Η προφυλακισμένη μητέρα επιθυμεί να γίνει ταυτόχρονα και η κοστοβόρα επαλήθευση DNA στα 7 νέα φιαλίδια αίματος της αποθανούσας κόρης της
Νέα προσπάθεια είναι έτοιμη να κάνει η Ρούλα Πισπιρίγκου για να καταφέρει να βγει από την φυλακή και να δημιουργήσει αμφιβολίες για την ενοχή της ότι σκότωσε την κόρη της, Τζωρτζίνα, με κεταμίνη. Γι' αυτό και η κατηγορούμενη μητέρα είναι διατεθειμένη να πληρώσει μέχρι και 5.000 ευρώ για να γίνει επανεξέταση στο δείγμα του κοριτσιού που βρέθηκε η κεταμίνη αλλά και για να γίνει η κοστοβόρα επαλήθευση DNA στα 7 νέα φιαλίδια αίματός της. Το θρίλερ της Πάτρας με το θάνατο των τριών παιδιών βγάζει συνέχεια καινούργια... επεισόδια.
«Ζητάμε να μας δοθεί η δυνατότητα με δαπάνες της κατηγορούμενης – χωρίς να επιβαρύνει κανέναν- να γίνει επανέλεγχος αυτού του δείγματος αίματος για να δούμε εάν επαληθεύονται αυτά τα δεδομένα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα» δήλωσε ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος.
Με εντολή της ανακρίτριας, η εξέταση DNA στα φιαλίδια πάντως έχει ήδη ανατεθεί στο εξειδικευμένο εργαστήριο του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η πλευρά Πισπιρίγκου όμως ζητά με νέο αίτημα να γίνει ταυτόχρονα ο ίδιος έλεγχος και σε άλλο εργαστήριο -δικής της επιλογής- και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας στην Κρήτη.
Η κατηγορούμενη είναι διατεθειμένη να αναλάβει η ίδια το κόστος που σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής «Live News» του Mega δεν αποκλείεται να φτάνει και τα 5.000 ευρώ, αν φυσικά το επιτρέψει η ανακρίτρια.
«Όταν υπάρχει κρατικό εργαστήριο το οποίο έχει διαταχθεί από τον ανακριτή να κάνει κάποιες εξετάσεις τότε δεν υπάρχει λόγος να γίνει επανεξέταση, δεν είθισται να ζητά δεύτερη εκτίμηση» επισήμανε ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδια εκπομπής ο έλεγχος κεταμίνης ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ ενώ το DNA κοστίζει σχεδόν 600 ευρώ για κάθε φιαλίδιο. Εν προκειμένω 4.200 ευρώ και για τα 7 φιαλίδια αίματος της Τζωρτζίνας που βρέθηκαν στα νοσοκομεία που κατά καιρούς νοσηλεύτηκε το παιδί.
Μπορεί να γίνει έλεγχος DNA;
Πριν όμως φτάσουμε στο οικονομικό κόστος, οι ειδικοί σκοντάφτουν σε ένα σοβαρότερο θέμα με το DNA. Όπως εξηγούν, το να διαπιστωθεί αν ένα φιαλίδιο αίματος ανήκει όντως στην Τζωρτζίνα είναι μια απλή εξέταση που βγαίνει σε 10 μέρες. Αν όμως τα φιαλίδια περιέχουν ορό αίματος και όχι αίμα;
«Αν αυτά τα φιαλίδια εμπεριέχουν όρο αίματος, δεν περιέχουν κύτταρα και επομένως είναι αδύνατη η εξέταση γενετικού υλικού, αν δηλαδή ανήκουν στην μικρή Τζωρτζίνα» εξηγεί ο κ. Γαλεντέρης.
Με απλά λόγια τα πέντε επεξεργασμένα δείγματα αίματος, που είχε φυλάξει το Αγλαϊα Κυριακού, δηλαδή πέντε δείγμα ορού αίματος ή πλάσματος αίματος, δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν.
«Ο ορός και το πλάσμα δεν εμπεριέχει κύτταρα συνεπώς δεν υπάρχει DNA του εξεταζόμενου» συμπληρώνει ο ιατροδικαστής.
Αντίθετα για τα 2 φιαλίδια παγωμένης γενικής αίματος που είχε φυλάξει το Ωνάσειο, η εξέταση DNA είναι εφικτή και θα δείξει αν πράγματι είναι της Τζωρτζίνας.
«Σε αυτό το δείγμα μπορούμε να κάνουμε εξέταση γιατί η γενική εμπεριέχει κύτταρα και μπορούμε να δούμε αν ανήκει στην Τζωρτζίνα ή όχι» αναφέρει ο ίδιος.
Μυστήριο πλανάται για το ξεχασμένο φιαλίδιο στο ψυγείο του Καραμανδάνειου, το οποίο αρχικά είχε χαρακτηριστεί αίμα αλλά τελικά σύμφωνα με πληροφορίες είναι ορός αίματος και συνεπώς είναι αδύνατη η ταυτοποίηση. Αυτό όμως που μπορεί να εντοπιστεί σε έναν ορό αίματος αν έχει χορηγηθεί κάποια τοξική ουσία.
Θέλει ποσοτικό προσδιορισμό της κεταμίνης
Η Ρούλα Πισπιρίγκου ζητά επιπλέον να γίνει ποσοτικός προσδιορισμός της κεταμίνης που βρέθηκε στο σωματάκι της Τζωρτζίνας.
«Ζητήσαμε να προσδιοριστεί από τους επιστήμονες στα πλαίσια της ανάκρισης σε τι περίπου ποσότητα, δηλαδή σε πόσα φιαλίδια κεταμίνης πρέπει να έχουν χορηγηθεί στο παιδί για να έχουμε αυτήν την περιεκτικότητα κεταμίνης στο αίμα» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Πρόκειται για ένα αίτημα που είχε υποβάλλει στο παρελθόν με την ανακρίτρια τότε να το απορρίπτει, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος για ποσοτικό προσδιορισμό καθώς η κεταμίνη, στην ποσότητα που βρέθηκε, σκοτώνει.
«Η ποσότητα της κεταμίνης ήταν περίπου στα 6,5μg/ml. Αυτή η ποσότητα όντως καταγράφεται ως τοξική και όντως μπορεί να προκαλέσει καταστολή του αναπνευστικού κέντρου και τον θάνατο» εξηγεί ο κ. Γαλεντέρης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Live News», η επανεξέταση αυτή δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Ο δικηγόρος της 33χρονης έχει κάνει ήδη την πρώτη κρούση στο εργαστήριο της Κρήτης με την προϋπόθεση βέβαια πως θα κάνει δεκτό το αίτημα η 18η ανακρίτρια. Μάλιστα, είπε ότι αναμένουν τις προσεχείς ημέρες την απάντηση της ανακρίτριας αναφορικά με το αίτημά τους για την επανεξέταση των φιαλιδίων αίματος της 9χρονης.
«Θέλουμε επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, είναι κάτι που θα βοηθήσει στην έρευνα και θα απαντηθούν ερωτήματα» εξήγησε ο δικηγόρος.