Δηλώνουν αποφασισμένοι για μεγαλύτερες και δυναμικότερες κινητοποιήσεις
Ακόμη μεγαλύτερες και δυναμικότερες κινητοποιήσεις είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν οι κάτοικοι του Πόρτο Ράφτη που διαμαρτύρονται έντονα για την επικείμενη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) Παιανίας – Κορωπίου, καθώς οι ακαθαρσίες όλων των δήμων της περιοχής θα καταλήγουν στον τοπικό κόλπο της Χαρμολιάς, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας.
Η τοπική κοινωνία είναι αναστατωμένη από το νέο αυτό έργο καθώς δεν έχουν λάβει απτές εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να προκληθεί οποιασδήποτε μορφής οικολογική καταστροφή.
Θυμίζουμε δε, ότι τον τελευταίο καιρό οι δρόμοι του Πόρτο Ράφτη και της Αρτέμιδας είχαν γεμίσει με αφίσες που αναφέρουν πως η περιοχή εκπέμπει SOS καθώς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων κινδυνεύει να καταστρέψει τις ομορφότερες παραλίες της Ανατολικής Αττικής: από τον Σχοινιά, τη Νέα Μάκρη και τον Νέο Βουτζά, μέχρι τη Ραφήνα, τη Λούτσα και το Πόρτο Ράφτη, ενώ μεταφέρει και τις ανησυχίες των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας πως τα στοιχεία που μας έδειξε η ΕΥΔΑΠ στην τελευταία συνάντηση που είχαμε, ήταν πλήρως αντικρουόμενα.
Κάτοικοι (τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση του Newsbeast) εκφράζουν το φόβο τους για την επόμενη μέρα της λειτουργίας του ΚΕΛ.
Ευγενία Α., κάτοικος Πόρτο Ράφτη, 37 ετών
«Ζητάμε ο αγωγός να μην είναι κοντά στην παραλία αλλά να επιμηκυνθεί πολύ πιο βαθιά στη θάλασσα από τον τωρινό σχεδιασμό»
«Ο αγωγός των επεξεργασμένων λυμάτων, από τη στιγμή που θα καταλήγει στην παραλία της Χαμολιάς, ζητάμε να μην είναι κοντά στην παραλία αλλά να επιμηκυνθεί πολύ πιο βαθιά στη θάλασσα από τον τωρινό σχεδιασμό, ούτως ώστε οι λουόμενοι να κάνουν με λιγότερο φόβο το μπάνιο τους στον γραφικό κόλπο της περιοχής μας. Πρέπει ο σωλήνας να φτάσει στο πέλαγος για να μην μετατραπεί ο τόπος μας σε βόθρο. Η ανησυχία που έχουμε είναι μεγάλη. Είναι δυνατόν να έρχονται τώρα και να μας αλλάζουν με το έτσι θέλω την ποιότητα των νερών του Πόρτο Ράφτη; Δε θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει το έργο χωρίς όλα τα απαραίτητα εχέγγυα προστασίας του περιβάλλοντος».
Διονύσιος Γ., κάτοικος Πόρτο Ράφτη, 46 ετών
«Να μας δοθεί ένα δείγμα για να διαπιστώσουμε ότι το επεξεργασμένο νερό που θα βγαίνει από εκεί θα είναι όντως καθαρό»
«Αυτό που ζητάμε ως κάτοικοι της περιοχής είναι καταρχάς να μας δοθεί δείγμα από το βιολογικό κέντρο προκειμένου να διαπιστώσουμε ότι το επεξεργασμένο νερό που θα βγαίνει από εκεί θα είναι όντως καθαρό. Ήδη το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία, οπότε το να μας δοθεί δείγμα δεν είναι κάτι δύσκολο. Το έχει ζητήσει και ο οικείος Δήμος Μαρκόπουλου – Μεσογαίας, αλλά ούτε εκεί έχει σταλεί ακόμη σχετικό δείγμα».
Λευτέρης Μ., κάτοικος Πόρτο Ράφτη, 31 ετών
«Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες καθώς ένα ατύχημα να συμβεί, όλη η ακτογραμμή από το Πόρτο Ράφτη μέχρι τον Σχοινιά θα καταστραφεί»
«Κινδυνεύουμε! Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων που φτιάχνουν έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στην Ανατολική Αττική. Υποτίθεται πώς πάνε να κάνουν ένα καλό, αλλά δημιουργούν δέκα κακά. Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες καθώς ένα ατύχημα να συμβεί, όλη η ακτογραμμή από το Πόρτο Ράφτη μέχρι τον Σχοινιά θα καταστραφεί. Ποιος θα έρθει να κολυμπήσει σε θάλασσα που θα εκρέουν επεξεργασμένα λύματα; Πόσοι από αυτούς που είχαν έρθει πέρυσι το καλοκαίρι για μπάνιο εδώ θα έρθουν και φέτος; Οι λουόμενοι σίγουρα θα είναι λιγότεροι φέτος. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει και λιγότερη πελατεία στα μαγαζιά της περιοχής. Οι ταβέρνες και οι καφετέριες θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται και βέβαια το ίδιο θα ισχύσει σε σούπερ μάρκετ και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις. Δεν μπορεί κάποιοι να “παίζουν” με το ψωμί μας».