Με την κλιματική αλλαγή και την επιτάχυνση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, όλο και περισσότεροι πολίτες, κυβερνήσεις, αλλά και εταιρείες, ανησυχούν για την βιωσιμότητα και σκέφτονται νέα μέτρα για να βελτιώσουν την προσέγγιση τους στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Η τεχνολογία πλέον γίνεται χρήσιμη όχι μόνο για την ψυχαγωγία μας, όπως τα online καζίνο, αλλά και για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με πολλές έρευνες, σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία ενδέχεται να αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2030. Για πολλούς, ο αριθμός “1,5” μπορεί και να μην ακούγεται και τόσο ανησυχητικό, ωστόσο οι επιπτώσεις από μια τέτοια αλλαγή είναι τεράστιες. Για παράδειγμα, αυτή η αύξηση θα φέρει μια ανησυχητική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία θα εκθέσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε σοβαρές καταστροφές, όπως πλημμύρες.
Εκτός αυτού η άνοδος της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε απώλεια της βιοποικιλότητας και στην εξαφάνιση πολλών είδη φυτών, ζώων και εντόμων, αλλά και στο θάνατο σχεδόν όλων των κοραλλιογενών υφάλων. Αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει στην υγεία εμάς τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους. Ενδέχεται να εμφανιστούν νέες θανατηφόρες ασθένειες, ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες. Θα γίνει διαταραχή των συστημάτων διατροφής και των τοπικών οικοσυστημάτων, αύξηση των ζωονόσων και των ασθενειών που προέρχονται από τροφές και νερό, και τέλος θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
Το τρομακτικό αυτό σενάριο, που δεν είναι καθόλου απίθανο, έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες στην προσπάθεια να βελτιώσουν την προσέγγισή τους στη βιωσιμότητα. Μια από αυτές τις προσπάθειες είναι η επένδυση σε τεχνολογία που βοηθά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Για παράδειγμα, μερικές εταιρείες επενδύουν σε τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα, που στην πραγματικότητα αφαιρούν τον περίσσιο άνθρακα από την ατμόσφαιρα (δηλαδή τον αρνητικό άνθρακα). Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα, μέσω της χρήσης μιας τεράστιας σειράς ανεμιστήρων που απορροφούν τον αέρα, κατευθύνοντάς τον σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις που στη συνέχεια διαχωρίζουν τον άνθρακα από τα υπόλοιπα αέρια. Με αυτόν τον τρόπο η τεχνολογία καταφέρνει να συλλάβει το CO2 από τον αέρα και το μετατρέπει σε καύσιμα καθαρής καύσης.
Ακόμη ένα παράδειγμα της τεχνολογίας που μπορεί να βοηθήσει στην βιωσιμότητα, είναι οι έξυπνες οικιακές συσκευές που ο κάθε πολίτης μπορεί να ρυθμίσει από απόσταση, για να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού του. Οι περισσότερες έξυπνες συσκευές είναι πλέον συνδεδεμένες στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi ή Bluetooth. Έτσι, έχουμε την δυνατότητα να ελέγχουμε τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού μας, μέσω του smartphone μας. Αυτή η τεχνολογία μας βοηθά στην ρύθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας από απόσταση.
Με λίγα λόγια
Πλέον γνωρίζουμε πως η κλιματική αλλαγή θα φέρει μόνο αρνητικές αλλαγές στις ζωές μας. Για αυτό είναι σημαντικό οι πολίτες, αλλά κυρίως οι επιχειρήσεις να μαθαίνουν, ενημερώνονται και να προσαρμόζονται για να ξεφύγουν από το παλιό τεχνολογικό μοντέλο που είναι υπεύθυνο για τις εκπομπές άνθρακα και, κατά συνέπεια, την κλιματική αλλαγή. Εκτός αυτού, έχει παρατηρηθεί πως οι επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει μια βιώσιμη προσέγγιση, ανέπτυξαν ακόμη περισσότερο την επιχείρησή τους κατά τη διαδικασία προσαρμογής και σίγουρα θα ανταποκριθούν στις μελλοντικές απαιτήσεις των πολιτών, κυβερνήσεων κτλ. Οπότε κανείς μπορεί να βγει μόνο κερδισμένος από αυτή την “πράσινη” πολιτική.