Ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρίας θεωρεί φυσιολογικές τις αποφάσεις για τα σχολεία
Σύμφωνος με την απόφαση να μην αποτελεί υποχρεωτικό αξεσουάρ η μάσκα στα σχολεία είναι ο Στέλιος Λουκίδης. «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ πιο σταθερό περιβάλλον σε όλα τα επίπεδα, είτε αφορά τον ημερήσιο αριθμό των μολύνσεων είτε την θεραπευτική και προληπτική υποστήριξη που υπάρχει, άρα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα σχολεία από αυτό το περιβάλλον», ανέφερε ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρίας Στέλιος Λουκίδης απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για τους λόγους για τους οποίους ανοίγουν τα σχολεία φέτος χωρίς την υποχρεωτικότητα της μάσκας και των τακτικών self test για τον κορονοϊό.
Εξήρε ωστόσο τη σημασία της ατομικής ευθύνης καθώς στην Ελλάδα υπάρχει η τάση τα παιδιά να βρίσκονται πολύ κοντά στους παππούδες, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Γι αυτό κάθε σύμπτωμα που υφίσταται δεν πρέπει να το αγνοούμε αλλά να κάνουμε σωστή επιδημιολογική παρατήρηση», τόνισε.
Ο κ. Λουκίδης υπενθύμισε ότι το περυσινό καλοκαίρι είχαμε περίπου τους τριπλάσιους ασθενείς σε ΜΕΘ, 4 φορές παραπάνω εισαγωγές στα νοσοκομεία και πολύ πιο αργά εξιτήρια.
«Αυτό οφείλεται στο ότι το περιβάλλον το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ πιο ισχυρό στο θέμα της υποστήριξης είτε αφορά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούμε σε νοσοκομειακό επίπεδο, την ευρεία εφαρμογή των αντιικών φαρμάκων που δεν υπήρχε πέρυσι – φέτος έχουν δοθεί κοντά στα 30.000 – και σαφέστατα έχουμε κάνει ένα πολύ πιο ισχυρό ανοσιακό περιβάλλον», εξήγησε προσθέτοντας ότι μπορεί από την αρχή της χρονιάς να έχουν νοσήσει επισήμως 1,5-1,8 εκατ. άνθρωποι αλλά ανεπισήμως μπορεί να πλησιάζουν τα 3-3,5 εκατ.
«Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού με 3η δόση, δίνουν ένα περιβάλλον πολύ πιο σταθεροποιητικό φέτος», επανέλαβε ο κ. Λουκίδης.
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το αν ο τουρισμός επηρέασε φέτος ως προς την αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι η μαζική είσοδος ανθρώπων που θέλησαν να επισκεφτούν τη χώρα μας δεν οδήγησε σε έκρηξη των βαρέων δεικτών που αφορούν τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στις ΜΕθ και τον επηρεασμό μεγάλων κοινωνικών ομάδων σε σύγκριση με αυτό που είχαμε ζήσει τα παλαιότερα χρόνια.
«Θα έλεγα ότι μάλλον κερδίσαμε αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να έχουμε σημαντικές απώλειες», σχολίασε.