Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης υποστηρίζει ότι είναι θύμα «άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής του από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας»
Το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου περνά σήμερα, ως ηγετικό πρόσωπο εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε επιχειρηματίες, το πρώην στέλεχος επικοινωνίας της Novartis, που έχει «φωτογραφηθεί» ως ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης».
Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται έξι πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τις αρχές, πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξαπάτηση πελατών για παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους από το Ντουμπάι είχε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, ο οποίος ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ισχυριζόμενος πως η δραστηριότητα της εταιρείας είναι πραγματική και η εκταμίευση των χρημάτων βρισκόταν στην τελική ευθεία, καθώς η διαδικασία ήταν χρονοβόρα.
Σε ανακοίνωση μέσα από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ που υπογράφει ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ο οποίος σε όλα τα στάδια της δικαστικής διαδρομής της υπόθεσης Novartis έχει αρνηθεί, ότι ήταν ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, αναφερόμενος στην υπόθεση κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για παρακράτος, ισχυριζόμενος ότι η ποινική εμπλοκή του «είναι αποτέλεσμα της άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής μου, από το 2018, από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας».
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, αν και το συγκεκριμένο πρόσωπο εμφανίζεται ως κομβικό και στις δυο υποθέσεις η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis δεν επηρεάζει τις εξελίξεις που αφορούν τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το καθεστώς προστασίας δεν έχει αρθεί αφορά μόνο την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας και καμία άλλη.
Έτσι, ο κατηγορούμενος καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της 31ης ανακρίτριας για την εμπλοκή του σε κύκλωμα το οποίο φέρεται να δρούσε τα τελευταία δυο χρόνια, καταφέρνοντας να αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες που έψαχναν πρόσβαση σε ρευστό για τις δραστηριότητές τους. Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να εμφανίζονταν ως οι «σωτήρες» τους από τις δυσχερείς οικονομικές διεθνείς συνθήκες, οι οποίες είχαν εκμηδενίσει την πιστοληπτική τους ικανότητα.
Μέσω του εύρους του κοινωνικού και επαγγελματικού του κύκλου, ο κατηγορούμενος φέρεται να αναζητούσε υποψήφιους δανειολήπτες, συνήθως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν διέθεταν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους θέση ή την ανάγκη τους για άμεση επιχειρηματική ανάπτυξη, παρουσίαζε ως εναλλακτική λύση τη δανειοδότησή τους απευθείας από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή με μεσιτεία της εταιρείας, της οποίας εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος στη χώρα μας.
Από την έως τώρα έρευνα, σύμφωνα με την κατηγορία, έχουν εξιχνιαστεί επτά περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν 800.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.