«Κάποια στιγμή όλοι θα κολλήσουμε»
«Κάποια στιγμή όλοι θα κολλήσουμε, αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας. Αυτό που κοιτάμε είναι το θέμα της δημόσιας υγείας, κατά πόσο θα πιεστεί το σύστημα από τα λίγα αναλογικά κρούσματα, τα οποία θα καταλήξουν στο νοσοκομείο. Αναλόγως, εάν χρειαστεί, που θεωρώ ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί, θα λάβουμε κάποια μέτρα» δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Υπάρχουν δύο θέματα σημείωσε ο ίδιος. Το ένα είναι ο κίνδυνος που έχει κάθε άνθρωπος προσωπικά, ο οποίος με το εμβόλιο και με την Όμικρον φαίνεται ότι έχει πέσει δραματικά, δηλαδή είναι πολύ χαμηλός ο κίνδυνος αν κολλήσει ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει κάποιο βαρύ νόσημα και έχει κάνει τα τρία εμβόλια.
«Το θέμα της long covid ή post covid που είναι δύο διαφορετικά σύνδρομα, είναι κάτι που μας απασχολεί. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό που λέγεται long covid είναι η παράταση συμπτωμάτων για ένα χρονικό διάστημα και ένα πολύ μικρό ποσοστό που μπορεί να χρειαστεί κάποια περαιτέρω υποστήριξη» προσέθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Όσον αφορά στις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.
Σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, ανέφερε πως μια νέα μετάλλαξη δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν έχουμε την έλευση μιας τελείως καινούριας μετάλλαξης, αλλά βλέπουμε υπομεταλλάξεις της Όμικρον. «Που σημαίνει ότι είναι λίγο ενθαρρυντικά αυτά τα στοιχεία, ότι η Όμικρον θα επικρατήσει σε βάθος χρόνου με τα χαρακτηριστικά της χαμηλότερης νοσηρότητας και πιθανώς να μην δούμε κάποια έκπληξη, τουλάχιστον όχι σύντομα» εκτίμησε ο κ. Μαγιορκίνης.