πράγματα εδώ», λέει η Κατερίνα προσθέτοντας παράλληλα ότι το ενδιαφέρον τους να ανοίξουν μια επιχείρηση εδώ δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουν το όνειρό τους να επιστρέψουν κάποια μέρα στο σπίτι τους. Η επιχειρηματική ιδέα που της εξασφάλισε την μερική χρηματοδότηση που προβλέπει το πρόγραμμα είναι να ανοίξει ένα franchise μιας ουκρανικής εταιρείας που παρέχει πολυτελείς υπηρεσίες σπα, το οποίο ονομάζει beauty bar. Θα είναι ένα μέρος στο οποίο θα μπορεί κανείς να χαλαρώσει, να πιει το ποτό της επιλογής του και να απολαύσει πολλές διαφορετικές υπηρεσίες ομορφιάς σε ένα μέρος και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να φωτογραφηθεί. Δηλαδή να ενοικιάσει φόρεμα αν το επιθυμεί και να φωτογραφηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο από επαγγελματία φωτογράφο. Αυτή η ιδέα έχει υλοποιηθεί ήδη σε δέκα χώρες ανά τον κόσμο και η Κατερίνα ελπίζει ότι θα καταφέρει να κάνει το ίδιο στην Ελλάδα αν βρει το υπόλοιπο μέρος της χρηματοδότησης που χρειάζεται. Για το λόγο αυτό αναζητεί επενδυτές, αφού έχει ήδη επικοινωνήσει με την μητρική εταιρεία που έχει ήδη αναπτύξει το συγκεκριμένο franchise στην Κύπρο.
Λίγο διαφορετική είναι η περίπτωση της Νατάλια που έχει ωστόσο το ίδιο σχέδιο με την Κατερίνα. Να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Έφυγε τον Μάρτιο του 2022 από το Χάρκοβο της Ουκρανίας. Στην αρχή μετακόμισε στην Πολωνία και στη συνέχεια έφτασε στην Ελλάδα. Αν και δεν γνώριζε κάποιον εδώ δεν δυσκολεύτηκε να βρει σπίτι και να ξεκινήσει τη ζωή της. Σε αυτό την βοήθησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βρήκε το σπίτι όπου φιλοξένησαν εκείνη και τον σύζυγό της. Στην Ουκρανία ήταν ηθοποιός και δασκάλα υποκριτικής, οπότε τον πρώτο καιρό που έφτασε στην Ελλάδα προσπάθησε να βρει δουλειά σε αυτούς τους τομείς online. Και το κατάφερε. Στη συνέχεια όμως εργάστηκε ως ηθοποιός και στην Ελλάδα και είδε ότι υπήρχε ανάγκη να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της. Και έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα να το κάνει αυτό πιο συντεταγμένα μέσα από μία επιχείρηση. Σε αυτό το σημείο βοήθησε το «Craft your Business» που της έδωσε γνώση και υποστήριξη για να στήσει μια σχολή εκμάθησης δημόσιου λόγου. Κέρδισε επίσης την χρηματοδότηση παρουσιάζοντας την ιδέα της και τώρα εξετάζει τα επόμενα βήματά για την υλοποίησή της, αφού θέλει πλέον να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Εξάλλου, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την πρώτη στιγμή ένιωσε καλοδεχούμενη εδώ.
Το «Resilient Futures» υλοποιείται στην Ελλάδα και άλλες έξι χώρες: τη Γερμανία, το Μεξικό, το Καμερούν, τη Νιγηρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Στην Ελλάδα έχουν υποστηριχθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 900 αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, μετανάστες και ευάλωτοι Έλληνες ηλικίας 18-35 ετών.