Δες τι μπορείς να πάθεις
Σίγουρα θα έχεις μοιραστεί τα ακουστικά σου με έναν φίλο/η σου για να ακούσετε μια ταινία ή να δανειστείς από έναν συνάδελφο στη δουλειά, επειδή ξέχασες τα δικά σου. Όμως αυτό βάζει σε κίνδυνο την υγεία σου.
Το κερί των αυτιών είναι ο φυσικός τρόπος του σώματός μας να προστατεύει το εσωτερικό των αυτιών μας και να αποτρέπει τις μολύνσεις. Και, ναι, αυτό το κερί έχει βακτήρια πάνω του, αλλά είναι αρκετά ακίνδυνο.
Όταν φόρας τα ακουστικά, τα οποία παγιδεύουν τα βακτήρια -και τυχόν μικρόβια που βρίσκονται ήδη στα ακουστικά- στο ζεστό, σκοτεινό περιβάλλον του εσωτερικού του αυτιού. Αυτό το κάποτε αθώο κερί του αυτιού μπορεί να συσσωρευτεί σε αυτά τα ακουστικά, λειτουργώντας ως στρώμα που παγιδεύει τα βακτήρια και τα εμποδίζει να στεγνώσουν, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.
Εάν αυτά τα βακτήρια γίνουν πάρα πολλά, μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις. Επίσης, τα ακουστικά μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν μικρές εκδορές και κοψίματα μέσα στον ακουστικό πόρο, ειδικά αν φοριούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κατά τη διάρκεια του ύπνου ή της άσκησης. Αυτές οι τομές μπορούν να χρησιμεύσουν ως πύλη εισόδου για βακτήρια και να οδηγήσουν σε επώδυνες λοιμώξεις του εξωτερικού αυτιού, όπως εξωτερική ωτίτιδα.
Όταν λοιπόν φόρας τα ακουστικά κάποιου άλλου νέες και πολυπληθέστερες ποσότητες βακτηρίων εισάγονται στο αυτί σου. Επιπλέον, πιθανότατα δεν ξέρεις αν ο άλλος έχει κρατήσει τα ακουστικά που σου δανείζει, καθαρά. Μην ξεχνάς ότι τα ακουστικά μπορούν να μαζέψουν όλα τα είδη βακτηρίων από διάφορες επιφάνειες, όπως τραπέζια και τσάντες, και αυτά τα νέα «ξένα» βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις στο αυτί σου.
Εκτός από το να μην μοιράζεσαι τα ακουστικά σου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βεβαιωθείς ότι τα δικά σου είναι καθαρά και ασφαλή για τα αυτιά σου. Η αγορά ατομικών θηκών για τα ακουστικά σου, το τακτικό καθάρισμα τους με οινόπνευμα και η διατήρησή τους σε στεγνή κατάσταση είναι εξαιρετικοί τρόποι για να διατηρήσεις τα αυτιά σου καθαρά, υγιή και χωρίς μολύνσεις.