Πώς θα είχαν σωθεί 170.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, που πέθαναν από το 2000 και μετά εξαιτίας του καπνίσματος

Πώς θα είχαν σωθεί 170.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, που πέθαναν από το 2000 και μετά εξαιτίας του καπνίσματος

Τι αναφέρει νέα έκθεση του κινήματος Smoke Free Sweden

Εκατόν εβδομήντα χιλιάδες ζωές θα είχαν σωθεί στην Ελλάδα, εάν είχε εφαρμοστεί και στη χώρα μας η στρατηγική της Σουηδίας για την απαγόρευση του καπνίσματος και τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών από τη χρήση προϊόντων καπνού, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση που παρουσιάζεται σήμερα.

Η μελέτη που διεξήχθη από διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα της μείωσης των επιβλαβών συνεπειών από τη χρήση των προϊόντων καπνού, δείχνει ότι ο τεράστιος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες. Οι συντάκτες του Smoke Free Sweden (smokefreesweden.org) θα παρουσιάσουν την ανάλυσή τους με τίτλο «Saving Lives Like Sweden» (Σώζοντας ζωές, όπως η Σουηδία) σε μια δημόσια συνάντηση σήμερα στη Βαρσοβία.

Οι συντάκτες καλούν κι άλλες χώρες να μελετήσουν και να υιοθετήσουν το προοδευτικό μοντέλο ελέγχου των προϊόντων καπνού, που εφαρμόζει η συγκεκριμένη σκανδιναβική χώρα, το οποίο συμπληρώνεται από στρατηγικές μείωσης των επιβλαβών συνεπειών τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθήσουμε το σουηδικό παράδειγμα και να προωθήσουμε τις λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις ως πιο αποδεκτές, διαθέσιμες και προσιτές από ό,τι τα τσιγάρα.

Τον Μάρτιο, η ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων αποκάλυψε ότι η Σουηδία είναι έτοιμη να γίνει το πρώτο κράτος μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που θα πετύχει τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος. Η χώρα έφτασε σε αυτό το ιστορικό ορόσημο 17 χρόνια νωρίτερα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, συνδυάζοντας μεθόδους ελέγχου των προϊόντων καπνού με στρατηγικές ελαχιστοποίησης των επιβλαβών συνεπειών τους.

Η τελευταία έκθεση του κινήματος Smoke Free Sweden καταδεικνύει τον δυνητικά τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη του ΠΟΥ, εάν το σουηδικό μοντέλο εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η έκθεση με τίτλο «Saving Lives Like Sweden» θα παρουσιαστεί την παραμονή του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Νικοτίνη και αποκαλύπτει τα εξής:

- Μεταξύ του 2000 και του 2019, η χώρα μας θα μετρούσε περίπου 170.000 λιγότερους θανάτους, εάν το ποσοστό των θανάτων που οφείλονται στο κάπνισμα ήταν αντίστοιχο με αυτό της Σουηδίας.
- Για την ίδια χρονική περίοδο, η εφαρμογή του σουηδικού μοντέλου θα έδινε τη δυνατότητα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες να ζήσουν επιπλέον 4,5 εκατομμύρια έτη υγιούς ζωής αθροιστικά.
- Συνολικά 2,9 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, με κέρδος 108 εκατομμύρια έτη ζωής, μεταξύ 2000 και 2019, σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η μελέτη, η οποία αναλύει συγκρίσιμα στοιχεία από 12 ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει ότι οι περισσότερες ζωές θα είχαν σωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο (680.000). Ο δρ Delon Human, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δήλωσε: «Το γεγονός αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ως ηχηρή έκκληση προς τον ΠΟΥ και τους παγκόσμιους οργανισμούς δημόσιας υγείας να μελετήσουν και να υιοθετήσουν τις στρατηγικές μείωσης των επιβλαβών συνεπειών από τη χρήση προϊόντων καπνού που εφαρμόζει η Σουηδία. Οι στρατηγικές αυτές μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές και να μειώσουν σημαντικά το βάρος των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα παγκοσμίως».

Η πρώτη έκθεση, με τίτλο «The Swedish Experience: A Roadmap To A Smoke-Free Society» (Η σουηδική εμπειρία: Οδηγίες χρήσης για μια κοινωνία χωρίς κάπνισμα), εξετάζει πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Σουηδία έχουν ουσιαστικά εξαλείψει το κάπνισμα, καθιστώντας τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, όπως είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι στοματικές κάψουλες, προσβάσιμα, αποδεκτά και οικονομικά προσιτά για τους ενήλικες καπνιστές.

Μέσα σε 15 χρόνια, το ποσοστό καπνίσματος των ενηλίκων στη Σουηδία μειώθηκε από 15% σε 5,6%. Αργότερα εντός του έτους, το ποσοστό αυτό αναμένεται να πέσει κάτω από το 5%, στο επίπεδο που χαρακτηρίζει επίσημα τη Σουηδία ως χώρα με γενική απαγόρευση του καπνίσματος. Εκτός από το χαμηλότερο ποσοστό ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα στην ΕΕ, η Σουηδία παρουσιάζει επίσης 41% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και 38% χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από καρκίνο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Ο δρ Human, ο οποίος είναι επικεφαλής του κινήματος «Smoke Free Sweden», δήλωσε ότι «οι Σουηδοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσέφεραν στους καπνιστές μια διέξοδο κινδύνου για να απομακρυνθούν από τον θανατηφόρο εθισμό τους στα τσιγάρα. Θα έπρεπε να γιορτάζουμε την αξιοσημείωτη επιτυχία της Σουηδίας και να αναδεικνύουμε τις πολιτικές της ως βέλτιστη πρακτική». «Εάν το 2000 οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εδώ στην Ελλάδα είχαν υιοθετήσει τις στρατηγικές της Σουηδίας για τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών από τη χρήση προϊόντων καπνού, θα μπορούσαν να έχουν σωθεί 170.000 ζωές. Η παροχή εναλλακτικών λύσεων μειωμένου κινδύνου στους ενήλικες καπνιστές έχει αποδειχθεί η πιο επιτυχημένη στρατηγική για τη μείωση του θανάσιμου τιμήματος της χρήσης προϊόντων καπνού».

«Οι φορείς δημόσιας υγείας παγκοσμίως θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία για την παγκόσμια αναπαραγωγή της επιτυχημένης προσέγγισης της Σουηδίας. Μαζί μπορούμε να δουλέψουμε για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα και να διασφαλίσουμε την ευημερία των μελλοντικών γενεών».