Προειδοποίηση επιστημόνων για επιπτώσεις που θα δούμε σύντομα
Για πρωτοφανή κλιματική αποσταθεροποίηση κάνουν λόγο οι επιστήμονες, με το καλοκαίρι στη μέση του χειμώνα στην Ευρώπη να μας αφήνει όλους με το στόμα ανοικτό.
Επί έναν μήνα οι θερμοκρασίες στο σύνολο της Ευρώπης παραμένουν σε αδικαιολόγητα για την εποχή υψηλά επίπεδα.
Στη Γερμανία 13 θερμοκρασιακά ρεκόρ έσπασαν. Τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου το θερμόμετρο έδειχνε 19,2 βαθμούς Κελσίου.
Στην δοκιμαζόμενη Ουκρανία κάποιοι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν 20 βαθμούς Κελσίου.
Στην Ελλάδα, τα Χριστούγεννα ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος, με 3-4 βαθμούς πάνω από τις μέγιστες υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.
«Όλο το κλιματικό σύστημα του πλανήτη είναι διαταραγμένο. Τα τελευταία 30-40 χρόνια έχει διαταραχθεί πάρα πολύ. Το ακραίο είναι η καλοκαιρία τώρα. Δηλαδή όταν χάνεται ένας χειμώνας ουσιαστικά έχουμε χάσει το 1/3 του χειμώνα του κρύου» λέει χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός.
«Είναι ανησυχητικά – προφανώς μπαίνουμε σε κάποια αποσταθεροποίηση του κλίματος και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη διαδρομή προς το άγνωστο» σημειώνει ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγοβάρδος.
Όπως παρατηρούν οι ειδικοί, στα βουνά η χιονοκάλυψη δεν υπερβαίνει το 0,1%, ενώ κανονικά αυτή την εποχή έπρεπε να είναι πάνω από το 10%.
Η έλλειψη βροχής και χιονιού θα οδηγήσει πιθανά σε έλλειψη νερού τους θερινούς μήνες.
«Αυτό το οποίο προβληματίζει είναι ότι ο χειμώνας είναι η εποχή που περιμένουμε και τις βροχοπτώσεις αλλά και τα χιόνια. Πρόκειται για την “αποθήκη του νερού” και ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ιδίως το καλοκαίρι» επισημαίνει ο Διευθυντής Ερευνών στο ΕΙΠΒΑ-Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Νίκος Μιχαλόπουλος.