Κορονοϊός: Ποια ομάδα αίματος «προτιμά» ο ιός – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

Κορονοϊός: Ποια ομάδα αίματος «προτιμά» ο ιός – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

Τι έδειξαν εργαστηριακά πειράματα - Ποιοι άλλοι παράγοντες καθορίζουν τον κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη

Προτίμηση σε όσους έχουν ομάδα αίματος Α, σε σχέση με όσους έχουν ομάδα αίματος Ο, δείχνει να έχει ο Covid-19 σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Blood Advances».

Ήδη προηγούμενες έρευνες έδειξαν, ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α ή ΑΒ φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από κορονοϊό, σε σχέση με τα άτομα με ομάδες αίματος Ο ή Β. Έπειτα από εργαστηριακά πειράματα, η ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Σον Στόουελ από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αποδεικνύει, ότι ο ιος που προκαλεί την Covid-19, μολύνει κατά προτίμηση τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α, εντοπίζοντας τον μηχανισμό με τον οποίο γίνεται αυτό.

«Καταδεικνύουμε, ότι το τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 που είναι το κλειδί που επιτρέπει στον ιό να εισβάλει στα κύτταρα, εμφανίζει συγγένεια με τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α και ο ιός επίσης εμφανίζει μια προτίμηση να μολύνει τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α», αναφέρει ο κ. Στόουελ. Περαιτέρω πειράματα έδειξαν, ότι το στέλεχος Όμικρον είχε ακόμα μεγαλύτερη προτίμηση στη μόλυνση των κυττάρων της ομάδας αίματος Α, σε σχέση με τον αρχικό ιό.

Πάντως, η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί, ότι τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν, ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο δε χρειάζεται να λαμβάνουν προφυλάξεις έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. «Ορισμένες μελέτες σε αρκετές χιλιάδες άτομα δείχνουν, ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α μπορεί να έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν έπειτα από έκθεση στον SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος Ο. Αλλά τα άτομα με ομάδα αίματος Ο μπορούν ακόμη να προσβληθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν σε άλλους», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής.

Επιπλέον, συμπληρώνει ότι «παράγοντες όπως η ηλικία και οι χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια κατατάσσονται υψηλότερα από την ομάδα αίματος στον καθορισμό του κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη».