Δεν πρόκειται για ενεργοποίηση της μεγάλης ρηξιγενούς ζώνης της Αγίας Παρασκευής
«Η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας είναι ομαλή και βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία» σημείωσεστην ΕΡΤ Αιγαίου ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκος Ζούρος.
«Από τα δεδομένα φαίνεται ότι
την 7η Ιανουαρίου ήταν ο κύριος σεισμός και ισχυρός μετασεισμός τρεις μέρες αργότερα.
Είναι λογικό να έχουμε μετασεισμούς, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ενεργοποίηση της μεγάλης ρηξιγενούς ζώνης της Αγίας Παρασκευής. Ήταν ένα περιορισμένο φαινόμενο που έχουμε συναντήσει ξανά στο παρελθόν στην περιοχή μας».
Να θυμίσουμε, ότι στις 7 Ιανουαρίου σημειώθηκε ισχυρός σεισμός 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τρεις μέρες αργότερα ισχυρός μετασεισμός 4,8 βαθμών.
Μέχρι και σήμερα σημειώνονται αρκετοί ασθενείς μετασεισμοί καθημερινά, κάτω από 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται στον χερσαίο κυρίως χώρο μεταξύ Μολύβου και Μανταμάδου, ενώ έχουν σημειωθεί ζημιές σε 51 συνολικά κτίρια στη Δυτική Λέσβο.
Όπως είπε ο κ. Ζούρος «τα συγκεκριμένα ρήγματα που έχουμε στην συγκεκριμένη περιοχή δεν μας έχουν δώσει στο παρελθόν μεγαλύτερους σεισμούς. Όσον αφορά τα κατολισθητικά φαινόμενο ο κ. Ζούρος είπε ότι «σημειώνονται καταπτώσεις βράχων από θραύση των πετρωμάτων στον ορεινό όγκο Λεπετύμνου.
Οι δονήσεις έχουν αποτέλεσμα να σπάνε τα πετρώματα και υπάρχει η περίπτωση βραχοπτώσεων τόσο όταν έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις ή και από σεισμικές δονήσεις, γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν κινούμαστε στις συγκεκριμένες περιοχές. Οι τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ γνωρίζουν τα σημεία αυτά και θα πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.
Ο κύριος Ζούρος κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί εφησυχασμός με την έννοια ότι είμαστε μια σεισμογενής περιοχή και πρέπει πάντα να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς και να ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε».