Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής χωρίς να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, τότε τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη πρόβειου γάλακτος, με ότι συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτό στο εθνικό μας προϊόν τη φέτα.
Η παραγωγή έχει μειωθεί λόγω της αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές, που ανέρχεται στο 100%, αλλά και στις δυσεύρετες εισαγωγές.
Στοιχεία για την μείωση της παραγωγής γάλακτος:
Α’ εξάμηνο 2021 -> Α’ εξάμηνο 2022 (σε τόνους)
- Αγελαδινό 346.504 331.730 (-4,26%)
- Πρόβειο 527.784 517.840 (-1,88%)
- Κατσικίσιο 120.380 113.606 (-5,62%%)
Οι ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά για τον καταναλωτή
Από τις αρχές του 2022
- Φρέσκο γάλα: + 10,55%
- Γιαούρτι: + 7%
- Τυριά: + 15%
«Τσίμπησαν» τις τιμές του γάλακτος τα γαλακτοπωλεία
Αύγουστος 2021 - Αύγουστος 2022
- Γάλα πρόβειο (1 λίτρο) 3€ 3,50€ (+16,6)
- Γάλα αγελαδινό (1 λίτρο) 1,70€ 1,90€ (+11,7%)
- Γάλα κατσικίσιο (1 λίτρο) 2,70€ 2,90€ (+7,4%)
- Γιαούρτι με πρόβειο γάλα (300 γρ.) 1,40€ 1,60€ (+14,2%)
Ο κ. Χρήστος Ρόκκος, ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας στην περιοχή του Λαγκαδά, επισήμανε πως η χώρα ανέκαθεν σημείωνε ελλείψεις στην παραγωγή γάλακτος, οπότε δεν αποτελεί το κατ’ εξοχήν πρόβλημα.
«Το πρόβλημα είναι ότι στο διεθνές χρηματιστήριο και στις γαλακτοπαραγωγικές χώρες από τις οποίες εισάγουμε γύρω στο 60-65% των καθημερινών μας αναγκών σε καταναλώσεις, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα που βλέπουμε και στη μικροκλίμακα της χώρας μας. Εισάγουμε ακριβότερο γάλα από αυτό που παράγουμε» είπε ο κ. Ρόκκος.