Η Ελλάδα δεν έχει καταγράψει ακόμα κάποιο κρούσμα
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει λόγω των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Στη χώρα μας κυβέρνηση και ειδικοί είναι σε επαγρύπνηση με την Ελλάδα να μην έχει ευτυχώς καταγράψει ακόμα κάποιο κρούσμα.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι σε επαφή με όλους τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Οι ειδικοί εμφανίζονται κατ’ αρχήν καθησυχαστικοί, ωστόσο, ζητούν από τους γονείς να είναι σε επαγρύπνηση αν δουν περίεργα συμπτώματα στα παιδιά τους.
Η μυστηριώδης οξεία ηπατίτιδα πρωτοεμφανίστηκε μέσα στον Απρίλιο και πλέον έχει αναφερθεί σε 12 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα περισσότερα από τα κρούσματα αφορούν μικρά παιδιά (κάτω των 10 ετών). Ο νεότερος ασθενής ήταν νεογέννητο μωρό και ο μεγαλύτερος 16 ετών. Η κατάσταση των 17 παιδιών ήταν τόσο σοβαρή, ώστε χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα τι είναι αυτό που προκαλεί ξαφνικά στα παιδιά οξεία φλεγμονή του ήπατος (ηπατίτιδα).
Οι ειδικοί περιμένουν νεότερη ενημέρωση μέσα στην εβδομάδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ακόμα δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για αδενοϊό.
Αυτό που ξέρουν, είναι ότι δεν συνδέεται με το εμβόλιο του κορονοϊού καθώς κανένα από τα παιδιά που εμφάνισαν συμπτώματα δεν είχαν εμβολιαστεί.
Μαγιορκίνης: Δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση στην Ελλάδα
Όπως τόνισε το βράδυ της Δευτέρας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δυστυχώς στη χώρα μας αν τυχόν χρειαστεί δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση ήπατος. «Μια τέτοια διαδικασία, δηλαδή η μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να γίνει μόνο στο εξωτερικό. Περιμένουμε κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα με το 5% – 10% να είναι σοβαρά περιστατικά», είπε χαρακτηριστικά.
Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Ο ΕΟΔΥ με έγγραφό του στην Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, καλεί τους κλινικούς γιατρούς να είναι σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.
Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».
Ειδικότερα τα συμπτώματα στα οποία πρέπει να δείξουμε προσοχή είναι:
- Ίκτερος
- Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμός κοπράνων
- Κνησμός
- Αρθραλγία/μυαλγία
- Πυρετός
- Ναυτία
- Εμετός ή κοιλιακό άλγος
- Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
- Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L