«Όλο το διάστημα που ήταν υπουργός ήταν παρεμβατικός» - «Για εμένα ήταν πρωτόγνωρη η συμπεριφορά του …»
Για «σχέδιο εκτέλεσης της» με αφορμή την άρνηση της να «υποκύψει στις εκβιαστικές απαιτήσεις» του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έκανε λόγο καταθέτοντας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας εφετών Ελένη Ράικου με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.
«Όλο το διάστημα που ήταν υπουργός ήταν παρεμβατικός. Σε πολλές υποθέσεις έπαιρνε τηλέφωνο και ρωτούσε. Δεν τον έπαιρνα υπόψιν μου, τον άφηνα να λέει. Για εμένα ήταν πρωτόγνωρη η συμπεριφορά του …» κατέθεσε η μάρτυρας περιγράφοντας τα γεγονότα που προηγήθηκαν της απόφασης της να αποχωρήσει από τη θέση της επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.
Μάλιστα , όταν η μάρτυρας κλήθηκε να πει ποια ήταν «η φήμη» του κατηγορούμενου ως εισαγγελέας απάντησε: «Η φήμη του ήταν η φήμη του, ήταν γνωστή. Εμείς ως εισαγγελείς τον γνωρίζαμε. Ξέραμε ότι έκανε παρέα με πολιτικούς και δημοσιογράφους» είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επαγγελματική διαδρομή του κατηγορούμενου μέχρι να γίνει διοικητής της ΕΥΠ και αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.
Η εν ενέργεια εισαγγελέας ανέφερε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κατηγορούμενο το Φεβρουάριο του 2017, ενώ εκείνος ήταν στη θέση του υπουργού και η ίδια επικεφαλής στην εισαγγελία Διαφθοράς και ερευνούσε την υπόθεση Novartis, «εξέλαβε» τα λόγια του ως «απαίτηση για κατασκευή στοιχείων».
«Με πήρε ο κατηγορούμενος τηλέφωνο και μου λέει «ακόμα δεν έστειλες τη δικοφραφία για Novartis στη Βουλή;» Του απάντησα ότι δεν έχω τέτοια στοιχεία και εκείνος μου είπε «έχεις και παραέχεις, στείλε την και θα φροντίσουν άλλοι για παρακάτω». Τότε εγώ του απάντησα «δεν είμαι αυτής της σχολής» και μου απάντησε να «δούμε αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου» και εκλεισε το τηλέφωνο» περιέγραψε η εισαγγελική λειτουργός συμπληρώνοντας πως εκείνη την περίοδο είχαν εντοπίσει ένα λογαριασμό για την υπόθεση από τον οποίο εισέρχονταν χρήματα.
Η μάρτυρας κατέθεσε ότι το ύφος του κατηγορούμενου ήταν «έντονο και επιτακτικό». «Αισθάνθηκα πως εκβιάζομαι για να λειτουργήσω εκτός του πλαισίου της συνείδησης μου» ανέφερε η κ. Ράικου η οποία εξήγησε πως έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα όταν συνδύασε τα γεγονότα και τις δυο επισκέψεις που είχε δεχτεί στο γραφειο της τις προηγούμενες ημέρες από τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου η οποία θεωρούσε ότι «ήταν η φωνή του υπουργού» κατά τη διάρκεια των οποίων της είχε αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Παναγιώτη Πικραμμένου τα οποία, ωστόσο , ουδέποτε της έδωσε παρά το γεγονός ότι της τα ζήτησε.
«Στις αρχές Μαρτίου του 2017 με επισκέφτηκε ξανά η κ. Παπαδάκου και με ρώτησε τι έχω κάνει για τα πολιτικά πρόσωπα και της λέω «γιατί έχεις κολλήσει με αυτό; Δεν υπάρχουν.» Τότε άρχισε να μου λέει ότι ο Βενιζέλος έχει off shore με τον Παναγιωτάκη και για τον Πικραμμένο ότι τα έπαιρνε και πως υπάρχει βίντεο το οποίο έχει δει και ο υπουργός…
Της είπα να μου φέρει τα στοιχεία. Δεν εμφανίστηκε, την πήρα τηλέφωνο αλλά δεν εμφανίστηκε ξανά στο γραφείο, φοβούμενη μην της πάρω κατάθεση. Δεν προσκομίστηκε τίποτα και από κανέναν.» κατέθεσε .
Η εισαγγελική λειτουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ξεκαθάρισε πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με τον οποίο γνωρίζονται από που 2000 και είχαν «τυπικές επαγγελματικές σχέσεις», δεν της ζήτησε ευθέως να κατασκευάσει στοιχεία.
«Όσα αναφέρω είναι προσωπικές κρίσεις και εκτιμήσεις» είπε και διευκρίνησε «εξέλαβα ότι μου ζήτησε. Δεν μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία». «Δεν μου είπε ούτε κατασκεύασε ούτε μην κατασκευάζεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόεδρος : Άρα ήταν δικό σας συμπέρασμα…
Μάρτυρας : Στη Βουλή είπα ότι αυτές είναι οι δικές μου κρίσεις κι εκτιμήσεις. Επί 30 χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά, έκανα μία αξιολογηση. Με βάση την κοινή πείρα και τη λογική οποιοσδήποτε σε αυτό το συμπέρασμα θα καταλήγει.
Πρόεδρος : Σας ρωτάω εάν τότε είχατε επηρεαστεί από περιραίουσα ατμόσφαιρα και το αξιολογήσατε έτσι;
Μάρτυρας : Το αξιολόγησα με βάση την εμπειρία των 30 ετών που έχω στο σώμα. Αν υπάρχει πλέον διαφορετική αξιολόγηση από το δικαστικό συμβούλιο, ο καθένας έχει την κρίση του.
Πρόεδρος : Θεωρούσατε ότι η κυρία Τουλουπάκη που σας διαδέχτηκε είναι «όργανο» του Παπαγγελοπουλου;
Μάρτυρας : Πίστευα ότι την επηρέαζε και την καθοδηγούσε.
Πρόεδρος : Εάν πίστευε ο υπουργός πως υπήρχαν στοιχεία, δε θα έβαζε μετά τη διάδοχο σας να τα στείλει στη Βουλή;
Μάρτυρας : Μα δεν υπήρχαν στοιχεία. Δεν υπήρχε τίποτα για πολιτικό πρόσωπο.
Πρόεδρος : Πως σας είπε να την στείλετε στη Βουλή χωρίς στοιχεία;
Μάρτυρας : Για αυτό σας είπα ότι εξέλαβα ότι ήθελε να κατασκευάσω στοιχεία.Λέμε ότι σε δέκα μήνες βρέθηκαν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα; Δεν γίνονται αυτά…
Πρόεδρος : Σας έκανε νύξη για κάποιον υπουργό;
Μάρτυρας : Όχι , ποτέ και για κανέναν. Κατηγορηματικά. Εγώ το συνέδεσα με την επίσκεψη της Γιάννας Παπαδάκου και ότι μου ζητάει να κατασκευάσω στοιχεία για Βενιζέλο-Πικραμμένο.
Δεν χρειαζόταν κυρία Πρόεδρε να μου κατονομάσει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο είχε έρθει η κυρία Παπαδάκου πριν.
Η εισαγγελική λειτουργός υπεραμύνθηκε των ενεργειών που είχε κάνει στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis με την πρόεδρο να ρωτά αν είχαν δώσει «Κατεύθυνση προς πολιτικά πρόσωπα».
Μάρτυρας : Ναι από την πρώτη ημέρα. Είχαμε βάλει πως θέλουμε στοιχεία και για κυβερνητικούς αξιωματούχους στο αίτημα δικαστικής συνδρομής.
Πρόεδρος : Όταν του είπατε «δεν είμαι αυτής της σχολής», ποιας σχολής; Εγώ θα έκλεινα το τηλέφωνο . Η τεράστια πλειοψηφία των δικαστών έχει ιδέα από αχολές;
Μάρτυρας : Έτσι μου ήρθε εκείνη την ώρα, έτσι απάντησα, έτσι ήταν το ύφος του κι έτσι του απάντησα.
Πρόεδρος : Μήπως πίστευε ότι υπήρχαν στοιχεία κι το έλεγε έτσι ;
Μάρτυρας : Δεν το ξέρω αυτό κυρία πρόεδρε….Είχε προηγηθεί η επίσκεψη της δημοσιογράφου…
Η κ. Ράικου αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που ακολούθησε το οποίο την έβαζε στο επίκεντρο της υπόθεσης με πρωταγωνιστές τους Παπαντωνίου και Λιακουνάκο , σύμφωνα με το οποίο απέκρυψε στοιχεία , εκτιμώντας πως πίσω του κρυβόταν ο κατηγορούμενος.
«Τότε ξεκίνησε η στοχοποίηση μου…Σκέφτηκα ότι ήταν ένα σχέδιο εκτέλεσης μου, σε πληρη εξέλιξη γιατί αρνήθηκα να υποκύψω στις εκβιαστικές απαιτήσεις του κατηγορούμενου και μου ήρθε στο μυαλό η κ. Τσατάνη που στοχοποιήθηκε και δέχτηκε βομβιστική επίθεση. Μετά απ όλα όσα είχαν συμβεί κάτω από το κράτος του φόβου και της ανασφάλειας ζήτησα να φύγω» είπε σημειώνοντας πως για συνέχεια για μια τριετία ελεγχόταν πειθαρχικά.
Πρόεδρος: Πίσω απ όλα είναι πάντα ο Παπαγγελόπουλος ;
Μάρτυρας: Κατά τη γνώμη μου, ναι ήταν από πίσω. Εγώ τα συμπεράσματα μου τα έχω βγάλει. Από εκεί ξεκίνησε η στοχοποίηση μου και για 3 χρόνια ταλαιπωρήθηκα παρά πολύ με πειθαρχικά που μέχρι τότε δεν είχα ούτε ένα.
Πρόεδρος : Κάποιος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου άσκησε την πειθαρχική αγωγή. Πίσω από τις διώξεις βρίσκεται ο Παπαγγελόπουλος.
Μάρτυρας : Αυτό δεν το πιστεύω και δεν θέλω να το πιστέψω… Ήταν ένας μηχανισμός που λειτούργησε σε βάρος και άλλων συναδέλφων όπου στήνονταν δημοσιεύματα και περνούσαν όσα περνούσαν
Πρόεδρος : Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο
Μάρτυρας : Για εμένα πήραν πρωτόγνωρη η διαδικασία.
Η μάρτυρας ανέφερε πως δεν έχει ενδείξεις ότι ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός είχε σχέσεις με την Novartis και σημείωσε ότι με εξαίρεση τον Δ. Παπαγγελόπουλο «η κυβέρνηση ήταν υποστηρικτική» στην έρευνα ενώ αναφέρθηκε και σε συναντήσεις της προς αυτή την κατεύθυνση με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή. «Ο κατηγορούμενος δεν ήθελε την έρευνα και ήθελε πολιτικά πρόσωπα εδώ και τώρα. Δεν φυτρώνουν τα πολιτικά πρόσωπα και εφόσον υπάρχουν στοιχεία προχωράς» τόνισε.
Πρόεδρος : Το βάλατε στα πόδια ; Για τη στοχοποίηση αφήσατε την έρευνα; Έχουμε δικάσει σκληρές εγκληματικές οργανώσεις , δεν κάναμε πίσω . Μήπως ήταν υπερβολικός ο φόβος ;
Μάρτυρας : Μπορεί. Ανθρώπινος είναι ο φόβος . Αισθάνθηκα έντονη ανησυχία, δεν ήθελα να συνεχίσω γιατί ήθελαν πολιτικά πρόσωπα εδώ και τώρα. Εγώ έψαχνα προς πάσα κατεύθυνση
Πρόεδρος : Μήπως διαβλέπατε ότι θα μπλέξετε να «σκοντάψετε» σε πολιτικά πρόσωπα και δεν θέλατε;
Μάρτυρας : Το ψάχναμε μετ επιτάσεως.
Η Ελένη Ράικου δέχτηκε σειρά ερωτήσεων για τις αναφορές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αφορούσαν τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων οι οποίες είχαν αρχικά κατατεθεί ενώ η ίδια ήταν στη θέση της στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς και για τη μη έγκαιρη διαβίβαση τους στη Βουλή, για την οποία κατηγορείται η διάδοχος της, Ελένη Τουλουπάκη, για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος.
«Της εξέλαβα ως μηνυτήριες αναφορές για απιστία σε βάρος του δημοσίου. Δεν αναφερόταν όνομα υπουργού. Δε θυμάμαι να προκύπτει ευθέως ευθύνη υπουργού. Ήθελε έρευνα πως θα την έστελνα στη Βουλή; Αν αυτό έλεγε κατά υπουργού τάδε αυθημερόν θα την διαβιβάζαμε στη Βουλή. Αυτό ήθελε έρευνα. Μπορεί να μην ήταν ευθύνη υπουργού αλλά των επιτροπών. Ο κ. Ελευθεριάνος έκρινε ότι αυτό έπρεπε να κάνει, να συσχετιστούν αυτές τις αναφορές με τη δικογραφία της Novartis».
Πρόεδρος : Είναι με κάποιο τρόπο η κ . Τουλουπάκη δικαιολογημένη που δεν τις απέστειλε στη Βουλή;
Μάρτυρας : Αυτές δεν ήταν για άμεση διαβίβαση , θα τις είχαμε διαβιβάσει εμείς .
Η κ. Ράικου δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων σχετικά με την απόφαση της να ζητήσει την αντικατάσταση της από τη θέση της επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς . «Ένιωσα ότι δεν απολάμβανα της θεσμικής προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά με την εισαγγελέα της έδρας να αναρωτιέται γιατί φοβήθηκε με αφορμή ένα « ψεύτικο δημοσίευμα». «Επιτρέπεται να λέτε ότι φοβάστε ;» ρώτησε η εισαγγελέας με την μάρτυρα να απαντά: «ομολογώ ότι φοβήθηκα, δεν κάνω για εισαγγελέας μετά από 30 χρόνια.
Εισαγγελέας : δεν διάγεστε φιλικά αλλά εχθρικά απέναντι στον κατηγορούμενο.
Μάρτυρας : Για κανένα άνθρωπο δεν έχω εκδικητικά συναισθήματα ούτε εχθρικά . Τώρα δεν έχω τίποτα . Αισθανόμουν απογοητευμένη πολύ πιεσμένη , πέρασα άσχημα την περίοδο που ήταν υπουργός…
Η μάρτυρας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο κατηγορούμενος να «πήρε πολύ σοβαρά το ρόλο του» ως υπουργός ή ακόμη και να παραπλανήθηκε από κάποιους ή δημοσιεύματα ότι υπάρχουν στοιχεία σε βάρος πολιτικών «Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό» ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός.
Η κατάθεση της Ράικου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.