«Σήμερα βέβαια, η μητέρα μιλά για ηπατική ανεπάρκεια, υπερασπίζεται την έκθεση της ιατροδικαστή, γιατί αυτό την συμφέρει»
Αντιπαραθέσεις ακόμη και ανάμεσα σε ιατρούς προκαλούν οι θάνατοι των τριών παιδιών στην Πάτρα, εν αναμονή των πορισμάτων των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλόγρια για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.
Σήμερα, σύμφωνα με την εκπομπή Live News, η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου αμφισβήτησε ανοιχτά, ότι το σημείωμα που βρήκε ο δικηγόρος των κληρονόμων της σπιτονοικοκυράς της οικογένειας, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, στο οποίο μεταξύ άλλων γράφειγια την μητέρα της «Μαμά είσαι κακιά» και «εγωίστρια», προέρχεται από την Τζωρτζίνα. Σύμφωνα με την Δήμητρα Πισπιρίγκου, ο γραφικός χαρακτήρας δεν είναι της 9χρονης, τέτοιο τετράδιο δεν είχε ποτέ η ανιψιά της και πρόσθεσε πως η Αστυνομία είχε κάνει έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο, με την ίδια παρούσα, μετά τη σύλληψη της 33χρονης, χωρίς να έχει βρεθεί το παραμικρό. Υποστηρίζει δε, πως κάποιος άφησε ή έδωσε σε δημοσιογράφους αυτό το σημείωμα, απλά και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Στο κομμάτι των ερευνών, τα πορίσματα για τους θανάτους των παιδιών ετοιμάζονται και οι αντιδράσεις για ορισμένες καταθέσεις συνεχίζονται. Η ογκολόγος της Μαλένας, με νέα της συνέντευξη στον ΑΝΤ1, σχολίασε εμμέσως τη στάση που κράτησε η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, όταν κλήθηκε να καταθέσει. «Δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια το παιδί, αυτό είναι βέβαιο. Η κ. Τσάκωνα δεν ξέρω τι έγραψε, μπορεί να βρήκε κάποιες αλλοιώσεις, αλλά η Μαλένα δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια. Δεν είχε κλινική και εργαστηριακή εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας. Δεν είναι η ανεπάρκεια υπόθεση μιας ώρας ή μιας ημέρας. Δεν πεθαίνεις, τρώγοντας και χορεύοντας, από ηπατική ανεπάρκεια», δήλωσε η ογκολόγος της Μαλένας.
Στην κατάθεσή της η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα επέμεινε μεταξύ άλλων, πως η έκθεσή της το 2019 ήταν σωστή με βάσει τα ευρήματα, αφού όπως ανέφερε, από το νοσοκομείο μνημονευόταν τότε η χημειοθεραπεία λόγω της λευχαιμίας, με την ίδια να αποδίδει τις βλάβες στο συκώτι στα φάρμακα που έπαιρνε. Η ογκολόγος της Μαλένας υπενθύμισε και τα λόγια που της είχε πει η 33χρονη μητέρα: «Το έχουν βεβαιώσει όλοι οι συνάδελφοι, υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις, ότι το παιδί είχε τέλεια εικόνα ηπατικά και την οποία επιβεβαίωνε πλήρως και η μητέρα η ίδια. Η ίδια μου είχε πει τότε, ότι το παιδί ήταν σε άριστη κατάσταση. Σήμερα βέβαια, η μητέρα μιλά για ηπατική ανεπάρκεια, υπερασπίζεται την έκθεση της ιατροδικαστού, γιατί αυτό την συμφέρει. Ήταν βούτυρο στο ψωμί της να χρησιμοποιήσει την ηπατική ανεπάρκεια ως αιτία θανάτου του παιδιού της».
Τεστ DNA για να επιβεβαιωθεί ότι το φιαλίδιο με το αίμα είναι της Τζωρτζίνας
Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά η 18η ανακρίτρια έκανε δεκτό αίτημα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσω του οποίου ζητούσε να γίνει εξέταση τεστ DNA στο φιαλίδιο αίματος της Τζωρτζίνας που βρέθηκε ξεχασμένο σε ψυγείο του Καραμανδάνειου νοσοκομείου. «Εύλογα θα εξεταστεί, αν πράγματι αυτό το δείγμα ανήκει στην μικρή Τζωρτζίνα, γιατί βρέθηκε μετά από πάρα πολύ καιρό» επισήμανεο ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης.
Μάνος Δασκαλάκης και Ρούλα Πισπιρίγκου αναμένεται να δώσουν δείγμα από τη μύτη τις επόμενες ημέρες για να γίνει η ταυτοποίηση. «Μετά από 3 μήνες έντονης έρευνας, μετά από 3 μήνες έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος και ατελείωτων συζητήσεων για την υπόθεση ξαφνικά βρήκαν ένα φιαλίδιο, το οποίο φαίνεται να είναι ξεχασμένο, κατά μία πληροφορία, σ’ ένα ψυγείο που χρησιμοποιούταν για την αποθήκευση των τροφίμων» δήλωσε ο συνήγορος της 33χρονης, Όθων Παπαδόπουλος.
«Αν αποδειχθεί ότι είναι δείγμα της Τζωρτζίνας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθεί η τοξικολογική εξέταση, η οποία θα διενεργηθεί σε δεύτερο χρόνο στο συγκεκριμένο δείγμα» προσέθεσε ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης. Αλλά δεν είναι το μοναδικό δείγμα που μπαίνει στο μικροσκόπιο των ειδικών. Φιαλίδια αίματος εντοπίστηκαν σε όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύτηκε η μικρή Τζωρτζίνα, πλην του νοσοκομείου του Ρίου και συγκεκριμένα.
- Πέντε επεξεργασμένα δείγματα αίματος, οροί ή πλάσμα από αιμοληψίες της Τζωρτζίνας κατά τις ημερομηνίες 26, 27, 28 και 29/01/2022 στο Αγλαΐα Κυριακού
- Δύο φιαλίδια παγωμένης γενικής αίματος από 12/04/21 στο Ωνάσειο
- Ένα φιαλίδιο αίματος από αιμοληψία στις 08/04/21 στο Καραμανδάνειο.
Τι μπορεί να δείξει ένα «ξεχασμένο» φιαλίδιο
Άγνωστο παραμένει πάντως κατά πόσο το ξεχασμένο φιαλίδιο αίματος σε ένα ψυγείο που γιατροί και νοσηλευτές συντηρούσαν τα τρόφιμα τους, είναι αξιοποιήσιμο και τι εξετάσεις μπορούν να γίνουν. «Όντως η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, όχι σε κοινό ψυγείο τροφίμων. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να είναι αξιοποιήσιμο και να βγάλει κάποια θετικότητα σε μια ουσία που θ’ αναζητηθεί» επισήμανε ο κ. Γαλεντέρης.
Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Γαλεντέρης ο έλεγχος που μπορεί να διενεργηθεί, είναι ποιοτικός και όχι ποσοτικός. Με απλά λόγια στην υπόθεση ότι υπάρχει κάποια ουσία, είναι δυνατό να εντοπιστεί, αλλά δεν θα μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής ποσότητα. «Ο ποιοτικός έλεγχος μπορεί να γίνει. Ο ποσοτικός είναι αμφίβολο αν μπορεί να γίνει. Αν οι ουσίες έχουν επιθετικό χαρακτήρα, μπορεί να μειωθούν σε περιεκτικότητά, αλλά μπορούν να ανιχνευτούν ακόμα και μετά από πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» συμπλήρωσε ο ιατροδικαστής.
Η ποσότητα αίματος που εμπεριέχει μέσα στο φιαλίδιο, δεν επηρεάζει τον αριθμό των εξετάσεων, που αν θελήσουν, μπορούν να διενεργήσουν οι κορυφαίοι τοξικολόγοι που έχουν αναλάβει την πολύκροτη υπόθεση. «Όχι δεν έχει καμία σχέση, ακόμα και σε μια πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να γίνει ανάλυση και να δώσει τα σωστά αποτελέσματα» είπε ο κ. Γαλεντέρης.