Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Στην Αθήνα «γαλαζοαίματοι» και υψηλοί προσκεκλημένοι

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Στην Αθήνα «γαλαζοαίματοι» και υψηλοί προσκεκλημένοι

«Φρούριο» το κέντρο της Αθήνας με 1.500 αστυνομικούς, ελικόπτερα και drones - Ποιοι δρόμοι της πρωτεύουσας θα είναι κλειστοί

Μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη της Ευρώπης και υψηλοί προσκεκλημένοι βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ οι τελευταίοι αναμένεται να φθάσουν νωρίς το πρωί της Δευτέρας με ιδιωτικές πτήσεις.

Οι περισσότεροι αναμένεται να καταλύσουν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όπου έχει καταλύσει και η οικογένεια του εκλιπόντος. Την μεγαλύτερη εκπροσώπηση θα έχει η ισπανική βασιλική οικογένεια, καθώς εκτός της αδελφής του εκλιπόντος και βασιλομήτωρος Σοφίας, η οποία βρίσκεται εδώ και ημέρες στην Αθήνα, στην εξόδιο ακολουθία θα δώσει το παρών ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με την σύζυγό του Λετίθια και τις δύο κόρες τους, αλλά και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α’.

Από τον βασιλικό οίκο της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται αύριο το πρωί η πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του βασιλιά Καρόλου Γ΄, ενώ ανοιχτό παραμένει το αν θα έρθει και ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Ουίλιαμ, καθώς είναι βαφτισιμιός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, αδελφή της συζύγου του εκλιπόντος Άννας-Μαρίας, συνοδευόμενη από τον γιο της, πρίγκιπα της Δανίας Φρειδερίκο και την αδελφή της πριγκίπισσα Βενεδίκτη.

Το «παρών» θα δώσουν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος της Σουηδίας και η πριγκίπισσα Χριστίνα της Σουηδίας, ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας Χαακόν Μάγκνους, ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών Β΄, ο τελευταίος διάδοχος του θρόνου της πρώην Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς με τη σύζυγό του Αικατερίνη και ο ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος. Συνολικά οι προσκεκλημένοι ανέρχονται σε 187, ανάμεσά τους και περίπου 50 Έλληνες, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

Σε επιφυλακή 1.500 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones

Με τόσους εστεμμένους και υψηλά προσκεκλημένους η ΕΛ.ΑΣ. έχει λάβει μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας και το Τατόι, έχοντας επιστρατεύσει 1.500 αστυνομικούς, δύο ελικόπτερα και drones που θα επιτηρούν τις περιοχές γύρω από τα ξενοδοχεία που φιλοξενούνται οι προσκεκλημένοι, πέριξ του Μητροπολιτικού Ναού όπου θα τελεστεί στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας η εξόδιος ακολουθία και στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι.

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, αύριο Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και κατά τις ώρες 06:00 έως 14:00 θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

  • Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,
  • Αιόλου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
  • Ερμού στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Επιπλέον, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στις παραπάνω οδούς από σήμερα Κυριακή 15 Ιανουαρίου, από τις 10:00 μ.μ. έως αύριο Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 02:00 μ.μ. Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η πρόσβαση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά, θα είναι ελεύθερη από τις 06:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ., ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.

Το τελετουργικό

Στις 5:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας η σορός του τέως βασιλιά θα μεταφερθεί από το Ά΄ Νεκροταφείο για να φτάσει μετά από 45 λεπτά στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Από τις 6:00 έως τις 10:30 θα βρίσκεται εκεί, για όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής. Στις 12:00 ακριβώς προβλέπεται να αρχίσει η εξόδιος ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Οι 187 επίσημοι που έχουν κληθεί, θα μπορέσουν να μπουν στην Μητρόπολη αυστηρά με την ονομαστική τους πρόσκληση. Στις 13:00 η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι, όπου θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει η ταφή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πορεία που θα ακολουθήσει η πομπή από τη Μητρόπολη προς το Τατόι είναι, ανάποδα την οδό Μητροπόλεως, Σύνταγμα, Βασ. Σοφίας, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάκη, Περιφερειακή Υμηττού, Αττική Οδός, Αθηνών-Λαμίας και έξοδο στην Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το σημείο ταφής, ενώ έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές.

Αφότου ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ταφής, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα στους προσκεκλημένους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ γεύμα σε κλειστό οικογενειακό κύκλο παρατίθεται και σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.