Ο συνήγορος οικογένειας θύματος για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας - Πώς διαχειρίζονται το ψυχικό τραύμα επιζώντες και συγγενείς
Για τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη και την αντιμετώπιση που έχουν από την Πολιτεία επιζώντες και συγγενείς θυμάτων, μίλησαν ο υπεύθυνος της γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, Μενέλαος Θεοδωρουλάκης και ο συνήγορος οικογένειας 23χρονης, που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα, Αντώνης Ξυλουργίδης.
«Το συλλογικό σοκ είναι μεγάλο σε τραγωδίες σαν αυτή, που δεν έχουμε ξαναζήσει. Είναι από αυτούς τους θυμούς, που ανατροφοδοτούν και αντηχούν σε επίπεδο κοινωνίας για πολύ καιρό. Και το ζήτημα είναι, τι κάνουμε, όσοι απομείναμε εδώ, μαζί με τους θλιβερούς πρωταγωνιστές των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Ξυλουργίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «αδράνεια αυτού του κατεστημένου συστήματος, όπου κι αν αντανακλάται». «Κάποια στιγμή τα δάκρυα θα στεγνώσουν και θα πρέπει να νιώσει ο καθένας μας, ότι δεν κινδυνεύει σε ένα μέσο μεταφοράς, που οδηγεί από τη μία πόλη στην άλλη» ανέφερε ο συνήγορος της οικογένειας, που έχασε ένα παιδί σε αυτό το μοιραίο δρομολόγιο.
«Αμφισβητούμε και το ελάχιστο που έχουμε ακούσει»
«Το ζήτημα είναι να αποδοθούν ευθύνες, εκεί όπου πρέπει. Η προανάκριση είναι σε εξέλιξη. Σεβόμαστε τη διαδικασία και τη μυστικότητα αυτής. Θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε με τα νομικά μας όπλα και ένα από αυτά είναι και η πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε τεχνικό σύμβουλο για τη διερεύνηση του ατυχήματος, αλλά και προς την κατεύθυνση του τι μετέφερε η άλλη αμαξοστοιχία» δήλωσε ο κ. Ξυλουργίδης, σχετικά μ ετα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Αφήνοντας αιχμές για όλα όσα ανακοινώνονται από τους αρμοδίους, σχετικά με το τι συνέβη τη μοιραία βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου, ο κ. Ξυλουργίδης υποστήριξε, ότι «το επίπεδο των ανακοινώσεων σε κάθε γεγονός δεν μπορεί να τεκμαίρεται, ότι είναι αληθές. Οφείλουμε να αμφισβητήσουμε και το ελάχιστο που έχουμε ακούσει, έτσι ώστε η οικογένεια να διακριβώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες παραδόθηκε, κλειστό, σ’ ένα φέρετρο, το άψυχο κορμί του παιδιού τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να κλάψουν. Το ιερό δικαίωμα να δουν το παιδί τους δεν το είχαν».
«Έψαχναν σε σακούλες τα αντικείμενα του παιδιού τους»
Ο κ. Ξυλουργίδης κατήγγειλε, μάλιστα, ότι δεν είχαν τη δυνατότητα από την επίσημη πολιτεία να πάρουν τα αντικείμενα του παιδιού τους. «Έπρεπε να ψάχνουν σε μαύρες σακούλες, σε μια σειρά γονέων που έψαχναν, τα αντικείμενα του παιδιού τους. Αυτό για μένα δεν είναι ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη. Οι περιγραφές είναι σοκαριστικές» σημείωσε ο συνήγορος της οικογένειας. Αναφορικά με τις έρευνες των οικογενειών, τόνισε ότι «εάν σεβόμαστε τη διαδικασία και τη δική μας δουλειά, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε απαντήσεις για όλα. Γιατί δεν μπορεί από τη μία να βρέθηκαν άθικτα προσωπικά αντικείμενα και από την άλλη να παραδίδονται σώματα σε αυτή την κατάσταση».
Σχολιάζοντας την ανάθεση της υπόθεσης των Τεμπών σε εφέτη ανακριτή ο κ. Ξυλουργίδης απάντησε ότι αυτό έγινε γιατί η υπόθεση είναι ογκωδέστατη, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να κινηθεί με ευέλικτο τρόπο για να μην παραγραφούν αδικήματα που είναι πλημμεληματικού βαθμού. «Δεν αντέχει η κοινωνία και οι συγγενείς των θυμάτων να γίνει άλλο λάθος. Από εδώ και πέρα θα πρέπει, όλοι, να βρεθούμε προ των ευθυνών μας. H έλλειψη εμπιστοσύνης είναι το κομβικό στοιχείο που απορρέει και σε αυτή την υπόθεση. Από αυτό πάσχουμε. Δεν εμπιστευόμαστε θεσμούς και τώρα πρέπει να σταθούμε όλοι όρθιοι απέναντι σε αυτό τον ανείπωτο πόνο» συμπλήρωσε ο συνήγορος της οικογένειας θύματους του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
«Οι επιζώντες βιώνουν έναν Γολγοθά»
Για την ψυχολογική υποστήριξη που παρέχουν 24ώρες το 24ωρο μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Θεοδωρουλάκης αναφερόμενος και στο δίκτυο των 24 μονάδων ψυχικής υγείας που έχει ενεργοποιήσει η υπουργός κ. Ράπτη και παρέχουν και δια ζώσης υπηρεσίες σε όποιον τις χρειαστεί. «Το πρώτο και μεγάλο πρόβλημα είναι η αϋπνία και οι εφιάλτες» ανέφερε τονίζοντας ότι το γεγονός ότι η σύγκρουση των τρένων έγινε μέσα στη νύχτα, στο σκοτάδι, επιβαρύνει το μετατραυματικό σοκ των επιβαινόντων οι οποίοι βιώνουν έναν Γολγοθά. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι για να μπορέσουν να ηρεμήσουν, χρειάζονται σκοτάδι» είπε και πρόσθεσε ότι το δυστύχημα έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Γεγονός που κάνει πολλούς από τους επιζώντες να κοιμούνται πλέον μέρα καθώς ταυτίζουν το σκοτάδι της νύχτας με το δυστύχημα.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρουλάκη, το δεύτερο σύμπτωμα που εμφανίζουν οι επιζώντες της αμαξοστοιχίας Intercity είναι η αδυναμία πρόσληψης τροφής από πολλούς, γιατί έρχεται η μυρωδιά του θανάτου και οι εικόνες του θανάτου που έζησαν. Οξύ στρες, θυμός, έντονη θλίψη είναι ορισμένα από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν όσοι στάθηκαν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους. Συμπτώματα τα οποία οι ψυχολόγοι της γραμμής 10306 τους βοηθούν να τα διαχειριστούν ώστε να μην μετατραπούν σε διαταραχή.
Εκτός από τις τύψεις όλων όσοι επέζησαν ο κ. Θεοδωρουλάκης αποκαλύπτει ότι έχουν εκφραστεί και τύψεις από γονείς που κατεύθυναν τα παιδιά τους αντί να χρησιμοποιήσουν το οικογενειακό ΙΧ να χρησιμοποιήσουν το μοιραίο τρένο που παρέσυρε στο θάνατο 57 άτομα. «Οι συνθήκες του σοκ που ζούσαν και η αυτόματη άμυνα του οργανισμού ήταν το να προστατέψουν τον εαυτό τους. Είχαν πολύ θάρρος και πολύ τόλμη οι «ήρωες» που αναδείχθηκαν εκείνες τις στιγμές. Όμως, ο καθένας από τις εμπειρίες που έχει, αλλά και από τις δυνατότητες που έχει, φρόντισε πρώτα και κύρια από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης να προστατευθεί» σημείωσε. Και όπως τόνισε, για όλα όσα έπραξαν τις κρίσιμες πρώτες στιγμές της σύγκρουσης «δεν είμαστε υπερήρωες. Ο καθένας τη στιγμή εκείνη ζούσε έναν δικό του εφιάλτη».
Αρωγός στην προσπάθεια των επιζώντων να επανέλθουν σταδιακά στην πρότερη ζωή τους απάντησε ότι στην τηλεφωνική γραμμή φροντίζουν να εκτονώσουν τα όποια συναισθήματα θυμού, αγανάκτησης, θλίψης, τύψεων, που έχουν συμβουλεύοντάς τους να τα μοιραστούν με ειδικούς αλλά και με συγγενείς και φίλους. «Αφήνουμε τον καθέναν να εκφρασεί ό,τι συναισθήματα αισθάνεται, ακόμα και της απόσυρσης. Αν κάποιος δε θέλει να μιλήσει αυτές τις μέρες, είναι πολύ σεβαστό. Έχει χρόνο μπροστά του. Δυστυχώς, οι τραγικές συνθήκες του δυστυχήματος δεν θα ξεχαστούν ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη. Το πολύ θετικό είναι ότι ήδη 60 με 70 επιβαίνοντες μάς αναφέρουν ότι έχουν γυρίσει σε μια καθημερινότητα και ότι πολλοί έχουν ήδη πάρει υποστήριξη και από ιδιώτες ψυχιάτρους και από ιδιώτες ψυχολόγους, αλλά και από τις 24 μονάδες ψυχικής υγείας», συμπλήρωσε. Δεν παρέλειψε να πει ότι είναι η πρώτη φορά γίνεται κάτι τόσο οργανωμένα στην Ελλάδα.