Έχει καταδικαστεί για ασέλγεια σε βάρος 36 ανηλίκων
Την αναίρεση του βουλεύματος, με το οποίο «άνοιξε» η πόρτα της φυλακής για τον καταδικασμένο πρωτοδίκως σε 401 χρόνια κάθειρξης πρώην προπονητή Νίκου Σειραγάκη για ασέλγεια σε βάρος 36 ανηλίκων, ζητεί από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αδαμαντία Οικονόμου.
Η εισαγγελική λειτουργός , με αφορμή τον σάλο που προκλήθηκε σχετικά με την αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη μετά από 12,5 χρόνια εγκλεισμού, μελέτησε το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου πλημμελειοδικών Ναυπλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαπίστωσε πως υπάρχουν «κενά» στο σκεπτικό του βουλεύματος κρίνοντας δεν έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο για το εάν ο Σειραγάκης θα παραμείνει ελεύθερος ή όχι, έχει το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο θα εξετάσει την υπόθεση.
Ο πρώην προπονητής παιδικών τμημάτων μπάσκετ στο Ρέθυμνο στις αρχές Απριλίου αποφυλακίστηκε από τις φυλακές της Τρίπολης 12,5 χρόνια μετά τη σύλληψη του. Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για να βγει από τη φυλακή ο Νίκος Σειραγάκης, ουσιαστικά, όταν το Εφετείο έβαλε την «σφραγίδα» του στην απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου που τον καταδίκασε, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, κατά συγχώνευση, σε ποινή κάθειρξης 225 ετών. Αν και το Εφετείο δεν μείωσε ούτε μια ημέρα την ποινή του Νίκου Σειραγάκη, εκείνος κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που του παρέχει ο νόμος, αποφυλακίστηκε δυο φορές. Την πρώτη , το Μάιο του 2020, έχοντας εκτίσει 8 χρόνια και 5 μήνες. Δυο μήνες αργότερα, όμως, είχε επιστρέψει στη φυλακή καθώς κρίθηκε πως παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.
Το 2023 επανήλθε με νέα αίτησή του η οποία έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο των φυλακών Τριπόλεως. Μάλιστα, του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι να μην επισκέπτεται την Κρήτη ενώ είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που κατοικεί , να μην συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς την παρουσία ή τη συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια και να παρακολουθείται από ψυχίατρο μια φορά το μήνα.
Η υπόθεση της αποφυλάκισης μπήκε και πάλι στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης την ώρα που ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ότι τα πραγματικά χρόνια στην έκτιση των ποινών, υπό προϋποθέσεις, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 20 χρόνια ενώ ο καταδικασμένος έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων για την υφ’ όρον αποφυλάκισή του, εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι πειθαρχικοί λόγοι και δεν εκκρεμεί σε βάρος του αξιόποινη πράξη.