Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων το 2022 μόνο στη χώρα της Μυκόνου είχε εκδώσει 18 σήματα διακοπής για εργασίες που εντόπισε να γίνονται μέσα στη χώρα που είναι παραδοσιακός οικισμός κηρυγμένος χωρίς να έχουν πάρει άδεια»
Για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του συναδέλφου της Μανώλη Ψαρρού στην Αθήνα ο οποίος όπως επισήμανε «είχε τεκμηριώσει περιπτώσεις αυθαιρεσιών στη Μύκονο και ήταν μάρτυρας στα δικαστήρια» μίλησε στην ΕΡΤ η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων.
Όπως επισήμανε «θεωρούμε ότι ο ξυλοδαρμός του κυρίου Ψαρρού δεν ήταν προσωπικός. Μετά πήρε και ένα πολιτικό και συκοφαντικό sms. Καθώς και η άλλη συνάδελφός μας που επίσης χειρίζεται θέματα Μυκόνου. Οπότε μάλλον υπάρχουν κάποιες υποθέσεις ή κάποια υπόθεση εν πάσει περιπτώσει, για την οποία ήθελαν κάποιοι να στείλουν ένα μήνυμα συνολικά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Δέρνουν έναν για να φοβηθούν οι υπόλοιποι».
«Σε πολλές περιοχές που έχουν μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο και οι Κυκλάδες είναι από αυτές όλες οι οικοδομές και οι κατασκευές που εμπεριέχουν εκσκαφές ελέγχονται από την αρχαιολογική υπηρεσία. Δηλαδή κάνουμε κάποιες δοκιμαστικές τομές και κάποιες γνωστικές ανασκαφές για να δούμε αν το εκάστοτε οικόπεδο έχει αρχαιότητες ή όχι και να αποφασίσουν τα αρμόδια συμβούλια για την τύχη τους. Το δεύτερο είναι ό, τι μιλάμε για νησιά που έχουν μεγάλη πυκνότητα μνημείων και άρα και που οι χώρες τους και τα και πολλά από τα χωριά είναι κηρυγμένα ως παραδοσιακά. Η Χώρα της Μυκόνου είναι μεσαιωνικός οικισμός, είναι προστατευόμενος, δηλαδή τα περισσότερα κτίσματα είναι και πριν το 1830, ανεξαρτήτως αν έχουν μετασκευές μετά».
«Άρα η αρχαιολογική υπηρεσία σε όλα αυτά κάνει έλεγχο μορφολογικό, έλεγχο του πώς δείχνουν οι κατασκευές που είναι κοντά σε σημαντικά μνημεία, για παράδειγμα σε βυζαντινές εκκλησίες και υπάρχουν κάποιοι όροι. Αυτά βέβαια που συζητάμε τώρα δεν είναι ζήτημα του αρχαιολόγου που το κάνει. Το προβλέπουν οι νόμοι. Ο αρχαιολογικός νόμος και οι υπόλοιποι νόμοι. Όταν αποφασίσαμε ως κοινωνία ότι προστατεύουμε τις αρχαιότητες και ότι προστατεύουμε και το χρώμα παραδοσιακών οικισμών όπως είναι η Ύδρα, Σπέτσες, οι Κυκλάδες, βάλαμε κάποιους κανόνες. Ειδικά στη Μύκονο οι κανόνες δεν αφορούν μόνο την πολιτιστική κληρονομιά. Υπάρχουν ζώνες οικιστικού ελέγχου και ορθώς υπάρχουν από το 2005 και για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Υπάρχουν ολόκληρες ζώνες που είναι αδόμητες στη Μύκονο από άποψη πολεοδομική – οικοδομική, όχι από άποψη αρχαιοτήτων» επισήμανε.
Όπως υπογράμμισε «Το βασικό πρόβλημα δεν είναι με τους ανθρώπους που όντως κάνουν αίτηση στην αρχαιολογική υπηρεσία για ένα κάποιο οικόπεδο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η αυθαιρεσία. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων το 2022 μόνο στη χώρα της Μυκόνου είχε εκδώσει 18 σήματα διακοπής για εργασίες που εντόπισε να γίνονται μέσα στη χώρα που είναι παραδοσιακός οικισμός κηρυγμένος χωρίς να έχουν πάρει άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σε μία περίπτωση το 23 αναγκαστήκαμε να στείλουμε και άλλο σημείο διακοπής γιατί σταμάτησαν στην αρχή και μετά ξανάρχισαν».
Για την υπόθεση του κ. Μανώλη Ψαρρού που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στην Αθήνα:
«Είχε τεκμηριώσει τέτοιες υποθέσεις αυθαιρεσιών. Στο πλαίσιο των υπηρεσιακών του καθηκόντων. Ο συνάδελφος Ψαρρός το είχε κάνει αρκετές φορές, μετά από καταγγελίες συνήθως, γιατί δεν ήταν στη χώρα, της Μυκόνου ήταν στο ύπαιθρο. Σε κάποιες υποθέσεις από αυτές που έχουν καταλήξει στα δικαστήρια, ο Μανώλης Ψαρρός ήταν μάρτυρας. Από την ενασχόλησή μας θεωρούμε ότι ο ξυλοδαρμός του κυρίου Ψαρρού δεν ήταν προσωπικός. Γιατί μετά είδατε ότι πήρε και έναν πολιτικό και συκοφαντικό sms. Το ίδιο και άλλη συνάδελφός μας που επίσης χειρίζεται θέματα Μυκόνου. Οπότε μάλλον υπάρχουν κάποιες υποθέσεις ή κάποια υπόθεση εν πάσει περιπτώσει για την οποία ήθελαν κάποιοι να στείλουν ένα μήνυμα συνολικά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Δέρνουν έναν για να φοβηθούν οι υπόλοιποι».