Κακοδιαχείριση και έλλειμμα εκατομμυρίων ευρώ στο Μετοχικό Ταμείο

Έκθεση που καίει τις διοικήσεις του Μετοχικού Ταμείου Στρατού έδωσαν στη δημοσιότητα οι οικονομικοί επιθεωρητές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία καταδεικνύει κακοδιαχείριση, με αποτέλεσμα το Ταμείο να παρουσιάζει πλέον ζημίες που υπολογίζονται στα 436 εκατομμύρια ευρώ.

Η εκθεση αφορά το διάστημα από το 1988 έως τα μέσα του 2011. Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού διένειμε μερίσματα στους δικαιούχους από τα αποθεματικά του, ακόμα και σε περιόδους όπου κατέγραφε ζημίες παραβιάζοντας το νόμο που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου.

Επίσης, κατά παράβαση της νομοθεσίας ΜΤΣ διένειμε μεγαλύτερο βοήθημα επαγγελματικής και οικογενειακής αυτοτέλειας από εκείνο που δικαιούνταν οι δικαιούχοι.

Εκτός της υπόθεσης των μερισμάτων και των βοηθημάτων, οι ελεγκτές διαπίστωσαν και λογιστικές ζημίες ύψους 118 εκατομμυρίων ευρώ από τις επενδύσεις στις οποίες προέβησαν οι εκάστοτε διοικήσεις του Ταμείου μεταξύ του 1997 και του 2006, ενώ επιπλέον παρατηρήθηκαν επί σειρά ετών υπερβάσεις του ποσού που επιτρεπόταν να επενδυθεί από το ΜΤΣ.

Η έκθεση μιλάει για ελλειπή μηχανοργάνωση του Ταμείου, η οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχων εγείρει υποψίες για καταβολή μερισμάτων σε μη δικαιούχους.

Η έκθεση των οικονομικών επιθεωρητών έχει διαβιβαστεί στην προϊστάμενη της Εισαγγελίας Αθηνών, Ελένη Ράικου.