Η ποινική διαδικασία κινείται αυτεπάγγελτα όταν πρόκειται για εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων
Για τις νέες, πιο αυστηρές ποινές που έχει προβλέψει ο νομοθέτης για τα εγκλήματα που αφορούν στη γενετήσια αξιοπρέπεια σε ενήλικους και ανήλικους μίλησε η δικηγόρος, Έλλη Ρουμπάκου εξηγώντας το πώς αυτά στοιχειοθετούνται ενώπιον της δικαιοσύνης.
«Το αδίκημα της γενετήσιας αξιοπρέπειας στοιχειοθετείται με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, με προτάσεις που αφορούν γενετήσια πράξεις, οι οποίες όμως κατατείνουν αποκλειστικά σε ικανοποίηση της ερωτικής επιθυμίας, αλλά και σε γενετήσιες πράξεις, οι οποίες γίνονται και πραγματοποιούνται ενώπιον άλλου, ακόμη και με επίδειξη γεννητικών οργάνων» δήλωσε η δικηγόρος στην ΕΡΤ.
Και όπως τόνισε «ο νόμος απαιτεί για να μπορέσει το συγκεκριμένο αδίκημα να αναδειχθεί ο παθών θα πρέπει να προσέλθει στο οικείο αστυνομικό τμήμα και να καταγγείλει το γεγονός».
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η ποινική διαδικασία κινείται αυτεπάγγελτα όταν πρόκειται για εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων.
«Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ο νόμος επισύρει με τις ποινές του μία αυστηροποίηση, όταν το αδίκημα και το αποτέλεσμα το οποίο επέρχεται είναι μεγαλύτερο σε βάρος του παθόντος» δήλωσε η κ. Ρουμπάκου.
Η δικηγόρος διευκρίνισε ότι ο νόμος επισύρει πάρα πολύ υψηλές ποινές, όταν υπάρχει ένα είδους εξάρτησης και εκμετάλλευσης ανάμεσα στο πρόσωπο, το οποίο έχει μία εργασιακή εξάρτηση ή αναζητά εργασία. Σε αυτή την περίπτωση, η ποινή φυλάκισης φτάνει έως τα 3 έτη.
«Με βάση τη νομολογία, χειρονομίες γενετήσιας πράξης είναι οι θωπείες, οι πολύ ένθερμοι εναγκαλισμοί, τα αγγίγματα σε απόκρυφα σημεία. Δεν είναι όλου του τύπου οι χειρονομίες οι οποίες έχουν ως στόχο την προσβολή. Υπάρχουν συγκεκριμένες χειρονομίες, όπως έχουν χαρακτηριστεί από τη νομολογία, οι οποίες έχουν ως συνέπεια τη στοιχειοθέτηση αυτού του αδικήματος», διευκρίνισε.
Και όπως ανέφερε, «ο δράστης πρέπει να έχει σκοπό την ικανοποίηση της ερωτικής επιθυμίας του και να μην είναι κάτι τυχαίο το οποίο να τυγχάνει παρερμηνείας από τον παθόντα».
Μιλώντας για το αδίκημα της αποπλάνησης ανηλίκων η κ. Ρουμπάκου δήλωσε ότι όταν το θύμα είναι κάτω από 15 ετών, υπάρχει μια κατηγοριοποίηση σχετικά με την επιβολή των ποινών. Ειδικότερα, όταν το θύμα είναι κάτω των 12 ετών, ο νόμος επισύρει κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.
«Ο νομοθέτης έχει δώσει διακριτική ευχέρεια στο φυσικό δικαστήριο να μπορεί να εφαρμόσει μία ποινή και πάνω από τα 10 έτη. Αν λοιπόν το θύμα είναι σε μία ηλικιακή κατηγορία από 12 – 14 έτη, τότε η ποινή που επιβάλλεται είναι μέχρι 10 έτη. Όσο μειώνεται η ηλικία του παθόντος αυξάνεται η ποινή και όσο αυξάνεται η ηλικία τότε μειώνεται η ποινή», προσέθεσε.
Αναφερόμενη στις περιπτώσεις βιασμού δήλωσε ότι η αρχική ποινή είναι τα 10 έτη. Ωστόσο, όταν υπάρχει ομαδικός βιασμός και το θύμα χάνει τη ζωή του ή ο παθών είναι ανήλικος, τότε ο νόμος επισύρει ισόβια κάθειρξη.