Η γιατρός κατέθεσε πως εξέτασε το παιδί κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο και η κατάσταση του ήταν σταθερή και συμπλήρωσε ότι το ξαναείδε όταν πλέον ειδοποιήθηκαν στη ΜΕΘ για να αναλάβουν το έργο της ανάνηψης.
«Κατεβήκαμε κάτω σε 2-3 λεπτά, μπήκαμε μέσα και είδαμε την παιδίατρο να κάνει ΚΑΡΠΑ, πλησιάσαμε και αναλάβαμε το έργο ανάνηψης. Το παιδί ήταν ωχρό, οι κορες σε μυδριαση, χωρίς αυτόματη αναπνοή, ακούσαμε περίπου 30-40 σφύξεις. Ξεκίνησε η χορήγηση αδρεναλίνης κάθε πέντε λεπτά, υπήρχαν εκκρίσεις μέσα στο στόμα, χορηγήθηκε ροκουρόνιο, χρειάστηκε να γίνει αναρρόφηση και έγινε διασωλήνωση» περιέγραψε η μάρτυρας, εξηγώντας πως ο επικεφαλής βγήκε στα 20 λεπτά και ενημέρωσε τη μητέρα. «Γύρισε και μας είπε πως είχε η μαμά την επιθυμία να συνεχιστεί η διαδικασία διότι και στην Πάτρα έγινε αναζωογόνηση για 55 λεπτά» πρόσθεσε η μάρτυρας.
Η μάρτυρας δέχτηκε σειρά ερωτήσεων για τα πολλά σάλια που , όπως είπε , είχε το παιδί και δυσκόλεψαν στη διασωλήνωση καθώς το συγκεκριμένο γεγονός έχει συνδυαστεί με τη χορήγηση της μοιραίας δόσης κεταμίνης.
Όπως εξήγησε η γιατρός «το παιδί δεν είχε κάποια κατάπτωση καθώς βρισκόταν σε ανακοπή».
Πρόεδρος: Μπορεί να ήταν από κάτι άλλο τα σάλια ;
Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω , πάντως, ήταν άφθονα.
Πρόεδρος: Ξέρετε την κεταμίνη ;
Μάρτυρας: Χορηγείται στη μονάδα για καταστολή και αναλγησία …
Πρόεδρος: Χορηγήσατε κεταμίνη ;
Μάρτυρας: Εγώ δεν χορήγησα φάρμακα και δεν άκουσα να ζητείται η χορήγηση κεταμίνης … τον επικεφαλής που ζητά τα φάρμακα τον ακούνε όλοι όσοι είναι παρόντες στη διαδικασία ανάνηψης .
Πρόεδρος: Καταγράφονται τα φάρμακα ;
Μάρτυρας: όλες οι ναρκωτικές ουσίες καταγράφονται
Πρόεδρος: γιατί λέτε πως δεν υπήρχε ιατρικός λόγος για να δώσετε κεταμίνη;
Μάρτυρας: Το παιδί ήταν σε ανακοπή δεν χρειαζόταν να δώσουμε κεταμίνη. Την χορηγούμε για να μην αντιδρά ο ασθενής ώστε να μπορέσει να διασωληνωθεί.
Η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου εστίασε στην εικόνα του παιδιού κατά την διασωλήνωση ρωτώντας «αν δικαιολογείται η αδυναμία κατάπτωσης των σάλιων από οποιαδήποτε αιτία».
«Από μια εκτίμηση που μπορώ να κάνω είναι , ναι. Ωστόσο, ο ειδικός νευρολόγος θα πει…» απάντησε η γιατρός.
Ο Αλέξης Κούγιας προέβαλε τη θέση της υπεράσπισης πως η κεταμίνη δεν δόθηκε στο παιδί από την κατηγορούμενη αλλά από την ομάδα ανάνηψης. Για το λόγο αυτό ο συνήγορος της κατηγορούμενης «φώτισε» το ρόλο των νοσηλευτριών που χορηγούν τα φάρμακα υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ανάνηψης έγινε αλλαγή βάρδιας.
«Ο ρόλος των νοσηλευτριών είναι πολύ σημαντικός , υπάρχουν και τα ιατρικά λάθη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας με τη μάρτυρα να σημειώνει πως γινόταν καταγραφή του χρόνου που χορηγούσαν αδρεναλίνη στη Τζωρτζίνα.
Αλ. Κούγιας: Αν κάνουν λάθος οι νοσηλεύτριες ;
Μάρτυρας: Οι νοσηλεύτριες στη μονάδα είναι πολύ έμπειρες.
«Είναι ίδια τα μπουκαλάκια κεταμίνης και αδρεναλίνης;» ήταν η ερώτηση του κ. Κούγιας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να έγινε λάθος «πάνω στον πανικό της ανάνηψης».
«Είναι σε άλλο κουτάκι , μέσα το βαλιτσάκι…» διευκρίνησε η μάρτυρας η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξήγησε πως το βαλιτσάκι γεμίζει η νοσηλεύτρια προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά.
Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου