Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος για την επικινδυνότητα των παραλλαγών του ιού
«Μόνο για έναν ή δύο μήνες είναι ασφαλείς όσοι κόλλησαν κορονοϊό», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την νόσηση από τις παραλλαγές του ιού.
Σε ότι αφορά την παραλλαγή Κένταυρος, σημείωσε ότι «δεν την λες ελαφριά, αλλά δεν την λες και βαριά». «Το κακό είναι ότι δίνει κάποια συμπτώματα γρίπης, αλλά στην ουσία δεν είναι χειρότερη, σε ότι αφορά τη σοβαρή νόσηση, σε σχέση με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον. Τρείς με τέσσερις ημέρες μπορεί να κάνουν κάποιοι πυρετό». τόνισε δε, ότι όσοι κόλλησαν, δεν πρέπει να σκέφτονται ότι είναι ασφαλείς και μπορούν να κάνουν διακοπές απροβλημάτιστα, αφού όπως είπε, καταγράφονται επαναμολύνσεις σε άτομα που είχαν νοσήσει δύο με τρεις μήνες νωρίτερα. Ο καθηγητής τόνισε ακόμη, ότι δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη σύσταση, για να αποφεύγουμε τον συνωστισμό ή όταν βρισκόμαστε με πολύ κόσμο να φοράμε μάσκα.
Την ίδια ώρα, οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της ανακοίνωσης της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ, η οποία επισημαίνει, ότι τα αυξανόμενα κρούσματα, η συνεχιζόμενη εξέλιξη του ιού με νέες μεταλλάξεις, καθώς και η πίεση που ασκεί στις υπηρεσίες υγείας, ειδικά σε ορισμένες χώρες, σημαίνουν συνολικά, ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έκτακτη για την υγεία παγκοσμίως. Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ, αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο δεκαπενθήμερο.
Αισιόδοξο είναι το γεγονός, ότι η βελτιωμένη ανοσία του πληθυσμού, κυρίως λόγω των εμβολιασμών, έχει οδηγήσει σε «αποσύνδεση» του αριθμού των κρουσμάτων από τον αριθμό νοσηλειών και θανάτων.