Τα τρία κρίσιμα σημεία τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν
Τα δεδομένα του συγκλονιστικού τροχαίου δυστυχήματος στην Καλλιθέα, με θύμα ένα 12χρονο κοριτσάκι, ανέλυσε ο ειδικός πραγματογνώμονας τροχαίων ατυχημάτων, Π. Μαδιάς. Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», υπογράμμισε τα τρία κρίσιμα σημεία τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν.
Η 12χρονη έχασε τη ζωή της μπροστά στα μάτια της αδερφής του, σε ένα σημείο που έχει χαρακτηριστεί «καρμανιόλα» από τους κατοίκους της περιοχής.
Δύο βίντεο – ντοκουμέντα, έχουν καταγράψει την πορεία του κίτρινου αυτοκινήτου με τον 32χρονο οδηγό, πριν παρασύρει το 12χρονο κορίτσι. Το αυτοκίνητο εμφανίζεται να κινείται στη μεσαία λωρίδα με υψηλή ταχύτητα επί της λεωφόρου Θησέως στο ρεύμα προς παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, λίγο πριν παρασύρει τη 12χρονη.
Οι αξιωματικοί της Τροχαίας, βρίσκονται από χθες στο σημείο και συλλέγουν βίντεο για να καταλάβουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το συγκεκριμένο δυστύχημα. Επίσης το αυτοκίνητο φαίνεται να είχε μεγαλύτερη ταχύτητα από την επιτρεπόμενη σε μια κατοικημένη περιοχή. Ένα ζήτημα που πρέπει επίσης να κληθούν να απαντήσουν οι αξιωματικοί της Τροχαίας που κάνουν και την προανάκριση, είναι αν το 13χρονο κορίτσι περνούσε από τη διάβαση των πεζών ή από κάποιο άλλο σημείο.
Αναλύοντας τα στοιχεία, ο Π. Μαδιάς τόνισε για τρία κρίσιμα σημεία που θα πρέπει να εξεταστούν:
«Το πρώτο είναι η ταχύτητα. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι το ζημιογόνο όχημα δεν εκινείτο τουλάχιστον με την ταχύτητα του υφιστάμενου καθεστώτος σηματοδότησης στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, ήτοι των 50 χιλιομέτρων την ώρα. Εκινείτο θα έλεγα, τουλάχιστον στο διπλάσιο των 50 χιλιομέτρων», ανέφερε και συνέχισε:
«Το δεύτερο είναι να εξεταστεί και να διερευνηθεί το πιο κρίσιμο σημείο εάν πράγματι περνούσε με πράσινο σηματοδότη το αυτοκίνητο και το τρίτο και πλέον το πιο χρήσιμο είναι εάν το παιδί περνούσε από τη διάβαση πεζών ή σε κοντινή απόσταση από αυτή. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη την τελική θέση του παιδιού, το βέλος εκτίναξης από τη διάβαση πεζών που ήταν ακριβώς 30 μέτρα το μετρήσαμε. Είναι λογικό το παιδί να περνούσε πάνω ακριβώς στη διάβαση και να εκτινάχθηκε από μία πολλαπλάσια μάζα όπως είναι το αυτοκίνητο, έναντι του σωματότυπου του παιδιού που είναι πάρα πολύ ελαφρύτερο».
Ακολούθως ο κ. Μαδιάς αναφέρθηκε στη σήμανση και τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στο σημείο, λέγοντας:
«Όμως ένα άλλο σημείο, πάρα πολύ επικίνδυνο που διαπιστώσαμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι τα αυτοκίνητα που κινούνται από της Σπάρτης κάθετα προς τη λεωφόρο Θησέως ανοίγει το πράσινο γι’ αυτά καραμπινάτο πράσινο για τα οχήματα, δεν υποψιάζεται ο οδηγός ότι ταυτόχρονα στην κάθοδο από Αθήνα προς την παραλία υπάρχει καραμπινάτο πράσινο και για τον πεζό. Τελευταία στιγμή βλέπει το παλλόμενο βέλος προς τα αριστερά. Γιατί το βέλος αυτό το κίτρινο το παλλόμενο το δείχνει την τελευταία στιγμή τον κίνδυνο και του λέει “Πρόσεχε γιατί περνάει ο πεζός” την τελευταία στιγμή το αντιλαμβάνεται αυτό. Την τελευταία στιγμή αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να μειώσουν ταχύτητα βλέποντας το παλλόμενο προς τα κάτω».
Ο ειδικός πραγματογνώμονας επισήμανε ακόμα πως «χτες που πήγα γύρω στις 6.30 στο σημείο, στις 8.30 ήρθε ένας τεχνικός και μόλις δύο λεπτά χρειάστηκε για να επισκευάσει το πεζοφάρο στην άνοδο επί της λεωφόρου Θησέως στην άνοδο από παραλία προς Αθήνα. Ήταν χαλασμένο το φανάρι, κατά τη στιγμή του συμβάντος, όπως και τα δύο τα πεζοφάναρα από τη μία και από την άλλη μεριά της οδού Σπάρτης με τη συμβολή της επί της λεωφόρου Θησέως ήταν χαλασμένα».
«Και τα δύο επισκευάστηκαν. Χρειάστηκαν μόνο δύο λεπτά όμως όλοι οι περίοικοι το πρωί χθες μου είπαν ακόμη και σήμερα που βρήκα κόσμο και τα δύο τα πεζοδρόμια και στη Θησέως και στη Λεωφόρο και στη Σπάρτης ήταν χαλασμένα εδώ και δέκα μέρες. Χρειάστηκε μόνο δύο λεπτά για να επισκευαστούν, γιατί δεν ερχόταν ο υπεύθυνος συντήρησης να κάνει τη συντήρηση; Άρα πρέπει στη χώρα μας να θρηνούμε θύματα και μετά να επισκευάζουμε κάποια πράγματα που είναι πάρα πολύ επικίνδυνα. Αυτό είναι ντροπή».