Κάηκαν 1.900 στρέμματα μέσα στον δήμο
Τις πληγές που άφησε πίσω της η φωτιά του Σαββάτου, μετρούν στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζουν και την «επόμενη ημέρα».
Ο απολογισμός δείχνει πως κάηκαν δύο διαμερίσματα στο Πανόραμα, στα οποία η φωτιά μπήκε στο εσωτερικό τους, ενώ σε περίπου δέκα σπίτια οι ζημιές περιορίστηκαν στους προαύλιους χώρους, όπου κάηκαν τέντες, πέργκολες και αυλόπορτες. Κάηκαν ακόμη δύο αυτοκίνητα και μια μηχανή.
Ωστόσο, υπήρξε καταστροφή στον φυσικό πλούτο της περιοχής της 'Ανω Βούλας, καθώς κάηκαν 1.900 στρέμματα μέσα στον δήμο, για τα οποία ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε την άμεση αναδάσωσή τους και αναδημιουργία τους.
Ο κ. Κωνσταντέλλος στον απολογισμό που έκανε με ένα βιντεάκι που ο ίδιος δημιούργησε και ανέβασε στον προσωπικό λογαριασμό του στα social media, στάθηκε ιδιαίτερα στη συνδρομή των επίγειων και εναέριων μέσων, η οποία υπήρξε καθοριστική για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τη συνδρομή τους, τους 17 δήμους που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα για βοήθεια και κυρίως τους πυροσβέστες και τους εθελοντές.
Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι προστατεύθηκαν στο ακέραιο οι ανθρώπινες ζωές. «Όλοι μαζί δώσαμε την πρώτη μεγάλη μάχη του φετινού καλοκαιριού. Ενωμένοι πετύχαμε τον πρωταρχικό μας στόχο, δεν μετατραπήκαμε σε νέο ‘'Μάτι'', δεν χάσαμε ούτε μια ανθρώπινη ζωή και όλοι οι συμπολίτες μας το βράδυ κοιμήθηκαν με ασφάλεια στα σπίτια τους», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook.
Από εκεί και πέρα, προχώρησε σε μια αναλυτική περιγραφή της κατάστασης, στο πώς ξεκίνησε η φωτιά και πώς μπήκε στην 'Ανω Βούλα και αργότερα πώς κινήθηκε προς τη Βάρη, αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπισή της μέχρι την κατάσβεση, στάθηκε ιδιαίτερα στις εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί όπου χρειάστηκαν και ζήτησε μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία, καθώς οι δήμοι σηκώνουν μεγάλο φορτίο της αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων και τα έξοδα είναι πολύ υψηλά.
Ως επιστέγασμα ο κ. Κωνσταντέλλος τόνισε: «Ήταν μια δοκιμασία για την πόλη μας. Οι ζημιές περιορίστηκαν στο ελάχιστο, δεν θρηνήσαμε θύματα, ωστόσο χάσαμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι φυτικού κεφαλαίου της περιοχής μας, η οποία το 1974 καταστράφηκε και έκτοτε επαναφυτεύθηκε, προστατεύθηκε και δημιούργησε αυτή την έκταση των 1.900 στρεμμάτων της μέσης και χαμηλής δασικής βλάστησης, που όλοι απολαμβάναμε μέχρι και τώρα. Είναι μια διαδικασία που πονάει όσους μεγάλωσαν κοντά σε αυτή την περιοχή.
Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτή η διαδικασία της αναδάσωσης και της αναδημιουργίας αυτού του πνεύμονα της πόλης μας, θα ξεκινήσει άμεσα σε συνεργασία με τις κρατικές Αρχές και το Δασαρχείο. Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία της πόλης με ασφάλεια και με σχέδιο, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουμε τα πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής».