Η γλώσσα του σώματος λέει τα πάντα
Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Basic and Applied Social Psychology, το ψέμα μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο με το 60% των συμμετεχόντων να παραδέχεται ότι αρχίζει να λέει ψέματα έπειτα από μια 10λεπτη συζήτηση.
Σύμφωνα ωστόσο με νεότερη έρευνα του Timothy Levine στο πανεπιστήμιο της Alabama στο Birmingham, η τάση μας να λέμε ψέματα, είναι πολύ πιο συχνή αφού κατά μέσο όρο μία ή δύο τουλάχιστον φορές τη μέρα, σταματάμε να λέμε την αλήθεια. Η συγγραφέας, Pamela Meyer, το κάνει λίγο πιο ξεκάθαρο σε σχετική της ομιλία στο TED: «Οι περισσότεροι λέμε από 10 μέχρι 200 ψέματα κάθε μέρα».
Όποια κι αν είναι η πραγματικότητα, το σημαντικό είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε το ψέμα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του κοινωνικού ψυχολόγου Aldert Vrij στο πανεπιστήμιο Portsmouth της Αγγλίας, ένα απλό κόλπο μπορεί να εκθέσει κάθε ψεύτη.
Στην έρευνα που συμμετείχαν 164 εθελοντές, φάνηκε πως όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο θα μπορέσετε να αποσπάσετε την προσοχή του και να τη στρέψετε σε άλλο θέμα όσο εκείνος προσπαθεί να σας πει ψέματα. Στην ομιλία της Meyer, που συγκέντρωσε πάνω από 31 εκατομμύρια views, υπάρχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα μυστικά για να αναγνωρίσετε τους ψεύτες.
Τα άτομα που λένε ψέματα, μιλούν απρόσωπα και η γλώσσα του σώματός τους μεταφέρει διφορούμενα μηνύματα. Τα άτομα αυτά μπορούν εύκολα να «παγώνουν» τις χειρονομίες και τις κινήσεις στα πάνω μέρη του σώματός τους για να μην προδίδονται εύκολα από τα μη λεκτικά σήματα και επιμένουν στη βλεμματική επαφή για να μην κινήσουν υποψίες.
Kάπως έτσι ειπώνονται τα πιο πιστευτά ψέματα. Από ποια ομάδα ανθρώπων περισσότερο; Οι κοινωνικοί άνθρωποι φαίνονται πιο ειλικρινείς, από εκείνους που στερούνται κοινωνικών δεξιοτήτων.
Μιλούν γρήγορα, με λίγους δισταγμούς ή λάθη ομιλίας, διατηρούν επαφή με τα μάτια και τείνουν να έχουν πιο ευχάριστα χαρακτηριστικά όταν μιλάνε. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι να γίνονται πιο πιστευτοί, τόσο όταν λένε την αλήθεια όσο και όταν λένε ψέματα.