«Ήταν με λυγισμένα τα γόνατα, όποιος κατάφερνε να μετακινήσει λίγο τα πόδια του ήταν πολύ σημαντικό»
Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ταξίδευαν με το μοιραίο σκάφος για να φτάσουν στην Ιταλία περιγράφει σε συνέντευξή της η νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κατερίνα Τσατά που βρίσκεται στο πλευρό τους στην Καλαμάτα. Όπως τόνισε όσοι διασώθηκαν από το ναυάγιο στην Πύλο ήταν αρκετά ταλαιπωρημένοι και εξήγησε ότι για να κοιμηθούν ακουμπούσε ο ένας στον ώμο του άλλου.
«Ουσιαστικά ήταν ο ένας δίπλα από τον άλλον με λυγισμένα τα γόνατα»
Μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη η Κατερίνα Τσατά είπε το πρωί της Παρασκευής (16/6): «Η κύρια επικοινωνία μας με τους ανθρώπους αφορά στην υγεία τους. Πολλοί ήταν με υποθερμία. Μας είπαν ότι ήταν πολύ ταλαιπωρημένοι, ότι ουσιαστικά ήταν ο ένας δίπλα από τον άλλον με λυγισμένα τα γόνατα, και όποιος κατάφερνε να μετακινήσει λίγο τα πόδια του αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Ακουμπούσε ο ένας τον ώμο του άλλου και εκεί κοιμούνταν».
«Το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κατόπιν έγκρισης του Dr. Αντώνιου Αυγερινού βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στον χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντας τις υπηρεσίες του, μαζί με το εθελοντικό δυναμικό και τα στελέχη. Προσφέραμε και ψυχοκοινωνική στήριξη».
«Υπήρχαν άτομα από Αίγυπτο, Πακιστάν, Συρία και Λιβύη»
«Ήδη από χθες βρίσκεται κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την υπηρεσία Αναζητήσεων, στον χώρο του λιμανιού, όπου όλοι μέσω υπηρεσιακού τηλεφώνου, επικοινώνησαν με τους δικούς τους. Ταυτόχρονα αντίστοιχο κλιμάκιο βρισκόταν στο νοσοκομείο Καλαμάτα όπου οι μισοί νοσηλευόμενοι επικοινώνησαν με τους δικούς τους, δύο από αυτούς δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν γιατί δεν απάντησαν οι δικοί τους στο τηλέφωνο. Τα στελέχη της υπηρεσίας θα βρίσκονται εκεί και σήμερα για όλους τους νοσηλευόμενους», είπε.
«Ταυτόχρονα υπάρχει το πολυδύναμο κέντρο μεταναστών όπου εκεί υπάρχουν διερμηνείς, 17 διαφορετικών γλωσσών που εκεί μπορούν να επικοινωνήσουν και συγγενείς από άλλες χώρες. Το τηλέφωνο είναι 2105140440. Τα καρτελάκια που φέρουν οι διασωθέντες είναι ο αριθμός καταγραφής τους από το λιμεναρχείο. Δεν με προσέγγισε κάποιος για να μου πει ότι είχε συγγενείς του στο πλοίο, ούτε γνωρίζω εάν υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στο πλοίο. Υπήρχαν άτομα από Αίγυπτο, Πακιστάν, Συρία και Λιβύη», συμπλήρωσε η κ. Τσατά.