Τι είπε για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τις υποθέσεις για τις οποίες, σύμφωνα με το μάρτυρα, έδειχνε ενδιαφέρον
Για πιέσεις που δεν ενέδωσε έκανε λόγο καταθέτοντας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, αναφερόμενος στις επαφές του με τον κατηγορούμενο πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Ο μάρτυρας, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας, μίλησε για τις υποθέσεις που χειρίστηκε αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην υπουργός τον πίεσε «να κάνω κατάχρηση εξουσίας».
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, δέχτηκε πιέσεις από την πρώτη στιγμή που ο κατηγορούμενος ανέλαβε τη θέση του στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Είχα επισκεφτεί και προκατόχους του για να φτιάξουμε μια ελεγκτική υπηρεσία για όλες αυτές τις λίστες, όπως τη λίστα Λαγκάρτν και άλλες. Πήγα να τον συγχαρώ, να του πω για τα ζητήματα με τον μηχανισμό που θέλαμε να φτιάξουμε στην οικονομική εισαγγελία. Υπήρχε σε εξέλιξη η έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις των καναλιών. Είχε δείξει ενδιαφέρον γι’ αυτήν την υπόθεση. Σε μία από τις συναντήσεις μας, το πρώτο τρίμηνο του 2016 με ρώτησε «για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο έχεις τίποτα; Δεν κοιτάς να φτιάξεις τίποτα;» Του απάντησα «τι είναι αυτά που μου λες; Έφυγα ενοχλημένος, και δεν ειπώθηκε τίποτε άλλο» κατέθεσε ο κ. Αθανασίου ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για νέες πιέσεις σχετικά με την τότε ανοικτή έρευνα σε βάρος του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.
«Άρχισε να ενδιαφέρεται με φορτικότητα, με πίεζε, με ρωτούσε και του έλεγα πως γίνεται ό,τι γίνεται και σε άλλες υποθέσεις. Υπήρχαν συγκεκριμένες προθεσμίες. «Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα χρονικά όρια» του έλεγα. Νόμιζε ότι το καθυστερούν τις έρευνες για κάποιον λόγο.
Μου είχε πει ότι θα βγει στα κανάλια και θα πει ότι τα έχουν αρπάξει οι ελέγκτριες. Του λέω «έχεις στοιχεία;» «Ξέρω εγώ», απάντησε . Μου έλεγε με τον τρόπο του να πιέσω τις ελέγκτριες να βγει τσάτρα-πάτρα αποτέλεσμα, να κάνουν αυτές παράβαση καθήκοντος κι εγώ να είμαι ηθικός αυτουργός σε παράβαση καθήκοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο μάρτυρας εξέφρασε τη θέση πως πίσω από δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» που έκανε λόγο για καθυστέρηση σε έρευνα με κεντρικό πρόσωπο τον επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζο κρυβόταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.
«Στο δημοσίευμα γραφόταν ότι εγώ καθυστερώ την έρευνα γιατί φοβόμουν τα μέσα του κ.Αλαφούζου και ότι η καθυστέρηση οφείλεται και στις «παναθηναϊκές» μου καταβολές. Ότι καθυστερούσαμε και την έρευνα για την «Παναθηναϊκη Συμμαχία». Έμπλεκε και μια εφοριακή υπάλληλο» κατέθεσε ο μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας πως είχε σοκαριστεί από τις αναφορές χαρακτηρίζοντας το επίμαχο δημοσίευμα ψευδές και κατάπτυστο. «Δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κ. Παπαγγελόπουλο και μου είπε ότι η υπάλληλος ήταν σε έξαλλη κατάσταση και πήρε τον κ. Κουρτάκη και ότι θα τον σύρει στα δικαστήρια. Μου λέει, «μάζεψέ την να μην κάνει καμία ενέργεια σε βάρος του Κουρτάκη και της εφημερίδας». Του είπα ότι είναι παράνομο και ότι εγώ δεν θα της πω τίποτα και να κάνει ό,τι θέλει για να διαφυλάξει τα νόμιμα δικαιώματά της» κατέθεσε συμπληρώνοντας πως τότε άρχισε να αναρωτιέται ποια είναι η σχέση του κατηγορούμενου με τον εκδότη της εφημερίδας.
«Δεν τον ξέρω καν τον κ. Κουρτάκη. Ένιωσα έκπληξη και έπεσα από τα σύννεφα όταν χρόνια μετά βγήκε δημοσίευμα που έλεγε ότι ήταν τακτικός συνομιλητής του κ.Παπαγγελόπουλου. Κατάλαβα τότε ότι εκείνη τη μέρα με πήρε τηλέφωνο ο Παπαγγελόπουλος, γιατί πίσω από το δημοσίευμα ήταν ο ίδιος.
Αυτός ο τρόπος πίεσης ήταν χειρότερος από εκείνον με τον Βγενόπουλο.» ανέφερε.
Μια από τις υποθέσεις για τις οποίες ενδιαφέρθηκε ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός , σύμφωνα με τον μάρτυρα, ήταν αυτή του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα. Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε εκφράσει την αντιπάθεια του για τους τραπεζίτες στους οποίους χρέωνε ότι η χώρα έφτασε στα μνημόνια.
«Από τα μέσα του 2016 άρχισε ένα αχνό ενδιαφέρον για την υπόθεση. Το Νοέμβριο 2016 με ρώτησε πώς πάει και του είπα ότι ετοιμάζουν οι εισαγγελείς τα πορίσματα τους και μάλλον θα είναι παραπεμπτικά.
Μου είπε «εάν σου κάνουν παραπεμπτικά, κοίτα μην τα στείλεις αμέσως. Κράτησέ τα. Θα γίνει ντόρος, σάλος, θα ακουγόταν άσχημα για διώξεις σε πάνω από 15 στελέχη. Οπωσδήποτε να με ενημερώσεις πριν τα διαβιβάσεις». Έδειχνε να τον ενδιαφέρει πολύ. «Γιατί σε ενδιαφέρει;» του είπα, «υπουργός κατά της διαφθοράς είσαι». «Δεν ξέρεις εσύ», μου απάντησε. «Τι να ξέρω;» Κι έμεινε εκεί η κουβέντα…»
Απαντώντας ο μάρτυρας σε ερώτηση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου που οφείλετε η παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Σάλλα, ο κ. Αθανασίου απάντησε: «Σκοπός του ήταν να ωφελήσει τον κ. Σάλλα. Τέρμα και τελεία».
Ο μάρτυρας δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων μεταξύ των οποίων κλήθηκε να απαντήσει αν ο κατηγορούμενος ήταν παρεμβατικός.
«Σας ενόχλησε;» τον ρώτησε η πρόεδρος με τον μάρτυρα να απαντά: «Πάρα πολύ, μου είπε να κάνω κατάχρηση εξουσίας». «Αφήστε τα αδικήματα τώρα. Γιατί δεν του το ξεκόψατε να μην σας ξαναενοχλήσει;» ήταν η επόμενη ερώτηση με τον κ. Αθανασίου να εξηγεί ότι λόγω της θέσης του τον είχαν ανάγκη για τα υλικοτεχνικά ζητήματα της εισαγγελίας. «Απλά τον αγνοούσα. Δεν ξανασυζήτησα για καμία υπόθεση. Εγώ έκανα τη δουλειά μου, τον αγνοούσα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόεδρος: Αυτός δεν καταλάβαινε ότι τον κοροϊδεύατε;
Μάρτυρας: Δεν με ενδιέφερε.
Πρόεδρος: Ενδιαφέρει εμάς όμως, σαν στοιχείο. Ο εισαγγελέας έπρεπε να δίνει στοιχεία;
Μάρτυρας: Εδώ μας έκανε ερωτήσεις ο βουλευτής Νικολόπουλος, δεν θα απαντούσα στον αρμόδιο υπουργό; Είχα λόγο να του λέω.
Πρόεδρος: Δεν ξέρω αν επιτρέπεται αυτό. Ουσιαστικά λέτε ότι ζητούσε πληροφόρηση.
Μάρτυρας: Δεν ξέρω αν ήταν πληροφόρηση, με πίεζε .
Πρόεδρος: Στις πιέσεις τι έγινε;
Μάρτυρας: Σε καμία δεν ενέδωσα, έκανα τη δουλειά μου.
Ο μάρτυρας κατέθεσε πως πριν την υπουργοποίηση του κατηγορούμενου διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις ενώ παραδέχτηκε ότι είχε ζητήσει από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να «πει μια καλή κουβέντα» όταν ήθελε να ανανεωθεί για τρίτη φορά η θητεία του. «Ήταν τακτικός συνομιλητής της κας Θάνου. Μια καλή κουβέντα να της πει, του την είχα ζητήσει» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.