«Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση. Θα μπορούσε να γίνει διάσωση με ντουντούκες, αυτό το απλό» είπε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Γιάννης Κώστας
Τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού οι οποίες συνετέλεσαν στην τραγωδία στο Μάτι περιέγραψε καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου, ο αξιωματικός της πυροσβεστικής, Γιάννης Κώστας.
«Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση. Θα μπορούσε να γίνει διάσωση με ντουντούκες, αυτό το απλό, να μπουν οι πυροσβέστες στον οικισμό και να μπορέσει ο κόσμος να φύγει. Αν είχε γίνει κάτι από όλα αυτά, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι» ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο-«κλειδί» στην υπόθεση, καθώς ήταν εκείνος που κατήγγειλε στη δικαιοσύνη, ότι διαπίστωσε ανακριβή στοιχεία στην ηλεκτρονική λίστα με τα στίγματα των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στο σύστημα και αφορούσαν τις ώρες ενημέρωσης, άφιξης και αναχώρησης.
Όπως εξήγησε ο αξιωματικός, ενημέρωσε την υπηρεσία του για τα λάθη, ωστόσο όταν διαπίστωσε, πως δεν απευθύνθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, για τον ίδιο «ήταν μονόδρομος και το κατήγγειλα στον εισαγγελέα και τον Λιότσιο (σ.σ. δικαστικός πραγματογνώμονας)». Μάλιστα, για το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης ο μάρτυρας σημείωσε, πως έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδή βεβαίωση και η υπόθεση εκδικάζεται στις 26 Οκτωβρίου 2023.
Ο μάρτυρας ανέφερε, ότι κατηγορούμενος, όπως και στην περίπτωση του πραγματογνώμονα, έχει στραφεί σε βάρος του με μήνυση και εκτίμησε, ότι στόχος είναι «να μας φοβίσουν και να μειώσουν την αξιοπιστία μας στο δικαστήριο». «Εγώ όμως, όχι μόνο δεν φοβήθηκα, αλλά είμαι εδώ στο δικαστήριο να καταθέσω, γιατί χάθηκαν 104 άνθρωποι…» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κώστας εξέφρασε την πεποίθηση, πως η φωτιά θα μπορούσε να είχε περιοριστεί, αν είχαν περισσότερα οχήματα και εναέρια μέσα, ενώ επεσήμανε, πως τη μοιραία ημέρα δεν υπήρχε διαθέσιμο αεροπλάνο για να κάνει προληπτική εναέρια επιτήρηση, λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας που ήταν γνωστό ότι υπήρχε. «Θα μπορούσε το εναέριο μέσο να εντοπίσει τον καπνό και να χτυπήσει τη φωτιά εν τη γένεση της, για να μην γίνει ανεξέλεγκτη» τόνισε.
Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περιέγραψε τις αγωνιώδεις προσπάθειες του για ενίσχυση των δυνάμεων και αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με το Κέντρο της Πυροσβεστικής από τις 16:59. «Εκείνη την ώρα είχα οκτώ εθελοντικά οχήματα και ένα με μόνιμο πυροσβέστη με χωρητικότητα μόνο 500 λίτρα» κατέθεσε και συνέχισε λέγοντας πως στις 17:07 ζήτησε και πάλι ενισχύσεις.
«Στις 17:11 ήρθε το εναέριο και έκανε μια βολή και αναθαρρήσαμε, γιατί η πυρκαγιά, όπως λέμε εμείς στη γλώσσα μας, έκατσε. Και πιστέψαμε, ότι θα την κρατούσαμε. Αρκεί να έρχονταν και άλλα εναέρια μέσα, που δυστυχώς δεν ήρθαν» είπε και συμπλήρωσε πως στις 17:30 η φωτιά είχε γίνει πλέον ανεξέλεγκτη. «Εναέρια δεν υπάρχουν κυρία πρόεδρε, ένα εναέριο. Δεν ήρθε ξανά άλλο. Αν έρχονταν τρία-τέσσερα εναέρια μέχρι τις 5:00 με 5:30, η φωτιά δεν θα είχε φθάσει ούτε στο Βουτζά. Η φωτιά ήταν σε εξέλιξη, αλλά δεν ήταν ανεξέλεγκτη» επεσήμανε απευθυνόμενος στο δικαστήριο και εξέφρασε τη θέση πως στην περίπτωση που οι άνθρωποι έμεναν σπίτια τους «δεν θα είχαμε μόνο 104 νεκρούς, αλλά εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκρούς».
Μαρία Ζαχαροπούλου