Γιατί ο δικηγόρος της θεωρεί ότι οι βελγικές αρχές εσκεμμένα της είπαν δύο φορές όχι για να δει το παιδί της στη φυλακή που κρατείται
Σε απόγνωση φέρεται να βρίσκεται η Εύα Καϊλή στις φυλακές του Χάρεν στο Βέλγιο, καθώς κρατείται για το σκάνδαλο Qatargate, που έχει ξεσπάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με χρηματισμό αξιωματούχων από το Κατάρ. Οι αρχές δεν της δίνουν το δικαίωμα να συναντήσει την κόρη της την ώρα που οι συνήγοροί της επιχειρούν να αφεθεί ελεύθερη νωρίτερα απο την επόμενη ακρόαση.
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε να συναντά τη μικρή κάποιες μέρες μέσα στην φυλακή ή να την βλέπει μέσω Skype όσο βρίσκεται με τον παππού της, όμως και τα δυο αιτήματα απορρίφθηκαν, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο.
Η άρνηση έφερε το ξέσπασμα της Εύας Καϊλή μέσα απο το κελί της, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star: «Βασανίζομαι. Είναι άδικο αυτό. Δεν αντέχω. Καταρρέω. Τι τους φταίει η μικρή και την κρατάνε μακριά μου;»
Τι γράφει ο ευρωπαϊκός Τύπος
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι δικηγόροι της έχουν ξεκινήσει τις επαφές για να πείσουν τους δικαστές να την αφήσουν ελεύθερη πριν την ακρόασή της. «'Οπλο μας τα λεγόμενα του ανακριτή», λέει ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
«Ο ίδιος ο ανακριτής, ο Μισέλ Κλεζ είπε "δεν έχω στοιχεία που να τεκμηριώνουν και να "δένουν" την Εύα Καϊλη με τα χρήματα και με δωροδοκία. Εκεί θα πατήσουμε και εγώ και ο συνάδελφος δικηγόρος από τις Βρυξέλλες», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Στην Ιταλία και την Ισπανία πάντως τα δημοσιεύματα για την Εύα Καϊλη πληθαίνουν. Οι Ιταλοί αναφέρονται στα εκατομμύρια που γράφτηκε ότι βρέθηκαν σε λογαριασμούς της Εύας Καϊλη και του πατέρα της σε τράπεζα του Παναμά. Η βελγική εφημερίδα De Standaard γράφει ότι ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι δούλευε με το αζημίωτο για τα συμφέροντα του Μαρόκου απο το 2018.
«Είναι πλαστά εμβάσματα. Ζήτησα και απο τον επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη να τα ελέγξει με δικαστική συνδρομή» αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.
«Χρησιμοποιούν το παιδί για να "σπάσει"»
Πώς ερμηνεύεται όμως η ιδιαίτερα αυστηρή στάση των βελγικών αρχών απέναντι στην πρώην ευρωβουλευτή; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο ίδιο κανάλι, η πλευρά της Εύας Καϊλη υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούν το παιδί ως μέσο πίεσης για να «σπάσει» η πρώην ευρωβουλευτής. Όπως τονίζουν, ειναι χαρακτηριστικό ότι δεν δόθηκε στους συνηγόρους της το σκεπτικό της απόρριψης. Θεωρούν πως οι Αρχές ζητούν ομολογία απο την Καϊλη για να της επιτρέψουν να δει τη μικρή.
Από την άλλη μεριά, νομικοί στις Βρυξέλλες λένε ότι είναι αυστηρός ο εσωτερικός κανονισμός στις φυλακές. Περίπου 20.000 παιδιά έχουν γονείς στις φυλακές και απαιτούνται δύο ψυχολόγοι κι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος να είναι παρόντες. Τώρα αρκετοί είναι σε άδεια, και επιστρέφουν τη Δευτέρα. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι δεν χωρούν ανθρωπιστικά θέματα σε περίπτωση δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.