«Γίναμε τροπική χώρα», τόνισε ο Βασίλης Κώτσης
Πολλά και σημαντικά είναι τα θέματα που ανέπτυξε ο καθηγητής Παθολογίας -Υπέρτασης, Βασίλης Κώτσης και έδωσε έμφαση στην εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου.
Αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας και στις επιπτώσεις της στην πρόληψη άλλων ασθενειών, στη συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης, στον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς και στις θετικές εξελίξεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ο καθηγητής Παθολογίας -Υπέρτασης, Διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου», Βασίλης Κώτσης μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλησπέρα», στον Real Fm 107,1.
Ο κ. Κώτσης περιέγραψε μια καλή εικόνα όσον αφορά στις νοσήσεις λόγω covid -19, η οποία εν πολλοίς οφείλεται και στο τείχος της ανοσίας που έχει δημιουργηθεί στον γενικό πληθυσμό με τον εμβολιασμό και τη νόσηση. Ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατασταλμένοι και όσοι έχουν πολλά προβλήματα υγείας πρέπει να προσέξουν ακόμη περισσότερο.
Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη συνύπαρξη γρίπης -κορωνοϊού υπογραμμίζοντας πως και η γρίπη σκοτώνει, επισημάνθηκε στο GRtimes.
Γι’ αυτό θεωρεί αναγκαίο τον εμβολιασμό και για τις δύο νόσους, ενώ εξήγησε ποιοι πρέπει να κάνουν και τα δυο εμβόλια και με ποια χρονική «απόσταση».
Πρόσθεσε δε όπως όλα δείχνουν και φέτος θα είναι κυρίαρχος ο ιός ΗιΝ1.
«Γίναμε τροπική χώρα»
Ο κ. Κώτσης χτύπησε το καμπανάκι για τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς «γίναμε… τροπική χώρα», ενώ λόγω της κλιματικής αλλαγής «τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα». Μάλιστα, αποκάλυψε πως στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν πολλά κρούσματα, ενώ υπήρξαν και θάνατοι.
Και μπορεί φέτος «να μην “ακούστηκε” η ελονοσία», αλλά, σύμφωνα με τον κ. Κώτση, «είμαστε σε μία περίοδο που και η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου θα μας απασχολούν».
Επίσης, ο καθηγητής Παθολογίας -Υπέρτασης στο ΑΠΘ μετέφερε και τα συμπεράσματα μελετών που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο στο οποίο συμμετείχε και ο ίδιος. Συγκεκριμένα αποκάλυψε πως έρχονται νέα ενέσιμα φάρμακα για την παχυσαρκία που μειώνουν το σωματικό βάρος κατά 15%-25%!
Τέλος, πρόσθεσε ο κ. Κώτσης, επιστημονικές έρευνες ανέδειξαν πως στη διάρκεια της πανδημίας οι πολίτες επέδειξαν αμέλεια όσον αφορά στις υπόλοιπες νόσους. Έτσι, «είδαμε βαρύτερα εγκεφαλικά και βαρύτερες νοσήσεις από καρδιαγγειακά επεισόδια».
Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Βασίλης Κώτσης στη Μαρία Σαμολαδά: