Οι δύο σεισμολόγοι συμφωνούν ότι η περιοχή των Αλκυονίδων μπορεί να δώσει τα επόμενα 5 χρόνια έναν σεισμό έντασης ακόμη και 6 Ρίχτερ
«Ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό» χαρακτήρισε την περιοχή των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό Κόλπο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, ταυτιζόμενος με την ανησυχία που εξέφρασε νωρίτερα σήμερα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.
«Με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολύ σεισμική ενέργεια» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Άκης Τσελέντης και πρόσθεσε: «Κάποια στιγμή είναι γεγονός, ότι θα κάνει κάποιο σεισμό εκεί κάτω και επειδή τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δράσης εκεί πέρα επηρεάζουν σίγουρα και την Αθήνα, έχουμε βάλει ένα πολύ πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, έχουμε μάλιστα πάρει και με την υποστήριξη της Motor Oil Hellas και έχουμε βάλει και επιπλέον 25 σταθμούς. Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε, ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα. Πάντως, οι Αλκυονίδες είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά». «Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια, ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή» προσέθεσε ο κ. Τσελέντης, ενώ έκανε λόγο και για σεισμό της τάξης των 6 βαθμών.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, είπε ότι «πραγματικά ο Κορινθιακός Κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός Κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό», χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύσει να δώσει πιθανό χρόνο εκδήλωσής του.
Όπως διευκρίνισε, δεν έχουμε ασφαλείς ενδείξεις για τον χρόνο εκδήλωσής του, εάν θα είναι τα 5 ή τα 3 χρόνια. «Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς, σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού».