«Κάθε μορφή καρκίνου θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά έως και εξατομικευμένα»
«Υπάρχουν ελπίδες για όλες τις μορφές καρκίνου. Δεν είναι μόνο τα εμβόλια, οι θεραπείες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς για πάρα πολλές μορφές καρκίνου και οι ιδέες που υπάρχουν της καλύτερης γονιδιακής διάγνωσης, της εξατομικευμένης θεραπείας πιστεύουμε ότι θα αυξάνουν δραματικά το προσδόκιμο επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των περισσότερων ασθενών» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», ο Διευθυντής Ερευνών στο Ολλανδικό Ινστιτούτο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Αναστάσης Περράκης.
Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Περράκης, ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν ένας πάρα πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμος καρκίνος με προσδόκιμο ζωής ειδικά όταν γινόταν αργά η διάγνωση, από 1,5 έως 3 χρόνια, 5 σε ελάχιστες περιπτώσεις. Οι ανοσοθεραπείες που υπάρχουν στην αγορά και εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει το προσδόκιμο, έχοντας το τριπλασιάσει έως και πενταπλασιάσει. «Υπάρχει ένα 20%-30% των ασθενών που έχει ανταποκριθεί καλά σε αυτή την θεραπεία και πέραν από οποιαδήποτε προσδοκία είναι ζωντανοί με μια ικανοποιητική έως πολύ καλή ποιότητα ζωής» είπε χαρακτηριστικά.
Όσο αφορά τα εμβόλια για τον καρκίνο, ο κ. Περράκης σημείωσε πως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι. «Είναι μια ένεση είτε με mRNA είτε με τον ιό, δεν έχει σημασία, που αναγκάζει το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον παράγοντα που προξενεί την ασθένεια. Αυτός μπορεί να είναι ο κορονοϊός, μπορεί να είναι και ένα καρκινικό κύτταρο. Στην περίπτωση του καρκίνου το εμβόλιο δεν είναι προληπτικό. Στην ουσία όταν έχει γίνει ήδη η διάγνωση, η ιδέα είναι να δίνεται ένα φάρμακο που το λέμε εμβόλιο, γιατί βοηθάει τον οργανισμό μας να παράγει αντισώματα και να αντιμετωπίσει ο ίδιος τον καρκίνο» διευκρίνισε ο κ. Περράκης.
Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάμε για ένα εμβόλιο, αλλά για πολύ εξειδικευμένα εμβόλια που αφορούν σε πολύ συγκεκριμένες μορφές καρκίνου και σημείωσε ότι ποτέ δεν θα υπάρξει ένα εμβόλιο για τον καρκίνο γενικά, «εκτός αν υπάρξει κάποια τεράστια έκπληξη που δεν μπορώ να δω πώς θα προέκυπτε».
«Κάθε μορφή καρκίνου θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά έως και εξατομικευμένα» συμπλήρωσε. Αυτή την στιγμή υπάρχουν λιγότερα από 10 εμβόλια για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών τα οποία βρίσκονται σε φάση δοκιμής σε ανθρώπους με ικανοποιητικά για την ώρα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, τόνισε, υπάρχουν 1300 διαφορετικά αντισώματα για μορφές καρκίνου. «Δηλαδή στην έρευνα για τα αντισώματα, που έχει ήδη δώσει θεραπείες για κάποιες μορφές καρκίνου, έχουμε 1300 κλινικές δοκιμές που είναι για φάρμακα, τα οποία τα επόμενα 3-5 χρόνια, τουλάχιστον τα 150 από αυτά θα βγουν στην αγορά» συμπλήρωσε.
«Μακάρι και ελπίζω να βγουν και τα 10 εμβόλια mRNA. Εάν περάσουν τις κλινικές δοκιμές οι οποίες χρειάζονται χρόνια, θα αρχίσουν να φαίνονται στην αγορά. Ίσως δούμε τα πρώτα εμβόλια μετά από 3 χρόνια περίπου, αλλά πολύ λίγα και για πολύ συγκεκριμένες μορφές μεταστατικού καρκίνου» και ξεκαθάρισε πως κανένα εμβόλιο και καμία έρευνα δεν γνωρίζω που να μιλά για προληπτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου» επισήμανε ο κ. Περράκης.
Τα εμβόλια τα οποία αναμένονται να έρθουν πρώτα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό να αφορούν σε μελανώματα, κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις καρκίνου του στήθους που δεν αντιμετωπίζονται από τα υπάρχοντα φάρμακα, ίσως στον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά πάντως θα πρόκειται για συμπαγείς όγκους και όχι σε καρκίνους του αίματος για παράδειγμα.
Ερωτηθείς σε σχέση με τα δημοσιεύματα που αφορούν στον Πρόεδρο Πούτιν και την φημολογία ότι πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας, ο κ. Περράκης, σημείωσε ότι αν ευσταθούν οι φήμες, ο ρόλος του στην πολιτική ζωή έχει μάλλον τελειώσει, όπως και ο ρόλος του στην ζωή την δική μας. «Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι δυστυχώς αυτή την στιγμή μη αντιμετωπίσιμος αν και υπάρχουν κάποιες πειραματικές θεραπείες οι οποίες ίσως σε ορίζοντα 5ετίας μπορεί να φέρουν κάποιες επιτυχίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.