Πάτρα: Το κοινό σημείο στους θανάτους της Μαλένας και της Τζωρτζίνας που ερευνούν οι ιατροδικαστές

Πάτρα: Το κοινό σημείο στους θανάτους της Μαλένας και της Τζωρτζίνας που ερευνούν οι ιατροδικαστές

Τι λένε οι ειδικοί για τη φθορά στο ήπαρ των δύο κοριτσιών και πώς συνδέονται με φαρμακευτικές ουσίες

Ανάμεσα στις πολλές ομοιότητες που εμφανίζουν οι θάνατοι της Τζωρτζίνας και της Μαλένας, είναι και η φθορά στο συκώτι, ωστόσο παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, εάν χορηγήθηκε και στη Μαλένα θανατηφόρα δόση τοξικής ουσίας και ποιας, όπως έγινε στην Τζωρτζίνα με την κεταμίνη.

«Η χορήγηση τοξικών δόσεων φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν φθορά στο ήπαρ, δηλαδή οι αλλοιώσεις που είχε η Τζωρτζίνα και η Μαλένα, όντως μπορεί να έχουν προκληθεί και στις δύο περιπτώσεις από την χρήση και χορήγηση φαρμακευτικής ουσίας» επεσήμανε μιλώντας στην εκπομπή «Live News» ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης. Οι πρώτες τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας το 2019 είχαν βγει καθαρές, ενώ η χορήγηση κεταμίνης είχε ελεγχθεί στο αίμα της μικρής και είχε βγει αρνητική.

«Ναι, είχαμε ψάξει κεταμίνη στο αίμα της Μαλένας και δεν βρέθηκε. Οι εξετάσεις της ήταν καθαρές, δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα» είχε αποκαλύψει ο τοξικολόγος που έξανε τις εξετάσεις στο αίμα της Μαλένας. Ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή και ερωτηθείς αν αποκλείεται και η πιθανότητα να είχε χορηγηθεί κεταμίνη στο παιδί, αλλά να είχε προλάβει να μεταβολιστεί, απάντησε: «Στην περίπτωση της Μαλένας εξετάσαμε το αίμα, αλλά δεν βρήκαμε κεταμίνη. Αυτό σημαίνει, ότι είτε δεν χορηγήθηκε, είτε χορηγήθηκε, αλλά είχε ήδη μεταβολιστεί και πλέον δεν ήταν ανιχνεύσιμη. Εξαρτάται πάντα και με τη δόση που θα δώσεις. Η θεραπευτική δόση μεταβολίζεται γρήγορα, εν αντιθέσει με τη θανατηφόρα δόση, που ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να την μεταβολίσει».

Είναι ο ίδιος τοξικολόγος, που ανίχνευσε τη θανατηφόρα δόση κεταμίνης στην Τζωρτζίνα. Μιλώντας στην εκπομπή «Live News» εκφράζει την πεποίθηση, πως μια δόση κεταμίνης που δεν ανιχνεύτηκε στο αίμα, μπορεί να ανιχνευτεί σε άλλο σημείο. «Αν η ουσία έχει μεταβολιστεί, δεν ανιχνεύεται μετά από κάποιες ώρες στο αίμα. Μπορεί όμως να έχει "εγκλωβιστεί", να έχει μείνει σε κάποιους ιστούς. Παραδείγματος χάριν, να έχει εγκλωβιστεί στο συκώτι, μπορεί να έχει μείνει στον πνεύμονα, σας λέω τώρα τυχαία σημεία».

Μέσα από τους ιστούς της Μαλένας λοιπόν επιχειρούν σήμερα οι δύο ιατροδικαστές, οι κ.κ. Καρακούκης και Καλόγρηας, να βρουν ευρήματα ικανά, να αιτιολογήσουν τον αιφνίδιο θάνατο ενός κοριτσιού, που μέχρι και ένα 24ωρο πριν είχε άριστη κλινική εικόνα.

Η Μαλένα είχε τριπλάσια φθορά στο συκώτι από τη Τζωρτζίνα

Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στην εκτεταμένη φθορά στο συκώτι της Μαλένας, η οποία ήταν σχεδόν τριπλάσια από εκείνη της 9χρονης Τζωρτζίνας. «Μπορούμε να προσθέσουμε κι αυτό ως στοιχείο, που ενδυναμώνει την θεωρία, ότι ο θάνατος της πρώτης κόρης, της Μαλένας, να επήλθε με τη χορήγηση κάποιας ουσίας» είπε ο κ. Γαλεντέρης.

Τα κοινά τους στοιχεία είναι πολλά και μυστήρια. Είναι δύο παιδιά που «έφυγαν» μέσα σε νοσοκομείο. Και στα δύο εντοπίστηκε πνευμονικό οίδημα και εκφύλιση του ήπατος. Και τα δύο είχαν τινάγματα και σπασμούς, ενώ παρούσα στους δύο θανάτους ήταν μόνο η μητέρα τους. «Ξαφνικά κοιμόταν και ξύπνησε. Και ξαφνικά ξυπνάει, σηκώνεται. Με κοίταξε, προσπαθούσε να αναπνεύσει. Και μου λέει "αααα" βγαίνω φωνάζω τους γιατρούς. Και μέχρι να γυρίσω, είχε καταλήξει. Δεν τα κατάφερε…» ήταν η περιγραφή της 33χρονης κατηγορούμενης για τη στιγμή θανάτου της Τζωρτζίνας.

Το σενάριο της σταδιακής χορήγησης

Ο θάνατος της Μαλένας αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια, κάτι που όπως εξηγούν κορυφαίοι επιστήμονες, δεν προκύπτει από την μια μέρα στην άλλη. «Θέλει μέρες. Δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες» επισημαίνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης.

Η λανθασμένη διάγνωση της ηπατικής ανεπάρκειας πάντως, δεν αποκλείει τις εκτεταμένες βλάβες στο συκώτι της Μαλένας, που σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη μπορεί να προκλήθηκαν από σταδιακή χορήγηση ουσίας. «Φαρμακευτικές ουσίες που έδρασαν τοξικά στο ήπαρ και η χορήγηση τους γινόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα» δήλωσε ο ιατροδικαστής.

Εν τω μεταξύ, έτοιμος να καταθέσει το πόρισμα του για τον θάνατο της Τζωρτζίνας είναι ο ιατροδικαστής Σταμάτης Μπουζιάνης, που θα εξηγεί, ότι η κεταμίνη δεν ευθύνεται μόνο για την ανακοπή του παιδιού, αλλά και για την εκτεταμένη φθορά στο συκώτι. Αυτό ίσως ν’ ανοίξει και τον δρόμο για μια νέα ιστολογική εξέταση και της Μαλένας και να ρίξει φως στην υπόθεση.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μίλησε στην εκπομπή «Live News» αναφορικά με τις βλάβες στο ήπαρ, που παρουσιάστηκαν στη Μαλένα και τη Τζωρτζίνα. Όπως είπε, οι εν λόγω βλάβες που παρουσιάστηκαν στα δύο παιδιά, μπορούν να προκληθούν κατόπιν χρόνιας χορήγησης κεταμίνης, αλλά και πολλών άλλων ουσιών. «Περίπου 900 βότανα και φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο ήπαρ» επισήμανε χαρακτηριστικά.