Κορονοϊός – Κιουμής: Ανοιχτό εργοστάσιο παραγωγής μεταλλάξεων το ανεμβολίαστο 37% του παγκόσμιου πληθυσμού

Κορονοϊός – Κιουμής: Ανοιχτό εργοστάσιο παραγωγής μεταλλάξεων το ανεμβολίαστο 37% του παγκόσμιου πληθυσμού

«Οι σκληροί δείκτες δείχνουν μια βαθμιαία βελτίωση. Μπορούμε να μιλάμε για σημαντική υποχώρηση της πανδημίας»

Στο μέτωπο της πανδημίας, αυτός ο μήνας μπήκε με άρση περιορισμών, αφού τα υποχρεωτικά self test για όλους τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς αποτελούν παρελθόν, μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.

«Οι σκληροί δείκτες δείχνουν μια βαθμιαία βελτίωση. Μπορούμε να μιλάμε για σημαντική υποχώρηση της πανδημίας. Η επάνοδος σε καταστάσεις που θυμίζουν την ζωή πριν την έξαρση της πανδημίας είναι λογική» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Ιωάννης Κιουμής, ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας-Λοιμωξιολογίας.

Όσο για το αν του προκαλείται ανησυχία ενόψει του φθινοπώρου, ο καθηγητής είπε ότι τον Σεπτέμβριο αν δεν υπάρξει 4η δόση σε αυτούς που την χρειάζονται θα θεωρούνται σχεδόν ανεμβολίαστοι μιας και δεν ξέρουμε ακόμα ποια είναι η επίδραση των εμβολίων που έχουμε κάνει στην λεγόμενη κυτταρική ανοσία που έχουμε αναπτύξει λόγω του εμβολίου.

«Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, ας πούμε από την Pfizer, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καινούριο εμβόλιο που θα είναι επικαιροποιημένο, θα καλύπτει τα καινούρια στελέχη. Ας μην ξεχνάμε ότι το εμβόλιο που κάνουμε στοχεύει κατά κύριο λόγο στο αρχικό στέλεχος κι όχι σε αυτά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Μπορεί να δούμε κι ένα εμβόλιο μίας τεχνολογίας που θα του επιτρέπει να παράγει αντισώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» είπε.

«Αυτή η λογική έχει μεγάλο λάθος μέσα της και κυρίως αναφέρομαι στα άτομα που είναι μεγάλης ηλικίας και σε αυτούς που έχουν νοσηρότητες. Τους βάζει σε μία κατάσταση σοβαρού κινδύνου διότι θα είναι ανεμβολίαστοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα είναι απροστάτευτοι απέναντι στο ιό, που θα υπάρχει και το καλοκαίρι. Αυτά τα άτομα κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, να μπουν στις εντατικές και σίγουρα κάποιοι από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους».

«Κανείς δεν μπορεί να πει με 100% ασφάλεια ότι ποτέ δεν θα υπάρξει ένα στέλεχος του κορονοϊού το επόμενο χρονικό διάστημα το οποίο θα παρακάμπτει τα εμβόλιά μας. Θα πρέπει να το σκεφτόμαστε γιατί το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα ανοιχτό «το εργοστάσιο» που μπορεί να παράγει μεταλλαγμένα στελέχη με τέτοια ιδιότητα. Άρα ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός, είναι πιθανός» καταλήγει.