«Βρισκόμαστε στο "παράθυρο" του αιώνα για έναν μεγα-σεισμό» - «Στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους» δηλώνει ο σεισμολόγος
«Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα σεισμό "τέρας" στην Ελλάδα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, απαντώντας στο ερώτημα για το εάν ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να προκαλέσει ένα ανάλογης ισχύος γεωλογικό γεγονός και στη χώρα μας.
Πρόσθεσε δε, ότι όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι «βρισκόμαστε στο "παράθυρο" του αιώνα για έναν μεγα-σεισμό». Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε, ότι στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιο σεισμό. Σημείωσε επίσης, ότι «οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης, που σημαίνει, ότι ένας σεισμός της τάξης των 7-8 Ρίχτερ θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναεκδηλωθεί».
Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, όταν μιλάμε όμως για 7 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί έχουν επανάληψη μετά από 100 έως 1.000 χρόνια. Ο τελευταίος μεγα-σεισμός που έγινε στο ελληνικό τόξο, ήταν το 365 μ.Χ και το μέγεθός του ήταν 8,2 Ρίχτερ, είπε ο κ. Χουλιάρας. Επομένως, εκτιμά ότι έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια επανεμφάνισης και άρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια. «Δεν νομίζω, ότι μπορούμε να βάλουμε χρονικά πλαίσια. Λέμε τα επόμενα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε ο κ. Χουλιάρας «τα δεδομένα που έχουμε από τους σεισμογράφους στη χώρα μας είναι από το 1964, όταν άρχισε να κτίζεται και να δημιουργείται το ηχητικό σεισμολογικό δίκτυο. Οπότε τα δεδομένα που έχουμε για σεισμούς που έγιναν παλαιότερα, δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια, οπότε υπάρχει μεγάλο μεγάλο σφάλμα και αβεβαιότητα». Και όπως τόνισε, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν μπορεί κανένας να είναι συγκεκριμένος σε αυτό το θέμα.
Στην ΕΡΤ μίλησε και ο καθηγητής πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Βύρων Ματαράγκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην έλλειψη συντονισμού στην Τουρκία που παρατηρήθηκε τις πρώτες δύο ημέρες από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. «Οι δέκα νομοί οι οποίοι επλήγησαν από τον σεισμό, έχουν έκταση 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι μεγάλη εδαφική έκταση» αποκάλυψε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.