«Το πρόβλημα θα παραμείνει κυρίως στις επιχειρήσεις και στους επιτηδευματίες που δεν καλύπτονται από το δίκαιο προστασίας καταναλωτή»
«Ο καταναλωτές που έχουν υπογράψει νέα συμβόλαια με παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία προβλέπουν ρήτρες αναπροσαρμογής, οφείλουν να τις πληρώσουν. Αυτοί που δεν έχουν υπογράψει, έχουν παλαιά συμβόλαια και τους επιβλήθηκαν μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίησή τους, οφείλουν να πληρώνουν οπωσδήποτε το ρεύμα και κατά τα λοιπά για το κομμάτι της ρήτρας αναπροσαρμογής πρέπει να το διεκδικήσουν δικαστικώς», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημήτρης Βερβεσός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
«Επειδή όμως δικαστικά αυτά τα πράγματα στην πατρίδα μας κρατάνε 2 και 3 χρόνια, προκειμένου να αποφευχθεί η μακρόχρονη, κοστοβόρος και χρονοβόρος ταλαιπωρία του πολίτη σε δικαστικές διαδρομές που είναι πολύ ταλαιπωριακού τύπου, θα πρέπει να λυθεί το θέμα με νομοθετική παρέμβαση. Αν δεν λυθεί ή μέχρι να λυθεί από την κεντρική διοίκηση, από την Πολιτεία, πρέπει να πούμε στον κόσμο να μην πηγαίνει στα δικαστήρια αν η ρήτρα αφορά οικιακή κατανάλωση, γιατί αυτό το θέμα θα το λύσουν οι συλλογικές αγωγές των Καταναλωτικών Οργανώσεων που έχουν ήδη κατατεθεί και θα εκδικαστούν το επόμενο διάστημα», επισήμανε.
«Το πρόβλημα θα παραμείνει κυρίως στις επιχειρήσεις και στους επιτηδευματίες που δεν καλύπτονται από το δίκαιο προστασίας καταναλωτή. Αυτοί αναγκαστικά θα υπαχθούν σε διαδικασίες δικαστικής προσφυγής κατά της ρήτρας και ταυτόχρονα και προσωρινής δικαστικής προστασίας, γιατί το μεγάλο πρόβλημα που βρίσκεται προ των πυλών είναι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος θα βρεθούν σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση ειδικά αν είναι επιχειρηματίες ή επιτηδευματίες και πρέπει να πάνε στα δικαστήρια», διευκρίνισε.