Τι είναι το «Λίνγκ» που βρίσκεται ήδη στις προθήκες των ιχθυοπωλείων - Τι να προσέξουν οι καταναλωτές
Μία από τις αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της 25ης Μαρτίου είναι να καταναλώνουν τον ιδιαιτέρως δημοφιλή στην ελληνική κουζίνα μπακαλιάρο.
Όπως διαπιστώνεται στην αγορά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, η μεγάλη ζήτηση έχει δώσει την ευκαιρία σε επιτήδειους, να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του με την ίδια τιμή ένα άλλο ψάρι, το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται «Λίνγκ» και έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκεται ήδη στις προθήκες των ιχθυοπωλείων.
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό της χώρας για τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου και επισημαίνει τα εξής:
- Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φινλανδία και Νορβηγία.
- Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία «Λίνγκ», πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. Ισλανδίας
- Τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το «Λίνγκ» έχουν κόκκαλα, οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης
- O μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί, γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος
- Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα
- Επιλέγουμε πάντοτε τις αγορές μας μετά από έρευνα ποιότητας και τιμής
«Όταν ο καταναλωτής πληρώνει μπακαλιάρο, πρέπει να παίρνει μπακαλιάρο! Όχι στην παραπλάνηση και την εξαπάτηση» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΚΕ.