Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι προετοιμασίες για την κηδεία – Οι καλεσμένοι και το πρωτόκολλο

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι προετοιμασίες για την κηδεία – Οι καλεσμένοι και το πρωτόκολλο

Πυρετώδεις εργασίες στο Τατόι

Αρκετοί υψηλοί προσκεκλημένοι αναμένονται στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα, ενώ προετοιμασίες στο Τατόι είναι πυρετώδεις.

Επιθυμία του εκλιπόντος η οποία και θα τηρηθεί ήταν να ταφεί δίπλα στους τάφους των γονιών του, Παύλου και Φρειδερίκης.

Υπολογίζεται ότι στην κηδεία θα παρευρεθούν από 150 έως 200 άτομα, όσα δηλαδή επιτρέπεται να χωρούν στη Μητρόπολη, ενώ στην εξόδιο ακολουθία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος θα συνοδεύεται από μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Αν και τυπικά δεν προβλέπεται, η σορός αναμένεται να μεταφερθεί το πρωί της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη και τότε όσοι θέλουν θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν.

Η ΕΛΑΣ έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για τα μέτρα ασφαλείας και το επιχειρησιακό σχέδιο για τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα φτάσουν στη χώρα μας, στους οποίους – σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να είναι ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, που είναι ανιψιός του τέως και γιος της αδερφής του, επίτιμης βασίλισσας Σοφίας, η οποία επίσης αναμένεται να παραβρεθεί όπως και ο επίτιμος βασιλιάς Χουοάν Κάρλος.

Στα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι, όπου θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος τη Δευτέρα, γίνονται εργασίες.

Ο εκσκαφέας από χθες ξεκίνησε τις εργασίας για το άνοιγμα του τάφου, ολοκλήρωσε το μεσημέρι τη διαδικασία και ο τάφος του τέως βασιλιά Κωνσταντινού είναι έτοιμος.

Δεδομένο θεωρείται επίσης ότι στην κηδεία θα εκπροσωπηθεί η βασιλική οικογένεια της Δανίας, καθώς η βασίλισσα Μαργαρίτα είναι η αδερφή της Άννας Μαρία, δηλαδή ο τέως ήταν κουνιάδος της, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να εκπροσωπηθούν και οι βασιλικές οικογένειες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας.

Από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί, από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.